Ден: 19.11.2018

Чада мои

Чада мои


Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викариен на негово Н.Св. патриарх Неофит, гостува на деца от Кюстендил. Поканен от кмета на общината Петър Паунов, чийто работен ден започва неизменно с молитва и палене на свещ в храма. Епископ Поликарп, родом от Кюстендил, подари икони на възпитаниците на детски градини. Срещата стана в залата на Възрожденското училище. Домакини освен градоначалника Петър Паунов и неговия заместник Светослав Василев, беше и отец Генади Генадиев, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия. Децата имаха възможност да научат повече за християнския празник Въведение Богородично, който се отбелязва и като ден на християнското семейство и християнската младеж – това е един от големите вселенски празници, който в църковните песнопения се назовава „предвестник на Божието благоволение към хората“.
Въведението за срещата направи теологът Любляна Начева, експерт „Духовно развитие и работата с подрастващите” към община Кюстендил. Има един специален ден в годината, отреден за да празнуваме деня на семейството, защото за всички нас семейството е едно много обичано място”, каза Любляна Начева, която води богослевие в кюстендилско училище, тази дисциплина преподават още двама богослови в Кюстендил. Децата имаха възможност да чуят приказка за Малката Богородица и за това как тя е отишла в храма. Те отправиха своята молитва, изучавана в часовете по Религия, а след това Белоградчишкият епископ Поликарп се обърна към подрастващите. „Да бъдете добри християни, добри човеци, да бъдете добри деца. Да се обичате едни други и да си помагате. Събрали сме се тук, в тази сграда, където навремето са се учили такива като вас, за да си припомним, че трябва да бъдем изпълнени със силна вяра в Бога”, каза Белоградчишкият епископ Поликарп. Негово Преосвещенство подари на децата икони за празника, а след това заедно те посетиха катедралния храм Свето Успение Богородично. Събитието е част от поредицата мероприятия, които община Кюстендил организира по повод Деня на християнското семейство и младеж. В града се прави и параклис – в двора на бивша детска градина край кооперативиня пазар.
Всичко е добре и добро и по канона. Само дето дядо Полиарп не попита дечицата на колко от тях родители са разведени послания и проповеди или нямат църковен брак. А те да го питаха има ли ги неговите послания във фейса, колко са приятелите му в социалните мрежи. Коя от топчалгарките слуша, дали си пада по някой от певците с божествени имена – Ангел и Моисей например. И т.н. Всуе са тия срещи и опити за отваряне на повече деца към Христовите истини и вяра. Виж – циганите, почти до един са „от Седмия ден“. Те по-напреднаха с вярата. Дядо Поликарп позакъснява. Ама – всички са „Чада мои“.

Юг News