Месец: октомври 2018

То бива, бива – ама Хелоуин

То бива, бива – ама Хелоуин

Кметът на душнишкото село Бистрица, Кирил Огненски облече за днешния работен ден народна носия. А днес е Хелоуин „От няколко години, на днешния ден се обличат, мало и голямо в някакви страшни костюми на зверове, дяволи, вещици и т.н. Въпрос на избор, разбира се, и аз уважавам това решение на всеки. И защото днес е ден за премяна днес е и… аз също се премених. Готов съм да споря, дали някъде в Европа, в Америка или на Антарктида има по-красиви и истински, чисто национални елементи на местните облекла. Затова днес съм на работа облечен в чисто българска носия”, написа Огненски в социалната мрежа.

Кметски работи. Ама и кретенията Хелоуин сред подрастващите потенциални джендъри не е лесна. Такива няма как да се изявят иначе, освен да се самоомаскарят по USA стилистиката и да подражават. У нас ще се утвърди това нещо. Защо. Първо заради интелектуалния инфантилизъм у представителите на съответната юношеска и незряла възраст. Търговците обаче са виновни. Даже и тия на пазара, дето изкарват тикви да продават преди Хелоуина. Да продадат една-две. „Виж, какво, мой човек. Ноември и февруари са най-бедните откъм търговия дни, няма никакви наши празници. На Трифон Зарезан се пие, по магазините обаче няма оборот, всеки по домашному се справя. Левски е обесен през февруари – не става за реклама, шум, алъш-вериш. Виж, тая глупотевина Хелоуин при тийнейджърите – става и става. Те се правят на маймуни, купуват дрехи, тоалети, маски, роби и пр. „, вади своя логика собственик на детски магазин на пъпа на Кюстендил.
Лошото е, че и преподаватели, родители, шефове на звена, тартори на групи насърчават хелоуизма. И чанченето май събира все повече и повече ентусиасти. Някои и не знаят какво е Хелоуин, ама се гримират, и аранжират, стават на посмешище. То бива, бива – амаа …

Юг News

Детето – 2030-а

Детето – 2030-а

35 експерти готвят нова Национална стратегия за детето за периода 2019-2030 год., обявиха на добре организираното им посещение в кюстендилския център за деца с увреждания „Сияние“ в Кюстендил социалният министър Бисер Петков и шефката на Агенцията за закрила на детето Елеонора Лилова. Стратегията ще осмисли и надгради досегашните добри резултати, добри практики и модели от кампания „Мисията е възможна“. С тази стратегия „България трябва да следва целите за устойчиво развитие“. Каквото и да означава това.
Каква ли стратегия ще измъдрят социалните чиновници. Никаква. На какви ли проучвания ще стъпят, каи ли специалисти ще си кажат думата. Нщата са видим с просто око. Загледайте се в личицата на юношите и подрастващите. Помургавяването настъпва. И друго. Думата „джендър“, дошла покрай Истанбулската конвенция, все по-често се употребява и употребява. Защо ли. В Холандия издадоха първя паспорт на индивид с неопредела половост. Мани, мани. Истанбулската конвенция я пропуснахме и подминахме тихомълком. А тя дали ни пропусна.

Юг News

Българин си се наричат

Българин си се наричат

Полиция влезе в офиса на счетоводна къща в центъра на Кюстендил малко преди обяд, забелязаха минувачи. Както и на адрес в кюстендилския кв. Запад и в дом в близкото с. Даговищица, където се оказа, че живее възрастна, близо 80-годишна, жена. Иззети са документи, компютри и конфигурации. Търсят се доказателства дали в счетоводната къща и в претърсените офиси са обслужвани граждани, кандидатстващи за българско гражданство или за адресна регистрация в Кюстендил, напоследък и за издаване на удостоверение А-1, с което почват работа в чужбина. И има ли злоупотреби и нарушения. Цял ден Кюстендил не спря да говори дали ще изгори някой забогатял с пари на ръка от македонци, черногорци, сърби, шиптъра, напиращи за български документи за самоличност и за българско гражданство.
Абе, тая неописуема далавера с побългаряването на какви ли не по страните на запад от нас, не е от вчера. От години е. Шиптарюги носят удостоверения за български произход, написано с химически молив от накой от ходжите в родината му. Плаща щедро на разни съдействащи и посредници и паспортът е факт – вече е българин. Ще движи и в цяла Европа, и работа ще започне, ако в някоя от канторите в Кюстендил му издадат въпросното удостоверение А-1. Бизнесът с кандидати за българско гражданство не е корупция, защото се касае за взаимодействие между физически лица, властта няма участие, формурила нещата бизнесменът инж. Йордан Чипев, дългогодишен зам.-шеф на земляческото дружество „Краище“, който има ежедневни контакти с идващи да кандидатстват за регистрация и гражданство от Западните Балкани, че и от по-далеч.
Леле, майко – властта не участвала. Ако шеф на Агенцията за българите в чужбина не е власт, ако общините, дето правят регистрациите не са власт, ако органът, издаващ лиценз на счетоводните къщи, пред които после се трупат кандидатите за български паспорт, не е власт. Кое е власт. Чипев много добре ги знае тия неща, ама не му изнася.
И все повече и шиптъри ще плащат и ще са българи – поне така ще се наричат. „Идват в канцеларията – носят документи за адресна регистрация. Намерили си някого от селото да им стане хазаин, платили са му – не може иначе. Българин ще става. Казвам му – изрецитирай поне един стих от „Аз съм българче“. Гледа ме-е, като треснат и като … да не казвам за бика и за женския орган на кравата“, пати си с кандидат-българите и кмет от едно от най-големите села край Кюстендил. Пожелал анонимност и непопаднал под вниманието и обиските на спецоперацията от 29 октомвир т.г.

