Ден: 19.12.2018

Да захапем дървото

dav

Да захапем дървото

 
Обмисля се и завишаване на цените за добив на дървесина с 15-20%, като до крайния потребител тя ще скочи до 30 %. Това беше казано в почти прав текст на прес и работен обяд с журналистите, дадени от Югозападното държавно стопанство. То е шапката на 23 горски, ловни стопанства, дивечовъдни станции и др. Поскъпването на дървата се прави, за да се задържи работната ръка, тъй като това е най-тежката работа в гората и е добре да има повече фирми, които се занимават само и единствено с добиване и доставка на дърва.
И други лакардии се чуха. Като например, че продаваните на клиента дърва трябва да с до 25% влажност. Като в Германия ще се режат пролет, ще се карат на склад и след година ще са по пунктовете. Така от комините няма да излиза вреден пушек. Абе, я стига. В Англия глобяват, а при второ нарушение затварят обекта, ако видят комин да запуши. А при нас върви една сентенция за калпавост некадърност: „От тоя комин няма да запуши“. Та така с комините.
Цените, цените! Заедно с водата по чешмите и цепениците тръгват неудържимо. Както и природният газ по Нова година. Сигурно и токът едно-друго. Но сега сме при дървата. Затова – да захапем дървото.

ЮЍг News