Ден: 17.10.2018

Софийски синдром

Софийски синдром


Регионалното управление по образование в Кюстендил е с нов шеф – експерта по природни науки и екология Мая Стойчева, макар и временен началник, казаха от ведомството. Досегашният в продължение на около 15 години началник Радостина Новакова от 17 октомври т.г. е на работа в министерството на образованиоето като шеф на дирекция “Квалификация и кариерно развитие“. Тя беше единственият кандидат за позицията и я спечели по т.нар. процедура за мобилност, според която държавен служител, работещ в една администрация, на когото едногодишният срок за изпитване е изтекъл, може да бъде назначен в друга администрация без провеждане на конкурс за длъжността, ако отговаря на условията за нейното заемане. Мая Стойчева ще изпълнява длъжността началник на РУО – Кюстендил до провеждането на конкурс. А Новакова като нищо ще вземе на работа в столицата съпруга си, историка Динко Новаков, когото държа години наред зам.-директор на Гимназията по икономика и мениджмънт. Това е то.
Г-жа Новакова е класическото проявление на така нар. софийски синдром. Задържа се на поста шеф РИО-РУО-Кюстендил с цената на доста нерви, продължителни болнични, снемания от позицията, стерилничене на министри и управляващи. И сега отплатата настъпи – в министреството е. Вече. Както го направи преди нея, когато беше финансов министър нейният съученик от ловешката Езикова гимназия Симеон Дянков, съперничката на Новакова за поста образователен номер 1 за Кюстендил Стела Мицова. И не само в образователния сектор е така. И ченгета стигаха до София – Кирил Георгиев беше шеф на ГДБОП, тукашен началник на Регионалния граничен сектор стигна до сериозен пост разузнавач номер 1 на страната. Бившият зам.-кмет на Кюстендил при Югоембаргото Борис Гьорев също е в София – повече от десетилетие. И още десетина други показателни случаи.
Нека се издигат, ама всичко да е по естествен начин, без стерилничене, без угодничество, без партийни протекции, лични лансации, пълзене и пр. Ама, ако е по есетестевн начин, няма как да стане. Софийският синдром май го изключва. Трябва да те уредят. Как иначе.

Юг News