Ден: 28.08.2018

Корона

Корона

Стотици – привърженици на монархически клубове и движения от цялата страна, бивши депутати и министри при управлението на НДСВ, бившият премиер Симеон Сакскобургготски и съпругата му доня Маргарита Асебо, поклонници дойдоха за панихидата по повод 75 години от кончината на цар Бирис III в храма на Рилския манастир. Вдясно от входа на храма е гробът на Царя Обединител, в него преди повече от 20 години беше препогребано сърцето му. През целия ден не спря колоната пред царския гроб от хора, дошли да се поклонят. Експрмериерът и съпругата му положиха цветя на гроба и запалиха свещ. Панахидата отслужиха игуменът Адрианополоския епископ Евлогий и монасите. В годините, когато се чакашe завръщането на Симеон II, на такива панахиди, например 1993-а игла не можеше да пуснеш от народ по двора и в храма на Рилската обител.
На влизане в светата обител пред Дупнишките порти Симеон Сакскобургготски не скри разочарованието си от скорошното решение на административния съд по отнемане на двореца Враня. Той дори намекна за повторно изгнание. „Като малък са ме възпитали и учили така – кое е лично, кое частно, кое държавно. Частната собственост е неприкосновена“, отбеляза той. Бившият премиер не допуска, че ще има спорумение по казуса с имотите му. „Става все по-трудно. Всичко, с тези измислени и фалшиви претенции е едно унизение за мен“, не скри експремиерът. Унижават го в края на живота му.
Наистина – били си тръгнал царят. Не е ли за коментар това, че нито един от наследниците му не дойде да почете прадядо си. Явно не държат на България. Особено сега, когато взеха имот перла на баща им и дядо им. И колко от тези, които покрай неговото появяване на българска сцена направиха кариера, добраха се до висши постове и позиции, усториха се всякак и внуците си дори – днес ги няма до него. Къде е Нина Чилова, Весела Драганова, та и един Соломон Паси, Пламен Панайотов. Един сал Олимпи Кътев бе се дотътрил, плюс Станимир Илчев. Ясно – царят няма деман, не може да се наложи вече в нищо. Затова – по-настрани. Настина – ще си ходи ли царят. Няма.

Юг News