Юг News

Стига земетръси

Стига земетръси

Земетресение над 5 по Рихтер разтърси тази нощ Румъния. Трусът е регистриран в 3:38 ч. местно време. Епицентърът е на дълбочина 153 километра в района на Вранча. Първоначално беше съобщено за сила на труса от 5,7-5,8 по Рихтер. Към 7 ч. тази сутрин Българският сеизмологичен център определя сила от 5,5, а Средиземноморският – 5,6. Точно по това време все някой е станал /точно никога/ да премести стрелките на часовника – нали минахме на зимното часово време. Само преди два дни имаше много по-силно люлеене при Йонийско море. Май всеки час почна да става, и при зимното и при лятното часово време – защо ли. Но за Вранча. Братята от манастира „Благовещение“ край кюстендилското с. Копиловци не са скочили да преместят часа. А може да са били и будни при земетръса с епицентър Вранча. На денонощно служене са. Изобщо не смениха стрелките на часовника през изминалата нощ, защото те си бяха на зимното време – никога досега не местят стрелките, каза йеромонах Висарион от братството. Наричани са и старостилци, защото не са сменяли и календара, каквато смяна е станала през 1968 год. по решение на Светия синод. В „Благовещение“ не носят часовник на ръката, ръководят се от биологичния си часовник. Но не закъсняват никога за богослужение, което започва сутрин в 5 часа и приключва с вечернята в 20 ч. „Следваме астрономическото време, преместването на стрелките за нас е една манипулация, от която няма никакъв ефект и смисъл. Аз самият си спомням, когато през седемдесетте години на миналия век в България за пръв път стана смяната на часовото време. Тогава по Националното радио случайно чух как интервюираха един от тогавашните държавни ръководители и тай каза, че само за една година от смяната на часовото време се пести електроенергия колкото работата на една атомна електроцентрала за година. Това и до тоя момент считам, че не е вярно – то е една пропаганда и манипулация“, категоричен е йероманах Висарион.
Щом и земетресение съпроводи тазгодишната зимна промяна със стрелките – какво да се каже. Всичко е противоесетествено и комерсиално. Да се позовем на втръсналия на всички български филм „Оркестър без име“. На лентата, обладан изцяло пред мисълта как да стъпят на Черномореието, пък там „какво свирене и орекстриране ще падне!“, Велко Кънев премести стрелките на часовника, за да отпрати по-бързо частен ученик, когото обучаваше – момче с очилца. Ощетеният възропта. „Моят часовник е „Сейко“ и е верен“ в израз на безпомощност промълви очилатото момче. Все тая. Урокът беше свършил. Така и нашата с часовника – без да е „Сейко“.
Така, че – стига пипане и местене на стрелките. Стига земетръси!

Юг News

Учи мама!

Учи мама!


