Месец: януари 2019

А събореното читалище

А събореното читалище

С фотодокументална изложба, представяща личността и делото на изтъкнати местни дейци, активисти и творци в Кюстендил, започнаха честванията за 150-годишнината от основаването на централното градско читалище „Братство“. През 1981 год. след неотшумели все още недоволства сградата на читалището до пл. Велбъжд е съборена. Но за това нищо. Бившето читалище все пак е емблема на афиша за изложбата, открита днес във фоайето. Сега едно от най-активните културни звена в града се помещава в бившия младежки дом – издокаран и саниран отвсякъде. В изложбата са представени портрети на Владимир Димитров–Майстора, на академик Марин Големинов, на поета Биньо Иванов, на музикалния изпълнител академик Атанас Куртев. В една част от аранжираното са представени почетни членове на читалището, заслужили деятели, работили през годините. Сега читалището поддържа няколко школи по изкуствата, езикова школа, приютило е 5 хора. Работи по безброй проекти – от всякакъв калибър И т.н. До 1 юли т.г., когато се навършват 150 години от основаването му, читалището замисля редица изяви и чествания, какви точно – ще се решава за всеки от месеците.
А събореното читалище? Точно сега е моментът тая позорна кюстендилска сага да се разкрие изцяло, ако искат – и възстановка да се направи. Има още доста живи споделили начинанието, подкрепили го и участвали в тоя непоправим срам и брутален отвсякъде акт. Да се поразровят днешните от „Братство“, да издирят свидетели, да се извадят спомени. И пак в една фотодокументална изложба да се покаже едно друго. Ей го на – жив е историкът Денчо Митев, калко ли много знае корифеят на енциклопедичното дело в Кюстендил Кирил Поромански. Живи са списващите тогава по вестник „Звезда“ редактори Кирил Апостолов и Христо Якимов, Димитър Ризов – нищо, че той ситнеше по необозримата соцпроблематика на ТКЗС и родното селско стопанство. Абе, бившият кмет и окръжен шеф Тодор Гогов е жив. Антифашистката Севда Демиревска. Марксисът, впоследствие професор, Първан Захарев. Бившият главен редактор на „Звезда“ Божидар Иванов, баща на омбудсмана Мая Мянолва. Всепроникновеният анализатор на ставащото в града философ /марксист/ Динчо Желязков. И още и още. Да се разкаже, да се разказва. Да се показва и експонира. А не – Майстора, Марин Големинов, Биньо Иванов – на портрети. Те са ясни. Читалището, читалщето!

Юг News

PR лавините

PR лавините


Снежна маса се свлече от склоновете на Осоговска планина през почивните дни и образува лавина. За щастие няма пострадали или жертви. И въпреки че Осогово не е сред планините, в които често падат лавини и е опасно, и това е възможно да се случи. Каква е причината? Често срещани ли са лавините в тази област? Какви са условията за образуването им сега? Какво трябва да знаят туристите преди да отидат в планината? По тези въпроси Антоний Божков – началник отряд на ПСС Кюстендил, казва пред репортери.
– Г-н Божков, каква е причината за лавината в Осогово този уикенд и къде точно се е образувало падането на снежна маса?
– В този случай свличането на снежна маса е предизвикано от хора с моторни шейни – търсачи на адреналин. Карали са в района и са навлезли в лавинното поле, след което се е отцепила голяма снежна маса, която е тръгнала по склона. От разказ на очевидец от първо лице това се е случило под връх  „Шапка“, над Лева река. Може да сме щастливи, че няма пострадали.
Колко често срещани са лавините в тази планина?
– Има доста случаи на лавини през годините, както и загинали. През 56-та година лавина помита петима работници на геоложки проучвания в района на бившата мина „Осогово“. Един месец спасители им търсят телата. По думите на очевидци, от местното население в село Червена ябълка разказват много истории за такива бедствия.
Кои са най-честите причини за образуването на лавини?
– В последния случай, както вече казах, причината е човешка намеса. Не трябва да се влиза в тези склонове. Най-често това правят фриирайдърите, водачите на моторни шейни и сноубордистите в Банско. Ако се спазва туристическа маркировка по билото – няма опасност от инцидент. Но в склоновете и улеите винаги има. Като всяка друга планина наличието на снежна покривка и склон са основните причини за образуването на лавина. В момента времето доста омекна и от последните валежи от преди няколко седмици са се оформили стабилни снежни пластове. При евентуално навлизане в лавината може да се предизвика свличане на маси.
И т.н. Тони Божков е наясно с нещата. И е чудесно, че няма жертви, щети и сакатлъци. Но и в тоя случай една лавина е добър PR повод да се заговори за Осоговската планина. Без лавина кой щеше да я знае. Виж – в Банско всяка зима се случват – почти през половин час. Преди години ги взривяваха от полицията, за да предпазят туристите и търсачите на безумни усещания. И пак медиите писаха, писаха. В Паничище, където принципно зимата ходят малко скиори и сноубордисти, побързаха да кажат, че при тях има наплив. Защото – курортът не е лавиноопасен. И те се хванаха за лавините. То от лавина до лавина има време и разлика. И във всеки курорт е различно. Както са и различни спускачите и тия на моторните шейни. Келешлъци и кретении по родните планини – доста. Лавина не ги лови тия, дето няма защо да мислят. Те не мислят. Каквото такова. Следва пиарът.

