Ден: 13.12.2018

Ей това е – Градско

Ей това е – Градско

 
Стихотворението „Градско“ на поета дисидент от Кюстенди Биньо Иванов, споминал се през 1998 год. ненавършил и 60 години, влиза в учебниците по литература за 10 клас. Това каза еин от неговите синове – Митко, с когото се свързали от просветното ни министерство, за да съобщят от съставителите на бъдещите учебници по българса литература. Страхотно. Ето пълният текст на творбата.

ГРАДСКО
Колко време не съм виждал щъркели!

Не ми се лъже като всички бивши селяни,
че умирам от тъга
по биволите с петънцата бели,
че къщичките грохнали сънувам,
и че из къра ми се крачи бос,
и че за сърп ръцете ме сърбят,
и че незнайна сила ме държи в града,
а тъй ме тегли
по тротоара за към село мъката –

не ми се лъже като всички.
Само си помислих,
че сто години не съм виждал щъркели.

Какво по-добро от това. Десетокласниците какво ще хванат от стихотворението, е друга тема. За щъркеите си знаят от миналата зима, кога ги спасяваше болен мъж по Разградско. Но поне ще го учат в праграмата „Градско“. И е чудесно, че за учебната програма 2021/2022 година вече ще се изучават и „Задочни репортажи за България“ на Георги Марков. Него го убиха на мост на Темза, случаят „българският чадър“. Биньо не стигна до чадъра.
Същевременно – макар и по чиновнически, от централното градско читалище „Братство“ в Кюстендил обивяха началато на поредния национален литературен конкурс „Биньо Иванов“. Целта е да продължи литературната традиция на Кюстендил, за чието обогатяване и развитие има принос творчеството на Биньо Иванов – поетът, свързал трайно съдбата си с Кюстендил, каза шефът на читалището Иван Андонов. Националният литературен конкурс е ежегоден и се прави през месец май. Право на участие имат български автори от страната и чужбина. Творбите /до три непубликувани стихотворения, в четири екземпляра/ трябва да бъдат изпратени най-късно до 25 април. Конкурсът е анонимен и участниците трябва да посочат отделно трите си имена, точен адрес, телефон за връзка или e-mail. До 24 май отличените творби и автори ще бъдат публикувани на страницата на читалището. Наградният фонд включва парични награди от 100 до 300 лв. и шест специални предметни награди, допълниха организаторите.
Освен с все по-високо оценяваните от критиката и читателите стихове на Биньо Иванов в книгите му „До другата трева“, „Си искам живота“, „Природи“ и др. роденият през 1939 год. в кюстендилското с. Бараково поет стана известен и с двете си гладни стачки срещу политическата „конфигурация и конюнктура“ и управление в началото на българската демокравия. Едната от тях продължи 41 дни. Биньо почина почти забравен през април 1998 год.

Юг News