Ден: 15.10.2018

Лай

Лай

425 са платили такса „куче“ в община Кюстендил до 15 октомври т.г. – като по решение на общинския съвет тя е в размер от 1 стотинка, съобщиха от отдел „Местни приходи“. В хазната са влезли 4,25 кучешки лева. От м.г. общинските съветници решиха таксата „куче“ да е символичната 1 стотинка. Идеята е все повече собственици на домашен любимец да започнат да я плащат. Ефектът наистина е голям. Ако до 15 октомври 2017 год. са платили 176, то за същия период на т.г. са с около 250 повече. Шефът на отдела „Местни приходи“ Биляна Станимирова е категорична, че 100% от деклариралите, че притежават и са регистрирали куче, са си платили стотинката. Е, как иначе.

И тия, що са платили обаче продължват да си задават въпроса – „абе, кой се еб…ва“ с нас с тая стотинка“. Не е за вярване просто, че има и такъв данък. То и МК „Кремиковци“ го продадоха за 1 лев, ама това беше друго – далавера някаква. Но поне беше лев. Какво ще стане. Най-логичното продължение е още година, до изборите догодина, таксата куче да не се променя. Дотогава още стотици ще си декларират любимците. След което ще се вземе решение тя да стане 10-15-20 лева. И тогава няма как да си отдекларираш кучето – трябва да го „витосаш“ и разказаш, за да не плащаш 1 000 пъти повече. Не може. Пък и да му плащаш ваксиниране, прегледи, регистрации, смяна на паспорти и пр.
Дотогава обаче кучета да си лаят на воля. Ама да не дразнят много, много собственика, който нали трябва да я намери тая стотинка и да им плати данъка. Може и да му се досвиди и тя.

Юг News