Юг News

Кафа от празници

Кафа от празници


Днес, 20 януари, отново се събират няколко празника. Ивановден по стар стил. Петльовден по нов стил /иначе – на 2 февруари, така де!/. Ден на снега. И сигурно на още какво ли не.
Кафа от празници. Тая смяна на календара при поповете, станала 1968-а, означава по два пъти празнуване на почтни всички от черковните празници. Разликата е в 13-те дни между двата календара. Освен това повечето от празниците имат и летен и зимен вариант. Св. Атанасий Летни, такъв манастир има в планинското село Смочево, още мирише на вар, на камък и на боя. И така. Празници,  праазници. Какви ли не фестивали се заформят и всеки се стреми да е начело и най-признат в Европа, най-малкото. Кукерски фестивали освен в Перник, който предстои след малко дни, има и в Симитли, в Бразник и Радомир /в един и същи ден/, в Ямбол и т.н. А пък нали и годината е изборна – кметовете се и престарават да опразничат поверената им община и територия. И става една – всеки уикенд някъде има поне по един празник. Софри, купони, запои и тъй нататък.
И е крайно време, ама крайно време, да се сложи някакъв ред. Все ще се намери инстанция да каже „Това е празник на празниците“ и точка. Не е добър знак, че се нашенецът се въхри непрекъснато. И го прави по един начин. Пие, мези, пак пие, пак мези. И дрънка, и дрънка простотии. Хич не е добро, не е перспективно. Кафа.

Юг News

Кмето, даскало и попо – не стават

Кмето, даскало и попо – не стават


Заплатите на кметовете на селата в община Дупница ще бъдат увеличени до 100 лева, обявиха от администрацията. Увеличение ще има и за кметовете в община Кюстендил. Кметовете на 6-те най-големи села Яхиново, Крайници, Самораново, Бистрица, Джерман и Червен брег ще взимат по 860 вместо по 810 лева месечно досега. По 100 лева повече към досегашните си възнаграждения ще прибавят и кметовете на Баланово, Дяково, Пиперево, Палатово и Тополница. Те ще се разписват срещу 810 лева на месец. Ще има и увеличение за кметските наместници, те ще получават над минималната работана заплата от 560 лева. За сревнение средната брутна заплата за общинската адиминистразия е 600 лева. Увеличение до 80 лв. към брутното си възнаграждение, в зависимост от това което работят и на какъв пост са, ще получат през 2019 г. и служителите в общинска администрация и общинските предприятия в Кюстендил. Увеличението ще достигне дори и до 100 лв. за кметовете на малките населени места. „Каквото позволява бюджетът сме се погрижили за всеки”, каза на общественото обсъждане на бюджет-2019 г. кметът на Кюстендил Петър Паунов.
Баналната приказка за кмето, даскало и попо, от които всяко едно село на 200 % дължи съдбата си, не се получава. Неотдавна премиерът Бойко Борисов обяви, че заплатите на поповете ще се изравнят с тези на учителите. „Да не стане като на циганската сватба – манго обещавал, обещавал, а после – „ама това, що се обещава, требе ли и да се дава“, отреагира архирейският наместник на Дупница отец Георги Паликарски. Още не се е чуло, че поповете вече взимат колкото даскалите. Ама и даскалите на места още не получават обещаната плата за след 1 януари 2019 г. Кметовете решително изостават и дано сега да понаваксат. Какво ти наваксване. Има села, които ни поп имат, ни даскал /от десетилетия нямат/ и кмет като хората нямат. „Не върви“, и приказката не върви. Заплати обаче – да. Почти по равно. Т.е. мижави. Затова – всеки да се оправя. И кмето, и попо и даскало.

