Месец: януари 2019

Бюджети

Бюджети

Рекорден бюджет от 45 мил. лева за 2019 год. прие общинският съвет в Кюстендил. „За“ гласуваха 23 души, петима съветници – „против“, а трима се въздържаха. Приоритетите са подобряване на инфраструктурата и средства и работа за създаване възможност за траен балансиран растеж в туризма, който на етапа за бощината е около 10%, поне така ги обяви кметът Петър Паунов. Особеното е, че общината има облиагационен заем от 6,5 мил. евро от 2011 год. за изграждане медико-балнеоложкия комплекс „Свети Иван Рилски”, който трябва да бъде завършен и пуснат до месеци. Кметът Петър Паунов изрази надежди, че до лятото на т.г. приемателна комисия ще въведе в експлоатация изградената част от медико-балнеоложкия комплекс „Свети Иван Рилски” – ниското тяло на бившия Партиен дом в центъра на града. Кметът заяви, че парите за това се взимат от облигационния заем. Дай, боже – както се казва. „Предстои да бъде обявен конкурс за медицински център, който да стопанисва тази сграда. Има обекти, които може да функционират и самостоятелно”, каза Петър Паунов. Според кмета по официални данни ръстът на туризма на етапа за общината наближава 10 %, а по неофициални данни ръстът е доста повече. „Важното е, че всички хора, които влязоха в този сектор, полагат съвместни усилия. Нови инвестиции, декларират се на най-високо ниво позитивни намерения”, каза Паунов. По думите му отпуснатите от Министерски съвет 2 млн. лева ще бъдат разпределени съгласно отправеното искане. 300 000 лева са за оборудване на социалните домове. Има заделени средства за инфраструктура, отделно има и средства за асфалтиране. „Ресурсът се насочва там, където има най-голямата необходимост”, обобщи кметът. Дано.
На кметували три мандата какъвто е случаят на Петър Паунов са им ясни всички трикове кое как да става по бюджетните дебри. Случайно ли е, че вероятно 30-ти път бюджетът на Кюстендил го прави несменяемият Петър Ненчев, който застъпи при Иван Гюргинчев в началото на 90-те годиин на миналия век. И е в пенсия от 7-8 години. Едва се качва до втория етаж, ама се качва. Какви ти изненади. Всичко се знае, преди още да бъде написано и грасуваано. Друго. Има бюджети и бюджети. Сравнено. Една Варна е с по-горям бюджет от Пловдив. В Югозапада Благоевград е почти двойно над Кюстендил. Дупница е с 31 мил. лева. Трекляно – под 2 мил. лева. И т.н. Всяка община е „оценена“, както трябва по волята на управляващите и тия във финансовото министрество. Карай. Бедния си е беден и ще става по-беден. Какви сесии, какво гласуване, дрън-дрън. То и без бюджет може, нещата са нарадени.

Юг News

Поне да бачкат

Поне да бачкат


66 ученици са работили през 2018 год. в Кюстендилска област през ваканциите или през учебната година, казаха от регионалната инспекция по труда. За предходната 2017 год. те са били 40. Десетки ученици от региона ряботят през цялата година. Повечето от работилите са били бармани и сервитьори, но има и продавач консултанти по магазини и по търговски обекти, както и такива в производството. Инспекцията е постановила отказ за ученик, който е искал да работи по ремонти на обекти по автомагистрала „Струма“, преценено е, че условията и натоварването не са за момче на такава възраст. В 3-4 случая има отказ и за ученици под 16-годишна възраст – законът го позволява да бъдат наети, местата за които са били заявленията им обаче е преценено, че не са подходящи. И по Нова година има 4 заявления и задедени разрешения за ученици да започнат работа. Процедурите за кандидатстване са облекчени доста – вече не са необходими 11 удостоверения и документи, а 7, коментираха трудови инспектори.
Добре е, че бачкат. Ама го правят само за заплатата. Не и за професия и професионална кариера. Магистрат от Кюстендил е в смут от това, че дъщеря му, която е огън в училище, се хванала лятото сервитьорка в бар и… вече не й се учи чак толкова. Набляга на сервитьорството. Така са повечето тийнейджъри. Изобщо не четат, не се интересуват от никаква политика и обществен живот, цъцкат денонощно на смартфоните и калкулират колко и кога ще вземат, къда да харчат, къде да купонясват, кое по-така да вземат като дрешка, техника – особено кола, мотор, АТВ и пр. Не четат и няма да четат. Интелект – нула. Интелектуални амбиции – нула. Сервитьорство. Поне да бачкат.

