Ден: 26.08.2018

Давай, Мишел, давай!

Давай, Мишел, давай!


Книгата за деца „Дракончето в мен“ на кюстендилския поет Михаил Калдъръмов /68г/ е включена в учебната програма за 4‑и клас за предстоящата учебна година, каза авторът, позовавйки се на информация на издателстово „Просвета“. Творбата има и няколко номинации за приз в жанра „поезия за деца“ сред издателите и критиката. Калдъръмов, бивш директор на художествената галерия „Владимир Дмитиров-Майстора“ в Кюстендил, написал „Дракончето“ за внучката си – малко момиче, заминало с родителите си в далечна Малайзия. Почти всяка вечер си говорел с нея по скайпа. Така се родили историите за дракони, крокодили, маймуни, падащи от небето риби и за какво ли още не! Даже има и една история с шарени топки, в която прелита пиленцето Жълтурко. Всичко това е разказано с много любов, с много смях и настроение.
Авторът се радва, че „Драконмето в мен“ ще се изучава и в клас. Има си хас! „Това е едно признание за мен“, казва той. Михаил Калдъръмов е автор на седем поетични книги, сред които „Поезия привечер“, „Запалената свещ напомня“, „Свободата на гладните“, „Бездна“, „Пресъхва ден, извира нощ“. Книгата му „Свободата на гладните“ е притежание на националните библиотеки в Париж, Лондон, Москва и Ню Йорк. Носител е на редица награди от национални литературни конкурси. След няколко премиери в страната сборникът му с импресии „Почит към Майстора“ бе представен в Българския културен институт в Братислава. Импресиите му за Майстора са преведени на английски език – от дъщеря му.
Откакто е пенсионер Калдъръмов повече се заседява в родната Сапарева баня. Развъдител 5-6 кошера, вади собсвен мед и го опитва и черпи госит и приятели. Спи до късно, казват комшии. И често излиза по планината над Сапарейро, както нарича градеца той.
Давай, Мишел, давай!

Юг News