Само 4 са обявените в бюрото по труда свободни работни места за висшисти в общините Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Бобошево, Кочериново и Рила, казаха от бюрото по труда. Същевремнно регистрираните към края на септември т.г. висшисти в района са 262, каза началникът на бюрото Наташа Илиева. От свободните 4 места за висшисти 2 са за актьори в общиския театър и две за инженери в частна фирма. Работа за хора с висше образование няма в Дупница, както в останалите 5 общини. 2/3 от безработните висшисти са жени, а 46 са млади хора до 29 години, сочат данните от бюрото по труда. Броят на безработните специалисти с най-високо образование дори се е увеличил в сравнение с предходния месец, въпреки обявените десетки места за учители. В училищата с вътрешни рокади назначили учители и вече не търсят преподаватели. В местния фармацевтичен гигант се търсят химици, но такива подготвени кадри са малко. Както и в ТЕЦ „Бобов дол“, където обявяват места за електроинженери – също дефицитна специалност. Най-търсените кадри в района са шивачите, шлосерите, заварчиците, шофьорите, общите работници, строителите. Но не висшисти. По проект “Обучение и заетост”, насочен предимно към хора с увреждания, до момента са подадени заявления от 137 местни фирми, които са обявили 318 работни места.
Оше неща от бюрото. Регистрираните безработни в дирекция “Бюро по труда ” -Кюстендил са 2 471 души, равнище на безработица – 9.3 %, към края на септември. В сравнение с август безработните са се увеличили с 30 лица /1,2 %/, равнището на безработица се е увеличило с 0,1 пункта. С висше образование са 215 лица /8,7 %/; със средно образование са регистрирани 193 /7,8 %/; със средно специално и професионално образование 854 /34,5 %/; с основно образование са регистрирани 392 лица /15,9 %/; с начално образование са регистрирани 817 лица /33,1 %/.
262 + 215 = 487. Толкова клети висшисти са безработин в Кюстендилско. Без да се броят тези, които никъде не се регистрират. Значи са 700-800. Е, какво да се каже. Някогашната житейска максима: „Учи мама – да не работиш“, някак не сработва май. Преди две-три години и доктор се регистрира в бюрото по труда в Дупница като безработен – истински прецедент. Кюстендилка с инженерно образование от две-три години е чистачка по плаца на ГКПП-Гюешево. „Учи мама!“. Ама не е ли права мама – „да не работиш!“. Колкото повече учиш …

Юг News

Значи може

Значи може

Приключи изграждането на новия 760-метров участък на третокласния път Бобов дол – с. Жедна – Радомир /25 км/ и по него вече е пуснато движението на МПС, каза кметът на миньорския град Елза Величкова. Тя самата го изпробвала, като пътувала до Перник не по автомагистрала „Струма“, а през Жедна. До месец приемателна комисия трябва да подготви издаването на Акт-16 за обекта. Така успешно е решен проблем от 2012 год. – откогато „хроническо“ свлачище налагаше ограничение на движението в този участък само в едната лента. Експерти се произнесоха, че на това място трябва да се изгради изцяло ново асфалтово трасе. Както и около 400-500 м. подпорна стена по ската. Това стана за около 7 месеца, реализирането на проекта струва около 1,7 мил. лева. Изградени са и три водостока, както и отклонение за станцията за азот и кислород, която обслужlа въгледобива в мини „Бобов дол“. Ще се прави и изкърпване на обрушени места по пътя Бобов дол – Жедна с финансирането на укрепеното трасе, каза кметът на общината Елза Величкова. Оттук, през Жедна, минават и автобусите от миньорския град за Радомир, за Перник и за София, отбелязват превозвачи. Селата от Радомирско се придвижват до Бобов дол с таксита, които досега избягваха да тръгват по тази дестинация. Вече не е така.
Значи можело. Добра инфраструктура на един от входовете към тотално закъсващия Бобов дол – безработица, по-малко деца в детската градина и паралелката 1-и клас в основното училище. Работите не вървят на добре. И ето една изненада – ухаеща на нов асфалт отсечка закъм Жедна. Всекиму господ, както се казва. Защо и на други места не се случи. Например при с. Кременик, и там сагата е от 7-8 години. Това при Жедна го прави екип от фирма с технически шеф сириец. Ако беше българин, сигурно щеше да си проличи. Ама нищо. Важното е, че стана. Всекиму господ! На колко места се налага да пращаме сирийци. Може и от бежанците.

Юг News

Адио, Фози!

Адио, Фози!

