Ден: 23.09.2018

Зелник в колона

Зелник в колона

Майстори на домашно приготвени зелник и пити от Кюстендилско, и изобщо от Югозапада, както и от Сърбия и Македония, участваха в изложбата под мотото „Зелника на Майстора“ в продължаващия втори ден етно и фолклорен фестивал „Балканска черга“. Върху домашно ткана черга /пътека/, дълга 80 м., бяха аранжирани тепсии с различни по форма и съдържание, но при спазена традиция, зелници. Жури оценяваше и класира първите най-добри изработки, истинското жури обаче бяха участниците във фестивала и гостите, публиката. Мнозина искаха да дегустират от месивата, а някои си и закупиха зелник по 15-20 лева тепсията. Веднага се усети, че сръбските участници гарнират зелника си с прочутите пръшки в плънката. И това им донесе бонуси.
А защо „Зелника на Майстора“, в Шишковци 32 години е живял и творял художникът Владимир Димитров-Майстора. Кметът на селото Климент Терзийски: „Майстора е ял зелници – ама само такива с изсушени кори. Невестите и булките са знаели това и като разточат кората, я оставят да се суши един час. И тогава я сгъват. А това го правят само в Шишковци.“
И така да е. Ама не е кой знае колко оригинално да подредиш зелниците в колона по един. На паважа. И да ги обикаля и снима всеки /добре, че кучета не се навъртаха наколо/. Поне да ги качат на сергия, на маси, на парапет, ако щете. Зелникът е велико нещо. Трябват поне два часа да го приготвиш. Баба от радомирското с. Влазимир се тюхкаше, че като го пекла залника за колоната в Шишковци, угаснал токът. Ега ти и невървежа. Но се справила бабата – корите и бяха изсушени, както ги е обичал и ял Майстора.
Заради такива самижертвени участници, заради Майстора и заради чергата – декор и символ на Шишковския фестивал зелниците догодина трябва да не са на паважа и на земята. Задължително!

Юг News