Юг News

Циганин и касов апарат – точно никога

Циганин и касов апарат – точно никога

 
32 обекта в 12-хилядния ромски кв. Изток в Кюстендил са запечатени след масирана и веднага огласена по медиите съвместна проверка на данъчната служба, агенцията по контрол на храните и общината, обявиха от районната прокуратура, под чието наблюдение в продължение на месец беше извършена проверката. По предварителна информация обектите с продажби в квартала са 86, реално работели 45. Останалинте предвидливо затворили, докато проверяващите обикаляли квартала – очевидно са имали предварителна информация. Проверяващите от НАП, от Агенцията по кнотрол на храните, от пожарната, общината влязоха още преди Коледа в ромския кв. Изток, за да проверят обект по обект законна ли е търговията по магазини, сергии, от отделни лица на открито. Полиция и жандармерия обезпечаваха проверката. Констатирани са драстични нарушения, каза говорителят на районната прокуратура Галя Димитрова. Все пак има и положителен ефект от проверката – вече доста от ромите търговци регистрират обектите си, според наблюдаващия прокурор Радостина Стоянова.
За какво беше това трепене от страна на прокуратурата и една дузина служби. Не е ли ясно, че циганин и касов апарат са несъвместими. И какво трябва да се разбира под понятието „търговски обект“ в гетото. Гараж, землянка, сгънати в правоъгълна форма кашони, найлонови конструкции, бараки. И пр. Ами тия, дето се покриха от проверката. Кой им обади овреме и дали и сега не са подновили „активна тръговска дейност“. Интересно е, че пожарната не е глобила нито един от ромите търговци – те ли не са наясно с огъня и отоплителните системи – горят на поразия трина от дърводелските цехове по способа „горно горене“. А и тия глоби – кога ги платят циганите, от прокуратурата пак да свикат пресконференция.
Изобщо – държавата да не се прави на улава. Всички цигаин са търговци, всичко се продава в гетото на специфична собствена цена. Без касов апарат, без нищо. Продава се. От девствена момичешка плът до електроника и – още малко и ядрени елементи. Пак ги проверявайте.

Юг News

Сълзи и чаша за Биньо

Сълзи и чаша за Биньо

Осемдесетгодишнината от рождението на поета Биньо Иванов беше отбелязана в кюстендилското читалище „Братство“. Роден в с. Бараково, но свързан с Кюстендил изцяло. Почина през 1998 год. ненавършил 60 г. и почти забравен от управляващите тогава. Съпругата му Мария, в напредваща възраст, синовете му Митко и Стоян, приятели, е – и такива, които знаят каква е Биньовата поезия и той самият. Авторът на „До другата трева“, „Си икам живота“, „Природи“, „Навярно вечно“ и др. стана известен и с двете си гладни стачки в началото на демокрацията с искания срещу постоталитарното управление на страната. Единият от гладните му протести продължи 41 дни. Тогавашният вицепрезидент Блага Димитрова отиде при Биньо, загрижена за здравето му. Поетът прекрати стачките си. Колко ли още гладни стачки щеше да има срещу грабежа над станата и народа ни, отбелязаха негови приятели на срещата по повод 80 години от рождението му. Поетът издател Пламен Анакиев се разплака, докато се опитваше да представи Биньо Иванов на 80 г. и как няма да се просълзи. На практика Кюстендил не му отдава и до ден днешен подобаваща почит. Впрочем той не я иска.
До два месеца ще излезе книга с публицистика на поета под заглавието „Просто“. Биньо Иванов е и автор на три едноактови пиеси, отбелязват библиографиите за творчеството му. На срещата показаха и пишещата машина, на която поетът е писал над 30 години. Съхранил я е негов приятел, кюстендилският поет Методи Джонев. След срещата хората, които наистина го знаят, отидоха да изпият по чаша за Биньо. При преситуирания по ремонтите из парк „Галерията“ негов паметник пожелали сами местни автори четоха стихове. И синът му Митко Биньов. Прави го за пръв път. Дъщерята на Биньо – Елица Биньова, която повече от 20 години живее със семейството си в Турция останала възхитена от стиха на брат си. Така – няколкото истински думи, жестове, стихове и глътки за Биньо направиха неговите 80 г. Нещо, което и той би проел за „е -айде сега“!

