Ден: 26.12.2018

Страхотно

Страхотно

Два кюстендилски квартала – под номер 24 и номер 25, разделени от ул. „Георги Тертер“, отбелязаха по традиция тази вечер втория ден на Коледа и Деня на бащата по християнския календар, затова в празненството участват предимно мъже. Двата квартала са предимно ново строителство върху парцели от бившите оранжерии до река Банщица. И общината се включи някакси в дооформянето и изграждането на инфраструктурата. Наблизо са изградени детска и спортна площадки. Това лято хората от близките кооперации сами запълниха с бетон дупки по двете платна по ул. „Георги Тертер“. Ще кърпят и напролет. И още един повод се чества на 26 декември от съкварталците – с доброволен труд на същата улица преди 18 години е изградена и пусната чешма с минералната 75-градусова вода, която се ползва безплатно от половината град. Тогава в градежа участвали дори и деца, става ясно от надписа на една от стените на навеса над нея. Инициатор и за чешмата и за традицонния празник на двата квартала е бизнесменът превозвач Иван Иванов-Ванюшата. Той държи и ваканицонно селище до река Струма при с. Пастух. На 26 декември оставя персонала сами да се оправят и е при чешмата за купона на 26 декември.
Няма по-добър финал за една Коледа от разпивка на открито по комшийски. Повярвайте. По-старите мъже си заспомняха кой как е правил например при чешмата. Друг – как е зидал ей тая кооперация отсреща. Как качвали мебели, как правили олуците. Градинката, която редовно тъпчат сега циганите. Ванюшата си каза, че синът му печели конкурс за приказка /написало приказка момчето/ на Обединения детски комплекс и сега ще получи лично от кмета Петър Паунов 100 лева премия. Попът Иван Янчовичин закъсня, но дали за извинение искрено разцелува почти всички в купона и бързо влезе в ритъма. Бивш полковник от Гранични войски оттърча до вкъщи да донесе още едно шишле с домашна ракия. Бивш домакин на футболен клуб „Велбъжд“ се кахъреше, че футболът в града е приключил и няма кой да се захване догодина да организира 100 години на „Велбъжд -1919“. Юноши със сак на гърба се връщаха от тренировка или от някакво събиране. Лакомо нагъваха от още цвъртящите от скарата мръвки. Да ти омилеят. Под пращящите децибели на наше и сръбско фолк наснаждане.
Абе, чудесно е, че се случва в един, впрочем в два, периферийни квартала. Особено, па като комшии се съберат на разпивка и така да надживеят Коледата – страхотно!

Юг News