Ден: 12.08.2018

Скараха и алпинистите

Скараха и алпинистите

Десетки кюстендилци – планинари, туристи, приятели се качиха в събота – 11 август, на Мальовица в Рила, за да отбележат 65 години на известните кюстендилски алпинисти, участвали в експедиицията „Еверест-84“ Людмил Янков, роден на 11 август 1953 год., и Стамен Станимиров, роден на 5 юни 1953 год. Както и за загиналия твърде млад техен приятел и свръзка Стоян Наков. На това място на втората тераса, при тренировъчен лагер на националния отбор по алпинизъм на 18 април 1988 год. загинаха Людмил Янков и Стоян Наков. На скалния откос има паметна плоча за двамата. От м.г. там туристи от Кюстендил поставиха паметна плоча и за Стамен Станимиров, който почина преди 3 годиин от коварна болест, на 62 години. Стамен щеше да направи 65 г. през юни, а Людмил – на 11 август.
В такъв ден в Кюстендил си спомнят за Людмата и Стамбата, както и до ден днешен ги наричат съгражданите им. И за младия Стоян Наков. Няма кюстендилец, а сигурно – и българин, да каже нещо лошо за големите алпинисти Людмил Янков, Стоян Наков, Стамен Станимиров. За кюстендилци двамата големи мъже, отишлият си толкова млад Стоян Наков остават незабравими. В Кюстендил дори и музей отхриха преди дви-три години, където могат да се видят фотоси, техни вещи. Съвсем друга работа е да се запитаме кой влиза да види аранжировката вътре.

И точно покрай прехода до Мальовица стана ясно, че близките на Стамен Станимиров и не искат и да чуят за подобни инициативи на чиновниците от ТД „Осогово“. Жената на Стамен – Стефка Иванова, дава ултиматум на Ицан /Христо Абаджиев/, шеф на ТД „Осогово“, както го нарича, да махнат веднага паметната плоча на мъжа й на Мальовица. „Нито съм ходила, нито ще отида. Нито са ме канили, ама и да ме канят – да я свалят веднага тая плоча. Стамен направи 65 години през юни. Никой не се сети, никой не ни потърси. И приятелите му – и те. Добре, че някакви момчета сложиха паметна полча на площадката над хижа Иглика, откъдето той летеше с парапланер. И сега има парапланеристи, които го помнят и зачитат. Ама на Мальовица – не и не“, категорична е вдовицата на Станимиров.
След „Еверест-84“ Стамен и Людмил ходеха непрекъснато на срещи с поканили ги колективи, групи, почитатели. На една такава среща двамата споделиха, че им се наложило на една експедиция да прекарат два месеца в една палтка – само двамата, на около 7 хил. метра надморска височина. И не се скарали, не си казали лоша и крива дума. А ето сега – паметни плочи, преходи и поклонения, паметници, музикално-поетични програми. И т.н. И вече ги скараха, ако питате жената на Стамен.

   

 

Юг News