Юг News

Вяло въпреки бюджета

Вяло въпреки бюджета

Прогнозната рамка на Бюджет 2019 на Община Кюстендил надхвърля 40 милиона лева – точно е 40 440 000 лв., което е с около 6,5 милиона лева повече от предходната година, стана ясно на тазвечершното обществено обсъждане. Прогнозният ръст на постъпленията от данъчни приходи е 444 хил. лв. в сравнение с началния план за 2018 година, като това увеличение е при непроменени размери на ставките на местните данъци от 2008 г. до момента и се дължи главно на предприети сериозни мерки за повишаване на събираемостта на местните данъци, коментират от общинска администрация. Промяна в постъпленията се очаква само при данъка за моторните превозни средства, заради въведената законодателна промяна, като ставките за отделните категории автомобили не са променени в сравнение с предходните години. 1 842 000лв. са предвидените средства за капиталови разходи. С остатъчните средства в това перо отиват около 3,8 мил. лева. Наскоро някъде написаха, че община Криводол има 5,4 мил. лева капиталоив разходи – какво става, кюстендилци.
С почти гузен тон кметът Петър Паунов изреди за какво ще отиват парите за т.г. – ще довършваме медико-здравния компекс, заради който общината се набута с облигационен заем от 6,5 мил. евро /това стана през август 2011 год./. Сега по тоя заем плащаме по 860 хил. лева главница годишно, изобщо по разните задължения общината ще ръси около 7 мил. лева за 2019 год. /лихви, главници/. Около милион ще отиде за додострояване на „ниското тяло“на Партийния дом , което е част от здравния комплекс – колкото и да е ниско това тяло там отидоха дотук около 8 мил. лева. Ще дореновираме река Банщица в южна посока – под плажа, участък необхванат от супер проекта, завършен миналото лято по тоталната промяна на поречието на приличащата на бара лятно време река. Ще се прави резервоар за минералната вода, за да развиваме професионален балнео туризъм – от 18 месеца не се е намерил гост на града, който да се е бил разочаровал от условията и гостоприемството тук, отбеляза кметът.
И т.н. Все едни такива. Уж бюджетът е с 6,5 мил. лева нагоре, уж е разчетен изключително добре и разумно, уж няма забравена сфера за финансиране и оказала се извън общинска грижа. А самият кмет е някяк вял и унил. Защо така.

Юг News

Изкукеряване

Изкукеряване
Кукери от 5 села гониха злите сили в Пиперков чифлик, където спретнаха и . Те ритуален огън, около който се завъртяха сурвакарски игри. Кукерите от Пиперков чифлик, Слокощица, Гирчевци, Ябълково и Жабокрът се събират за втора поредна година за да запалят клада в центъра на селото. “В нощта на 13 срещу 14 януари се пали сурвакарския огън, за да прогоним злите сили през тъй наречените мръсни дни / от Коледа до Водици / и да посрещнем Новата година, по стар стил. Колкото по- голяма е кладата, толкова по- далеч ще избяга злото. Ние възвръщаме една позабравена традиция в селото”, заяви кметът на Пиперков чифлик Стефан Котев. Сред кукерстващите имаше от 5 до 65 годишна възраст. Организатори на проявата бяха “Кукерска група- Пиперков чифлик 2013” и НЧ “Христо Ботев- 1948”. Същевременно кукерската група „Джамалари“ към Народното читалище „Пробуда-1928“, с. Жабокрът за пореден път взе участие в фестивала „Симитлия – древна земя на кукeрите“, проведен в Симитли. Кукерската група представи обичаят, посрещане на джамаларите в дома на стопаните, който се чества всяка година на 1 януари в с. Жабокрът. И взе награди – разбира се, че ще вземе.
Това изкукерване по села /а и градове/ веч взе да омръзва. Някак си не е в нашенската ЮГозападна традици – чаак толкова. По Пернишко се имат за всимко по темата „укери“и „урваскари“ – така да е. Ама другите производни, досат станаха. Какви зли сили прогонват – никакви. Какво изобщо е хореографското им. Помти никакво. Някои вървят и по маратонки. И едно подскачане, лумкане, лумкане и пак лумкане.Това фигури, пластика – нема. Освен ак някой омечкарен мъжага не се отърколи по алеята на дефилиращите „джамарали“. И какво като сеотъркаля. Не може за всяко нещо – почне ли зима, кукери та кукери. Много е шумно и вече банално – като, че ли и за самите кукерясващи.

