Ден: 19.10.2018

Не бе небе небето

Не бе небе небето

 
Хеликоптери извършват учебно-тренировъчни облитания в тъмната част на денонощието на територията на Регионалния граничен сектор – Кюстендил, казаха от областната дирекция на полицията. Оттам обаче не правят коментар и не дават повече информация по повод многобройните въпроси и недоволоство от страна на кюстендилци, че това се прави през нощта, че нарушава се спокойствоето и съня им. Вертолетите летят ниско над кварталите в града и над селата на изток от Кюстендил – без светлинно обозначаване. Като пирати. При учебно-тренировъчните облитания каквито стават вече три пъти за една седмица, се използват уреди за нощно виждане, казват информирани. Според официалната информация няма поводи за безпокойство за населението.
От Главна дирекция Гранична полиция поясняват следното. Край Кюстендил, логично е да е при бившото поделение при Лозно, е изградена скъпоструваща площадка за кацане и тренировки на вертолети и хеликоптери. Та затова машините кръжат над Кюстендил. Според силата и посоката на вятъра правят заходи – и на ниска височина. И така стряскат и посред нощ кюстендилци и дечицата плачат. Със смяната на времето, с напредването на есента полетите няма да са с такава интензивност и ще приключват по-рано, обещават от ГД „Гранична полиция“. Та така. Доскорошни служители на Гранична полиция от града считат, че дори и да става дума за тренировъчни облитания, трябва да се обяви по какъв график се правят. И че трябва да има наказани – къде ти. Шумът при прелитанията е дразнещ и пречи на живеещите в кварталите по маршрута, по който летят хеликоптерите, недоволстват през целия ден кюстендилци.
Абе, ченгета нали са – какво да очакваш. Учебни тренировки правят хората, летят ли летят. А небето за кюстендилци не е небе в такива нощи. Ужасно е да видиш, впрочем – да не го видиш, как трещи нещо над главата ти в просъница. И да не занеш какво е и какво става. Нали има толкова много начини за оповестяване и известяване, за информиране на населението. Поне в небето да има тишина и спокойствиие. И упование и надежда. А то.

Юг News