Ден: 18.10.2018

Светия до светия

Светия до светия

Курбан за здраве и празник правиха днес в малкото дупнишко село Кременик при параклиса „Св. Лука“, изграден върху манастир от 16 век, обяви архирейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски. Участваха над 50 от местните и гости, организирани от бившия кмет на селцето Георги Бачев. Параклисът е изграден със спомоществования и доброволен труд на хора от селото и собственици на имоти от столицата. Отново организирани преди време от бившия кмет Бачев. Според описания и краеведчески изследвания край с. Кременик през 16 в. е съществувал манастир „Св. Лука“, на около 250 кв. метра. Основите му още личат и тъкмо върху една част от тях местни изградили с дарения и доброволен труд параклиса „Св. Лука“. Който буквално е на метри от водите на язовир „Дяково“. Водосвета и курбана отслужи архиерейският наместник отец Георги Паликарски. „Този храм в Кременик е бил много оживено място, там е имало и странноприемница. Чудесно е, че в Кременик изградиха новия храм, параклиса“, отбелязва отец Паликарски. Без да уточнява, че храмът е от дърво – ама това не е толкова съществено.
В същото време в съседното Дяково, което от край време е мразено от кременичани, считащи, че са под „дяковско робство“, преоткриха оброчище и друго свято място – Св. Георги на мушата към Мало село. Там има издигнат гранитен стълб, знак. Кръста освежи бившият жп шеф по столицата Атанас Коджабашийски, преподавал в Полувисшия и висш институт за жп кадри. В Дяково има и друг подобен знак – на св. Спас на едноименния хълм. Както и хълм св. Илия. Една от махалите пък е св. Лука А основният храм е Рождество Боогородично. В Кременик пък, с около 50 жители, също не изостават и си имат два храма – освен „Св. Лука“ и „Св. Николай“, щастливо възстановен преди 5-6 години.
Така в двете села хора няма, но светиите са начесто. Дяковският храм е хлътнал и се руши отвсякъде, ама светите места се увеличават. Което не е лошо. Стига народът да вярва и да повярва. Едва ли. Докато жепеецът Атанас Коджабашийски възстановяваше кръста на „Св. Георги“ на няколко пъти трябваше да прескочи кондоми, хвърлени от привържениците на кърсата любов минали дни или часове преди него.

 

Юг News