Всяка година – освободители

Всяка година – освободители

 

   


С възстановка на посрещането на майор Орлински на входа на града Дупница възпроизведе Освобождението си от януари 1878-а. Самата възстановка, която се прави за втора поредна година, стана събитие, видяно от стотици. В шествието, минало през целия град, се включиха всички ансамбли от града, както и гости от Сапарева баня. Както и през 1878 година, посрещането на Освободителя на Дупница беше в района на Рибарника, макар, че от съображения за сигурност възстановката беше направена в район на ПГ „Акад. С. П. Корольов“, където майор Орлински пристигна заедно с войниците си на коне и в автентични униформи. В ролята на Орлински се превъплъти Влади Христов. Той беше посрещнат от свещенник, като диалогът между двамата бе автентично произведен пред зрителите. Шествието на свободата, такова, каквото е било, пое по стъпките, по които са вървели тогава освободителите и хилядите дупничани. В него се включиха депутатът Радослава Чеканска, кметът Методи Чимев, общински съветници, кметове на села, зам.- кметове, стотици граждани. Шествието спря на паметната плоча на майор Орлински, където бяха поднесени венци и цветя, в знак на признателност. Директорът на Исторически музей – Дупница Анелия Геренска припомни факти от онзи ден през 1878 година, а след това шествието продължи по стъпките на освободителите до паметната плоча на дупнишките опълченци, където отново бяха поднесени венци и цветя.
Така, така. Всяка година да влизат освободители. Сцeнаристи , постановчици, изпълнители и доброволци ще се намерят. Ама, май идват много освобождения. Всяка година. Дупница да благодари на краеведа си Никола Лазарков, описал „шаг по шаг“ кое как е станало на историечския за града 14 януари 1878-а. Как първенците – чорбаджии и евреите / без тях не може!/ посрещнали руските богатири. Същите тия чорбаджии и тартори на обществото /кои са общество под турско робство, освен слугинажа/ са слугували десетилетия наред на турците. Но това няма как да се вкара във възстановка. Та Дупница е добре, щом си знае кой кого в тия няколко дни – до Санстефано на 3 март 1878 г. Щото в Кюстендил още се спори дори и за датата на така нар. Освобождение. Колко му е в Кюстендил да спретнат една възстановка. Върви всякак. Всичко е театър, заръчан от общината в дадения град. На улицата. При спряно движение.

Юг News

Краят Трекляно

Краят Трекляно


Осигурените през есента около 20 куб. метра дърва за отоплението на училището в община Трекляно са на свършване и спешно трябва да се осигурят поне още 10 кубика, иначе ще трябва да се обяви дървена ваканция, каза директорът Младен Джамбазки. Училището не разполага със средства, натрупало е около 11 хиляди задължения и разчита на спонсори. Дори и досегашните 3 камиона дърва не са плащани. От областната администрация в Кюстендил обещали съдействие, но засега проблемът не се решава, добави той. Последните дни температурите в Треклянско паднали до -18 градуса. В класните стаи на училището и в общежитието се палят всяка сутрин точно 12 печки на твърдо гориво. Ако не се докарат дърва, които ще стигнат за една седмица, ще трябва да се включват електрически уреди за отопление, инсталацията в сградата обаче е стара и няма да издържи, казва директорът Младен Джамбазки.
В училището, в което учат 34 деца от първи до осми клас в смесени паралелки, а само 10 от тях са местни, останалите – роми, е в тотална финансова криза, не крие директорът. Не могат да увеличат заплатите заради финансовия колапкс, в който се намират от месеци. Единствено на чистачките и на готвачкинте направили 560 лева – минималната заплата. Учителите ще чакат. А имат да взимат лекторски, обезщетения при пенсиониране и др. Положението е направо кризисно, обобщи директорът, който от 33 годиин е в системата на образованието, но до такава безизходица и до такова чудо не бил стигал.
Какви дърва, какви печки, какво чудо. Да трошиш толкова пари за циганчета, които отсъстват от школото с месеци, а са в Трекляно заради общежитието и четирите хранения дневно с пари по бюджета. Една зима имаше върл грип. Обявили грипна ваканция и в Трекляно. Мургавите ученици трябвало да си останат в Кюстендил. Разярени техни бащи, майки и баби, отишли в общината в Трекляно да се разправят: „Що не ги земахте, бе, тоя понеделник до петъко, какво да ги правим ние, как че я караме, какво че ядат“. Ей, това е циганското учене. И не само в Трекляно е така, в Невестино, по други места. В гимназията по икономика и мениджмънт в областния град мургавите възпитаници растат като процент всяка година.
Затова – да им закарат дърва на школо в Трекляно за последно, ама това да е всичко за там. Да го закриват школото. И Трекляно да е краят. На пълното безумие защитено, а и незащитено, училище.

Юг News