Ден: 09.12.2018

Интернетът – задължителен

Интернетът – задължителен
Общините Сапарева баня и Рила са сред 113-те български общини, които ще получат ваучери от Европейската комисия за безплатен интернет на обществени места по инициативата WiFi4EU, съобщиха от местните управи. Общо 215 представители на местните власти успешно подадоха кандидатурите си в обявения през ноември конкурс. Класираните победители от България са успели да кандидатстват в първите 10 секунди от отварянето на конкурса и са се преборили с конкуренцията на останалите почти 13 000 кандидати. Браво на Сап баня и Рила. Щом за 10 секунди само. Ще ги похвали и еврокомисарката Мария Габриел, то се знае. Дали пък не точно на нея се дължи тоя бонус за планиниските дестинации Рила и Сапарева баня. И така да е.
И в района на Сапарева баня, особено в курорта Паничище и по Седемте рилски езера, и по Рилското корито, най-вече в Рилския манастир, където сигналът е много слаб или изобщо се губи, имат проблеми с интернет покритието на обществени места. Особено в Рилската обител. Полунормален сигнал има само до входа на централния манастриски храм и около двата хотела наблизо, оплакват се посетители. Особено на големи празници, когато мрежата е свръхнатоварена поради стотиците вкючени смартфони, е истинска мъка. Изнервени репортери се мъчат, приклекнали на калдъръма да пратят нещо „от мястото на събитието“. А то не става и не става. Сега очакванията са качеството да се подобри значително, от което ще се ползват десетки и стотици турсити всеки ден. Само за едната община безплатният интернет струва на ЕК 15 хил. евро, кака кметът на Сапарева баня Калин Гелев. Който не скри, че е адски доволен от ваучара за безплатен интернет и го очаква да стане факт още по Нова година.
Задължително! Даже е късно. И в Скрино при св. Рилски, и на Скакавишкия водопад. И на Римската крепост над Кюстендил. Навсякъде. Даже е късно.

Юг News