Ден: 23.10.2018

Тоци

Тоци

Около 100 служители на общината в Бобошево, водени от кмета Крум Маринов, бизнесмени, хора с търговски обекти, както и от местното училище и детската градина, жители от селата протестираха тази сутрин за половин час до площада в града срещу честите и безразборни според тях спирания на тока. Градоначалникът Маринов изрази недоволоството на бобошевци. „Имали сме многократни срещи с представители на ЧЕЗ, но резултатът е никакъв. Ток нямаме с чаасове. Това нарушава ритъма на работа на предприемачите и на хората с бизнес тук, разстойва обстановката и учебния процес в училището и детската градина. Пречи на работата на администрацията. Потърпевши са всички домакинства“, ядосва се кметът. Има дни, в които спиранията са 3-4 – последния път това се случило в неделя. Без обяснения и предварително обявяване им дръпвали шалера, каза общинарят Георги Мичов. Другият проблем е, че напрежениетопо по мрежата е не повече от 190 волта. Проблемът не е само за Бобошево, а и за повечето от селата на общината, казаха протестиращи. Местните считат, че от страна на ЧЕЗ има дискриминация и тенденциозно проблемът със слабия и нередовен ток не се решава от месеци. „Гледаме към планината и в с. Смочево свети, те си имат ток, но са в община Рила. При нас е тъмно“, казват по Бобошево. В града се заканват да продължат с протестите, ако от компанията не реагират и не отстранят причините за нередовното електроподаване за Бобошево и селата.
Това в Бобошево. В Рилско е друго. Неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа е установено при хотелски комплекс край Рилсикя манастир, съобщиха от полицията. Сигналът е постъпил от служители на електродружеството доставчик. При извършената проверка е установено, че има нарушаване на трафопост и монтирано устройство за непълно отчитане на консумирана електроенергия от хотелския комплекс. Уведомен е дежурен прокурор. Според правилата на компанията доставчик за нарушението на фирмата ще бъде начислена сума от около 50 хил. лева – за 9 месеца назад от датата на констатиране на нарушението. Край Рилсикя манастир има два-три хотелски комплекса. Единият е собсктвеност на самата обител, другият – на бизнесмени от Благоевград и района. Името на комплекса нарушител не се съобщава.
Значи едни нямат ток с дни и часове, а други щедро и безнаказаво го крадат. Как става. Лесно става. Цял хотел, който по цяла зима няма откъде да захрани с електричество, не е проверяван кое и как с тоците. Вероятно някой – примерно конкурент, ги е натопил и сега ще се плаща, че и прокурор на всичкото отгоре. В Бобошево да си мрат с тоците. Днес официално им беше отговорено, че вървят планови ремонти, реновира се електропреносно трасе, което ще подобри електроподаването за целия Югозапад.

А от 20 години 86-годишна женица, баба Стана Мичова, в дупнишкото Дяково е забравила, че електричеството е открито и приложимо в бита и промишлеността. Все е на тъмно. Може би в отвъдното да я вържат за мрежата.

Юг News