Бившият началник на митниците при Гюешево, а след това – и при Олтоманци, Георги Владимиров, по-известен в Кюстендил като – Фози, получи окончателна присъда от 4 години лишаване от свобода, реши Върховният касационен съд. Владимиров вече е в централния софийски затвор, казаха негови доскорошни колеги на ГКПП-Гюешево. На първа инстанция Владимиров беше признат за виновен в това, че от август 2011 г. до юни 2012 г., в качеството си на длъжностно лице е участвал в организирана престъпна група, ръководена от покойния Борислав Манджуков, застрелян по-късно, създадена с цел държане на акцизни стоки без бандерол /контрабандни цигари/. Спецмагистратите тогава приеха тезата и доказателствата на прокуратурата, че Владимиров е улеснявал нееднократно групата, като е осигурявал безпрепятствено вкарване на големи количества цигари без бандерол през ГКПП-Кулата. За целта е използвал служебното си положение и контактите си, въпреки че ръководеният от него пункт е съвсем друг и е на границата с Македония – той е бил на Гюешево. Според експертизите общото количество контрабандни цигари възлиза на близо 1 млн. кутии от различни марки на обща стойност близо 7 млн. лв. Освен 7-годишната ефективна присъда тогава съдът наложи на Владимиров лишаване от правото да заема пост на държавен служител в продължение на 4 години, след като излезе от затвора. Бившият шеф на граничните пунктове – Гюешево и Олтоманци е оправдан по обвинението за участие в организирана престъпна група, но е признат за виновен за участие в контрабанда на цигари без бандерол, през ГКПП Кулата. Така присъдата му е намалена от 7 на 4 години. Както самият Владимиров коментираше, той е уволняван 4 пъти от системата на митниците и толкова пъти е връщан на работа. Последно преди няколко месеца, когато пак стана шеф на митницата „Олтоманци“.
Дали пак ще се върне шеф на някой пункт с емблемата „Митница-Douane“ – като излежи присъдата си. Може и скоро да излезе. Още повече, че неговият зъл душманин, който го гонеше, Ваньо Танов отдавна е мъртъв. Така, че – може и да има връщане. Или казва, или му казват : „Адио“!

Юг News

Тоци

Тоци

Около 100 служители на общината в Бобошево, водени от кмета Крум Маринов, бизнесмени, хора с търговски обекти, както и от местното училище и детската градина, жители от селата протестираха тази сутрин за половин час до площада в града срещу честите и безразборни според тях спирания на тока. Градоначалникът Маринов изрази недоволоството на бобошевци. „Имали сме многократни срещи с представители на ЧЕЗ, но резултатът е никакъв. Ток нямаме с чаасове. Това нарушава ритъма на работа на предприемачите и на хората с бизнес тук, разстойва обстановката и учебния процес в училището и детската градина. Пречи на работата на администрацията. Потърпевши са всички домакинства“, ядосва се кметът. Има дни, в които спиранията са 3-4 – последния път това се случило в неделя. Без обяснения и предварително обявяване им дръпвали шалера, каза общинарят Георги Мичов. Другият проблем е, че напрежениетопо по мрежата е не повече от 190 волта. Проблемът не е само за Бобошево, а и за повечето от селата на общината, казаха протестиращи. Местните считат, че от страна на ЧЕЗ има дискриминация и тенденциозно проблемът със слабия и нередовен ток не се решава от месеци. „Гледаме към планината и в с. Смочево свети, те си имат ток, но са в община Рила. При нас е тъмно“, казват по Бобошево. В града се заканват да продължат с протестите, ако от компанията не реагират и не отстранят причините за нередовното електроподаване за Бобошево и селата.
Това в Бобошево. В Рилско е друго. Неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа е установено при хотелски комплекс край Рилсикя манастир, съобщиха от полицията. Сигналът е постъпил от служители на електродружеството доставчик. При извършената проверка е установено, че има нарушаване на трафопост и монтирано устройство за непълно отчитане на консумирана електроенергия от хотелския комплекс. Уведомен е дежурен прокурор. Според правилата на компанията доставчик за нарушението на фирмата ще бъде начислена сума от около 50 хил. лева – за 9 месеца назад от датата на констатиране на нарушението. Край Рилсикя манастир има два-три хотелски комплекса. Единият е собсктвеност на самата обител, другият – на бизнесмени от Благоевград и района. Името на комплекса нарушител не се съобщава.
Значи едни нямат ток с дни и часове, а други щедро и безнаказаво го крадат. Как става. Лесно става. Цял хотел, който по цяла зима няма откъде да захрани с електричество, не е проверяван кое и как с тоците. Вероятно някой – примерно конкурент, ги е натопил и сега ще се плаща, че и прокурор на всичкото отгоре. В Бобошево да си мрат с тоците. Днес официално им беше отговорено, че вървят планови ремонти, реновира се електропреносно трасе, което ще подобри електроподаването за целия Югозапад.

А от 20 години 86-годишна женица, баба Стана Мичова, в дупнишкото Дяково е забравила, че електричеството е открито и приложимо в бита и промишлеността. Все е на тъмно. Може би в отвъдното да я вържат за мрежата.

