Day: 15.08.2018

bty

Кръчми и цени по Богородица

Кръчми и цени по Богородица

След вечернята във вторник на 15 август службата за Успение на Пресвета Боогородица в Рилския манастир започна след 7,30 ч., а след 9 часа храмът беше пълен с поклонници, с миряни от цялата страна. Литургията отслужи игуменът Адрианополския епископ Евлогий и монасите. От бебета до богомолци на преклонна възраст влязоха да запалят свещ в манастирския храм. 85-годишна жена от с. Белица, Благоевградско, се просълзи на излизане – донесла да дари вълнена фланела за светата обител. Семейство от Благоевгръд беше докарало 6-месечно агне, дарява го на манастирското стадо – правят го всяка година на Богородица, каза синът Емил в семейството. Сред поклонниците беше и бившият депутат от ДПС от района Александър Методоев – Бат Сали. Идвал винаги на 15 август тук, каза той. И напомни, че продължава да се занимава с политика. Кметът на Кюстендил Петър Паунов внесе по време на службата пита за освещаване. Паунов, който е набожен и не го крие често е в Рилската света обител.
Така да бъде, но хората няма как да не се впечатляват от цените. Вътре в храма най-скъпата свещ вече е 5 лева. Впечатлява и ценоразписът при молитвите – 1 лев – еднократната, 6 лева – годишно поменание, т.е. монасите да те благославят в молитвиет си през всимките 365 дни, 10 лева – за четиридесетницата, с право на 40 молитви. Кръщаването в параклиса „Рождество Христово“ – 30 лева,  а ако снимаш с камера събитието си – още 30  лв. И отвън са тарифи, цени и такси. Нямаше проблем и с паркирането – беше пуснат и резервният паркинг, бивш къмпинг до брега на река Рилска на 1 км. над обителта. И там има вече въведена такса – по 4 лева, независимо от времетраенето за престой. На паркингите при Дупнишката и при Самоковската порта паркирането за леки автомобили е 5 лева, за бусове – 8, за автобуси – 10 лева. Ако ти отърва. Затова отбивките на пътя под манастира бяха завзети още на съмване.
И друго. Успение е. Кончината на Божията майка. Апостолиите се събряли да я изпратят. И не са отсадяли в никакво заведение. Печал. А, я минете над манастира. Някои отпускарстват разкошно – на хотел, на бунгало. Особено ромите. Не бързат заникъде и ще изчакат и следващата Богородица, на 28-и, по стар стил. Тъпчат се с мекици и понички по заведенията закъм Царев връх, та пушек се вдига. И скарите димят обилно заради тях. Ама не се влиза в храма, ако си ял, пил – дори и вода не трябва. Няма такова нещо. По Кюстендил пък Богородица напълни всички кръчми. Няма разлика какъв празник е за повечето от потомците на дядо Ильо войвода и македонстващи апостоли – 21 март ли, /пролетта/, Гергьовден и т.н. Поводът е да се отиде семейно на заведение и да се разпива. А след разпивката – и до храма да се отскочи. Не е за говорене.

Юг News