Ден: 17.09.2018

Колко са вътре

Колко са вътре


Начало на новата учебна година започва за 680 хил. ученици от цялата страна. От тях близо 60 хил. са първокласниците, които прекрачиха прага на класната стая. Педагогическият персонал възлиза на около 89 хил. души – учители, възпитатели, психолози, директори на възпитателни институции. От образователното ведомство уточниха, че 13 училища са закрити или слети. Много деца обаче са в риск от отпадане от образователната система. Те не са открити от мобилните екипи на адресите им, или не посещават редовно училище.
Наистина колко са вътре, в клас – следва да се запитаме. От образователните управления по места и директорите резонно се измъкват, че в първия учебен ден ще станело ясно колко ученеци има във всеки клас. Сега пък си дават отсрочка до 30 септември – за да отписват, да дописват, да местят и какво ли не. И никой не се старае с максимална точност да обяви колко са вътер след първия звънец. Подлежащите на обучение в първи клас, т.е. родените през 2012 год. /примерно/ са толкова и толкова. Според ГРАО към 15 септември 2018 год. от тях са толкоав и толкова. От МВР да кажат /и от общините/ колко са навън, извън България. Или родените в чужбина, но записани тук за въпросната година. Нали родителите плащат експресни такси да им извадят ЕГН-та, адресно да ги ресгистрират и т.н. Не дай, боже, и каква е смъртността сред родените в тази година. И накрая – чертата. От родени 67 205 от избраната 2012 год. в клас в първия учебен ден първокласници са, ама не около, а 61 539. Останалите къде са. Никога няма да я има тая статистика и информация. Че делегираните бюджети отиват на кино и всяко училище ще се увътри. Затова – около-около в бройките при откриването. Следващите 9-10 месеца никой не пита за никаква статистика. Дори и около матурите – явили се толкова и толкоз.
А иначе – на добър старт в новата учебна 2018/2019. Откриването си е откриване – помпозности, химнът, знамена, гости, тоалети, китки и пр. И хубави учителки – почти навсякъде! И тях да обявяват за всеки първи учебен ден. Задължително.

Юг News