Юг News

Трикатите

Трикатните

Започва реставрирането на известната Границка къща в кюстендилското с. Граница, правена през 19 в., обявиха от създадено наскоро сдружение за спасяването на обекта. Кюстендилска фирма ще осигури материали за около 20 хил. лева, а общината ще отпусне 9 200 лева за ремонта на покрива, каза председателят на сдружението „Възраждане на Граница“ Кирил Станчев, адвокат, общински съветник. В сдрежинето са кметът на Граница Лъчезар Гегров, певицата Слава Соколова, учители и др. Те първи биха тревога за състоянието й. Границката къща е правена през Възраждането и е единствената трикатна къща в селото, казват местните. За известно време за поддържането й се грижели експерти от историческия музей – тя е паметник на културата. Впоследствие нещата се променили. Състоянието й през годините се е влошило и трябва да се ремонтира спешно. Недопустимо в двора семейство си отглежда зеленчукова градина, казва певицата Слава Соколова . До Границката къща /с кула / се намира Възрожденската черква в селото, която е строена 1856-1857 година и също е уникална. Експертна група архитекти и реставратори огледала обекта на място и набелязала най-неотложните дейности и ремонти по спасяването на Границката къща. Създава се организация ремонтите да започнат преди зимата, особено на покривната част, която е около 230 квадратни метра с характерната възрожденска архитектура. 35-40 лева ще струва кв. метър ремонт на покрива, сочат първоначалните пресмятания.
Дай, боже във всяко село да имат по един такъв трикатен символ на едно отминало, но удостоверило в къщи, зидове и огради непреходността си. Фамилна къща, какво по-достолепно. Сегашните новобогаташи да се скъсат от харчене трудно ще направят нещо такова. Е, ако е кръчма – може да бъде кръстена, например – Михалковата. В Кюстендил и Майорската е кръчма. И Границката. Само Лекарската е все още нещо като издателско звено към музея. В западащото дупнишко с. Дяково респектиращо присъствие все още прави и държи Буклиската къща. Съвсем празна – от години. Лющи се, но е най-хубавата в селото. Мутри купиха там стари къщи, събориха ги и съградиха нещо като бункери. С отвратително дебели основи и стени, със свръхтежки железни врати, с нелепи цветове като „дизайн“ по фасадата. По градовете всичко санира ли санира, дограмира ли дограмира. Потискащо, сиво, безинтересно. Затова. Да се спасят до една къщите като Границката в Граница. Три ката достолепие.

Юг News

Дерзайте, г-н Пеев

Дерзайте, г-н Пеев

Състоянието на директора на дупнишкия театър „Невена Коканова“ популярния 79-годишен актьор Славчо Пеев, на когото в сряда вечерта бе поставен стенд след остър преден инфаркт на миокарда, се подобрява и той е стабилен, казаха от болницата в Дупница по уикенда. В събота дори искал да си тръгва за София, чакал го синът му. Едва го удържали дежурните лекари. „Да дойде синът ти, не ти да отиваш в това положениие, в което си“, строго разпоредили докторите. Атктьорът се влошил към края на премиерното представление на „Почти като човешки глас“ с режисьор Валентин Балабанов. С този пиеса театърът подготви и излезе на сцена по повод празника на Дупница, на 19 октомври – Отчов ден. Пеев се почувствал зле, и предните дни имало симптоми. Но продължил да тича и „бъхта“ около постановката – хеле пък и един от актьорите запрашил към Англия /Лондон/. И нямало кой. Получил инфаркт, запушване на артерия на сърцето. Бил е и с хипертонична криза и белодробен оток. Прит е спешно в частната болница. Направена му е успешна безкръвна нитервенция- стенд.

От няколко дни, както и през уикенда, беше под постоянно наблюдение от кардиолозите и реаниматорите. Ще му бъдат направени допълнителни кръвни и други изследвания в такива случаи. Поне за година ще е на медикаменти /лекарства/, за да се поддържа в добро състояние сърдечната дейност. Не се налага на този етап преместване в столична клиника. Състоятието му се подобрява, актьорът е контактен, разговаря по джиесема, дори дал интервюта на интересуващи се за състоянието му медии. Някои написаха, че в началото на следващаат седмица актьорът ще бъде преместен в столично здравно заведение. Обадила му се самата Стоянка Мутафова: „Айде, бе Славчо – идвай си. Само ние с тебе останахме, кой ще играе. Идвай си по-скоро“, приканила го „госпожата стихийно бедствие“.
И без да го приканва, на Пеев и минутка не му се седи в болницата. Ама докторите си знаят тяхната. Чудесно е, че актьорът е с висок дух, дори май неглижира нещата. А не трябва така. Да изпълни всички лекарски указания – първо, да се възстанови напълно и пак да поведе трупата от дупнишкото театро на турнета в САЩ и по Европа. Ама не и преди да е на 100% възстановен. Не.
Дерзайте, г-н Пеев!

Юг News