Day: 21.08.2018

Обрушаване

Обрушаване

 

Алпинисти обрушват ската при 27-ми км на път III-107 Рила-Рилски манастир, обявиха от АПИ. Премахват се нестабилните блокове от скалния откос на трите срутища, паралелно се отстраняват и дървета. Те се премахват от собственика на гората – Рилската света обител. Веднага след приключване на обрушването ще започне поставяне на укрепителна стоманена мрежа. За разчистване на пътното платно от падналите скални късове и дървета автомобилният трафик се спира за определени интервали, за да се осигури безопасното извършване на работите. Участъкът е сигнализиран с необходимите пътни знаци, а скоростта е ограничена до 40 км/ч. Движението на МПС се контролира от сигналисти и сектор „Пътна полиция“. Укрепителните дейности няма да се извършват в петък и в почивните дни – събота и неделя, когато Рилският манастир се посещава от повече туристи, поклонници и трафикът е по-интензивен. За да не се затруднява движението на 28 август, вторник – Голяма Богородица по стар стил, също няма да се предприемат ремонтни работи.
Първоначалното укрепване се очаква да приключи за срок от два месеца. Екип от геодезисти работи върху набелязването на мерки за дълготрайното решаване на въпроса в този участък. За укрепването на ската Агенция „Пътна инфраструктура“ подготвя документация за стартиране на обществена поръчка за изработване на технически проект и извършване на укрепителни и обезопасителни работи в участъка.
И децата по Рилското корито знаят откъде дойде всичко – при ремонтите на пътя Рила-Рилски манастир преди две-три години е изземвано от тия скатове. Или просто са отслабени – в основата. А и не са изградени подпорни съоръжения. Пътните фирми бързат и претупват, спестяват, икономисват. И ето ти сега – алпинисти, обрушавания, мрежи и пр. Ама не е ли всичко по българския път последните десетилетия, че и столетия едни срутвания, обрушавания. И все се работи на парче – където падне, се тича да се спира и укрепва. То падне наблизо. И все така. Все сме си обрушени.

Юг News