Ден: 06.09.2018

Съединение наше

Съединение наше

С поклонение пред паметника на 13-и Рилски пехотен полк, известен като Булаирци, кюстендилци отбелязаха 133-годишнината на Съединенето. Празничната програма започна с издигане на националния трибагреник под звуците на химна на Република България в изпълнение на професионален духов оркестър – Кюстендил. „Макар и сътресенията на времето да поднасят доста изненади, българинът остава все така обединен около семейните ценности, около християнското трудолюбие и, разбира се, около тази България, която го е дарила с тези прекрасни мигове. Нашата основна задача е да следваме родолюбците, да следваме нашите деди и да се прекланяме пред техния подвиг“, каза след поднасянето на венец пред мемориала кметът на града Петър Паунов.
Същевременно от Държавен архив в Кюстендил експонираха оригинала на телеграмата, с която на града e известено за историческия акт. Уникатът е съхранен и описан от краеведа Владимир Караманов.
Кюстендил на 8 и 9 септ. 1885 г.:
“На 8 септ. с.г. от Централното бюро на властвующата тогава либерална партия се получава до председателя на местната либерална партия в Кюстендил, Алексо Караманов, следната телеграма: Княза стъпва в Румелия. Съединение практично извършено. Вред готови са пожертвувания и доброволци да спомогнат и подкрепят святото дело. Сутре тука тържество молебен за благословение делото и стъпването на Негово Величество в братската нам страна бивша Румелия. Направете също непремено.
Председателствующий на бюрото: Т. Иванчов
Секретар: Д. Петков
В следствие на нея става и в гр. Кюстендил молебен на 9 септември, след който биват събрани в правителствения дом (конака) множество видни граждани, за да разменят мисли по случая и да се образува в града един комитет, който да се грижи за събирание на доброволни пожертвувания от гражданите, а също и за записванието на доброволци, които да се изпращат в Южна България, в подкрепа на светото дело на Съединението.”
В Дупница стана добре организиран от общината флашмоб – 5 професионални танцови формации и десетки запалени извиха народно хоро на пл. Свобода. За малко и отделните кръгове да се съединят. Догодина.
Но да се върнем на кюстендилската телеграма. Какво излиза. Пак активна кореспонденция, окръжни, позивни, телеграми. Значи политиците са действали активно и вероятно задкулисно. Не толкова от патриотизъм. И затова да хванат да ни изяснаят историците – ама съвсем обективно и без никакви съображения и обструкции, кое как е било преди 133-и години. Съединение – наше и по нашенски. Да се кажат повечето истини. И тогава да празнуваме. Защото идва 22 септември. Тогава пък независимост. За която е платено. И тогава пак венци и китки и еднакви физиономии по места. Абе – да се знае какво аджеба е станало. Преди повече от столетие и какво е последвало. И тогава да празнуваме. И флашмоб да завъртим. Иначе надути, помпозни, празни и безсмислени благодарности, поклони, възстановки и пр. Не е нужно, не ни е нужно.

Юг News