Ден: 16.08.2018

Дискриминация

Дискриминация

20 оплаквания за недопускане на плувни комплекси в Кюстендил били постъпили за последните 5 дни в НПО – Сдружение “Ларго”. Това обявиха на специален брифинг в ромския квартал “Изток”. С масовка, като пиар всяко нещо в махалата, а две семейства разказаха как не ги пуснали да влязат в общинския плаж и в плувния комплекс в кв. “Могилата”. “Управителният съвет на Сдружение “Ларго” осъжда всяка форма на дискриминация. Призовавам компетентните институции да не допускат дискриминация, омраза, на етническа или религиозна основа. Вярвам, че институциите в държавата ни могат да се намесят, защото това вече е масово явление. Това е новият тумор на обществото ни”, изсили се председателят на “Ларго” Сашо Ковачев. Той допълни, че са подадени вече 6 жалби в полицията и е проведена среща с началника на РУ Кюстендил Росен Райчев. Сезиран е и Българският хелзинкски комитет с искане за юридическа помощ за търсене на правата на ромите по съдебен ред.

Общественикът и бивш кмет на гетото Стефан Лазаров припомни, за първия случай на дискриминация на роми и недопускане в общинския плаж е от 4 август 2013 година. Тогава е последвала жалба до Комисията за защита от дискриминация, но и до днес няма отговор и последствия. “Решихме със семейството и с това на сестра ми в неделя да отидем на плаж. Стремим се да сме интегрирани. С пристигането на плажа човекът, който пропускаше, виждайки че сме “цигани”, се обърна към нас и каза “О, не, не, вас няма как да ви пуснем. Плажът е препълнен”. Аз като интелигентен човек, който е унижаван пред български граждани, реших да извадя телефона и да снимам, за доказателство пред институциите за дискриминация. Да, това е частен обект, но е предназначен за обществено ползване”, коментира Данаил Филипов. Той допълни, че той, семейството му и това на сестра му, са били жертви на агресия, а записът е предаден на компетентните органи. “Ние, а не управителят позвънихме първи на телефон 112. Ние само се защитавахме. Децата ни са стресирани”, заключи Филипов. “Чрез закона, чрез правдата ще победим”, заключи Петър Игов, председател на НЧ “Васил Левски” в кв. “Изток”.
„Браво но Пешо Механата. Как ще ги пуска тия мангали, бе. Да го духат. Та нали на другия ден, ако са влезли, един българин няма да иска да е на плажа му“. Така се коментира слуаят „Могилата“ по кафенетата. Трима души задържа полицята след посегателството над собственика на плажа. Цял е изподраскан по лицето от дамски маникюр. Сред задържаните обаче няма жена. Полицията и прокурорите си знаят.
Невъзможен сручай откъм решение. Дискриминация. Няма такова нещо. В сводките на полицията си е инцидент – лека телесна повреда, имаше очакване за санкция по Указа за борба с дребното хулиганство. После съдът върна на прокурорите преписката с презумцията от обвинението да преценяват дали има престъпление от общ характер и какво следва от това. Циганите пък вадят 20 случая посред лято как не ги пускат да плажуват. Има някаква несъвместимост /не дискриминация/. Как да се пеодолее. Цииганите да спрат да крадат и да лъжат за всяко нещо. И да лъжат в очите. Да се къпят по-често и да не умирисват близкото до тях пространство. Да се интелектуализират, да умеят да общуват и комуникират „без едно на ум и без задни мисли“. Да са толерантни – при младите роми това не е култивирано, няма и кой да го култивира. Да са отговорни и да дават нещо и те за това общество, в което все по-активно се включват и „вписват“ стихийно, печелейки предимство с полови подвизи и хипер висока раждаемост. Да се учат – държавата плаща добре на училищата, където са се записали. Ама не ходят и не им пука, че са осми клас, а са неграмотни. Заможниите цигани да не го дават така тузарски, какво като ланците по вратовете и китките им натежават все повече, а джобовете на съзнателно тесните им пантолони са издути от мангизи. Пак са с прости и нагли и ограбват и съкварталците си – най-вече. И т.н.
А българите – да ги приемат. Няма друг шанс.

Юг News