Ден: 04.10.2018

Всичко нагоре

Всичко нагоре

От 5 на 6 лева поскъпнал входният билет за един от най-посещаваните обекти в Кюстендил – градската сауна, казаха клиенти на комплекса. Някои припомнят, че преди години, когато банята се стопанисваше от общината, „удоволствието“ струвало 1 лев. После скочило на 3 лева. После на 4, на 5 лева. И т.н. От 4 години градската сауна в Кюстендил, известна преди десетилетия като Алай баня, или войнишката баня, е отдадена под наем за 5 години. Комплексът, от около 230 кв.м. площ, е с басейн, както и с необоходимото оборудване за масажи и процедури. На алаята отпред има уреди за гимнастика. Сауната се ползва и за рехабилитация от спортисти. Откакто е под наем, качеството на услугата се подобрило значително. И клиенти от София, Перник, от съседна Дупница посещават сауната в Кюстендил заради екстрите вътре. Както и чужденци, посетили или пребивавали в града. Заради минералната вода от 74 градуса. Тук влизат и местни „велечия“, известни хора, които с месеци не стъпят в Кюстендил, но дойдат ли си – минават и през сауната, „големият парламент“ за града, подхвърлят зевзеци. Удоволствието отваря сутрин от 6,30, та до 20 ч. вечер, уточняват от персонала.
Не само сауната, а всичко е нагоре през последната седмица-две. Като се почне от хляба – вече е над лев. Впрочем „гражданската отговорност“ беше преди хляба. Или цигарите. Като че ли – и кафето по бистрата на кварталните кръчми. Прегледите при джипитата – от 20 на 25 леваа. Сега се очакват и за лекарствата, горивата. Метънът вече е с 10 стотинки нагоре, оплакаха се кюстендилци. Тя няма край.
И няма кой да каже – защо. При ръст на БВП, при стабилна икономика – както се хвалят управляващите. Просто всичко си е една планова от соца наследена система за вдигане. Комунистите я караха някога така. Хлбябът ще струва от утре толкова и толкова. Олиото. Захарта. Как па нещо – ако е пазарна икономиката ни, ако има истинскта конкуренция при бизнеса, търговията – нещо не слезе надолу. Да е по-евтино. Нека някой сам за себе си да потърси пример за нещо по-евтино. Няма. И в погребалните агенции нещата са нагоре. Нищо че след тях се слиза долу.

Юг News