Ден: 12.10.2018

Страшно е – 20 г.

Страшно е – 20 г.

Културно-информационният център /КИЦ/ на сънародниците ни в Босилеград отбеляза днес 20 години от създаването си. Вицепремиерът Валери Симеонов, посланикът ни в Белград Радко Влайков, консулът на България в Ниш Едвин Сугарев, група представители на Столична голяма община дойдоха за юбилея. КИЦ изпълни пожеланията на тогавашния премиер при създаването му Иван Костов да се утвърди като институция, радееща и работеща активно за утвърждаване на българщината, започна словото си пред гостите и съгражданите си шефът на центъра Иван Николов. Най-активно работилите и съдействалите в дейността на КИЦ босилеградчани и радетели от Западните покрайнини бяха наградени. Странно, но обяснимо – нямаше представтел на общината, на кмета четвърти пореден мандат Владимир Захариев и от екипа му. Това донякъде може да се обясни с предизборната ситуация и кампания – на 4 ноември т.г. предстоят избори за Национален съвет на българкото малцинство в Сърбия. В Босилеград има сформирани две листи – кметската на Захариев и опозиционна, оглавявана от тукашния бизнесмен Стефан Костов, зад който стои и КИЦ.
Държавата трабва да помага на сънародониците ни в Босилеград във всичко – в кулутарата и образованието на майчин език, като съдейства за издаването на учебниците, по които да се обучават в паралелките на българсик език. Малко са инвестициите в Босолеградско и това не е добе, а единственият бизнесмен, който е имал цех тук, е бил изгонен от общината, каза просто от куртоазия след тържестваната част на честването вицепремиърът Симеонов. Той и повечето от гостите отидоха до с. Извор, за да видят уникалната черква „Св.Троица“, строена 1833-1834 год. В късната вечер мина и концертът в тукашния дом на културата за „20 години КИЦ-Боселеград“. И толкова.
Стряшно е неудобството да си на такава годишнина – 20 г. Ама защо никой от босилеградчани не се заинтересува, не да се трогне, че нещо се случва. Полицията поотцепваше кръстовището, но движението изобщо не беше спирано. Уж цял Боселград е с българи, 3/4 от колите там са кюстендилска регистрация, говори се на български, а на празника на КИЦ-а – добре, че са софиянци и от Кюстендил по някой да дойде. Две дечица – момче и момиче в нашенски носии като наказани издържаха на входа на КИЦ-а – заради церемонията. И това бяха всички деца и млади, дошли за тържеството. Без и един български спонтанен български жест за такова нещо. Страшно е – 20 г.

Юг News