Ден: 01.10.2018

Дим над Босилеград

Дим над Босилеград

Всичко е пич…а и дим“. Тази сентенция се роди през войните, които остатъчна Югославя води през 90-те години на миналия век. Създадоха я самите сърби – участници и потърпевши от тези инвазии. Ето, че дим спохожда и Зпадните покрайнини. Сметището на Босилеград гори и пуши от няколко дни – нещата наподобяват пожар, казаха сънародници оттатък границата. Димът се усеща не само в града, а и в няколко от близките села – Горна и Долна Любата, Белут. Проблемът беше коментиран и на екофорум, свикан по същото време от местно сдружение в дома на културата в Босилеград с участието и на зам.-министъра на екологията Красимир Живков. Сметището на Босилеград е на окло 3 километра до пътя за близкото с. Белут. Преди няколко дни се самозапалило при силния вятър. Кметът четвърти мандат на общината Владимир Захариев каза, че ситуацията е под контрол. Намесила се и противопожарната служба.
Колкото и кметът да неглижира нещата, димът е и събитие и новина за Босилеград. Толкова обезлюдял и толкова… озлобял. Докато вървеше така така нар. „кръгла маса“ по екологията уж за драстично наболели проблеми от района на Сръбското и Кюстендилското Краище, можеха да се чуят какви ли не подмятания – злобни и по-злобни. За организаторите от сдружението „Глас“ от екипа на дома на културата, дал залата. От самия персонал на културния дом, където – пази, боже. Едно командировъчно не щат да заверят на гостите участници или журналисти. „Они че земат парите, а за мене – нищо. Нема печат“, троснато те отпращат по канцелариите. Дори и кметът на Босилеград четвърти пореден мандат Владимир Захариев ръмжеше и ръсеше неодобрителни реплики по адрес на дошлите за срещата зам.-министър от София, консула в Ниш Едвин Сугарев и „разните дипломати“. В Босилеград един с един не се имат. Кое докарва тая неприязън, злоба и лошотия – те си знаят. Ама и така не може.
И друго – никой, ама никой, не отваряше и дума за миналия само часове по-рано референдум в Македония. На който комшиите май показаха среден пръст на евроориентацията. В Босилеград и за среден пръст не мислят и не се готвят. Там само се мразат и ругаят. Затова и дим се стеле над града им. Ама. „Нема страшно“ – казва кметът.

Юг News