Юг News

Бавно ходене по Освобождението

Бавно ходене по Освобождението

С шествие, което, както всяка година на този ден, тръгна от централния пл. Велбъжд, предвождано от духов оркестър и с развети знамена от родолюбиви организации, и спря при монумента на Дядо Ильо войвода, където бяха поднесени венци и цветя, кюстендилци отбелязаха 141 години от Освобождението на града. Представители на областната управа, кметът на града Петър Паунов и от общинското ръководство, от политически и обществени организации и клубове, граждани отдадоха почит на руските воини, на четниците и доброволците, спомогнали за избавлението на Кюстендил, освободен заедно с Търговище последен преди сключването на Одринския мир. Заради хода на войната и събитията през януари 1878 год., както и заради участието на славния Дядо Ильо войвода и на негови сподвижници Кюстендил реално е освобождаван на два пъти. А-а и да не стане! Първия път на 23 януари 1878 год., втория път и окончателно – на 29 януари преди 141 години. Когато войските на генерал Майендорф настъпват към Кюстендил, а организирани от Ильо войвода доброволци се включват в тяхната бойна и освободителна мисия. Посрещнати са от цялото население. За пръв военен губернатор е назначен генерал Неколай Савойски, той и остава в града – през август 1878-а се оженва за тукашната учителка Евгения Манова. Едно от селцата в Кюстендилски носи неговото име.
Сега за шествието Натруфена работа, ама си е също като бавно ходене, което върви за една друга процесия. Как па един знак, символ, транспарант и пр., не обозначаваше, че това нещо са прави заради Освобождението. Не е като в съседна Дупница, където правят вече редовно възстановка, а отпред на кон върви освободителят и на огромен, носен от десетки, транспарант, си пише: „141 години от Освобождението на…“  В Кюстендил ги мързи да композират такова нещо. И вървят бавно към Дядо-Ильовия паметник. Където вече е ясно, че градът се е и освобождавал. Нека не се повтаря до втръсване всичко на всеки 29 януари всяка година. Повече въображение, повече работа и старание. И повече участие. Самото шествие, да го наречем така, взе да рехавее.

Юг News

Речникът на Мама Цеци

Речникът на Мама Цеци

Популярната в Кюстендил и района самодеец, театрал, събирач на народни песни и умотворения Цветанка Близнакова, майка на певицата Катя Близнакова, издадe петата си книга – „Забравени думи от Пиянечко“. 76-годишната така дейна жена е събрала стотици забравени думи „от време оно“ от родния й Невестински край и с. Еремия, нещо като речник. Например – „соспа“, т.е. „пряспа“; „дживгар“ – т.е. „врабче“; „крейнах“ – „тръгнах“, „врекя“ – „чувал“. И т.н. За нея тези забравени души и фрази са много ценни и следва да се съхранят в издания като нейното. Досега Мама Цеци, която е и добър рецитатор и играе в театрална трупа „Аванс сцена“ в Кюстендил, е издала две книги с прякори, една със събрани народни песни и четвърта – „Бабибини диветини от Пиянечко“. Ако намери спонсори да я подкрепят финансово, ще издаде и още книги, зарича се тя.
Да й завидиш на енергията. В това състояние – наскоро се заля на единия крак с вряла вода, с месеци обикаляше поликлиниката, процедури, нагревки. И тогава речникът й напредна най-много. Рядко отминаава някого по алеята да не го заговори, да не изрецитира нещо, а и песен да зареди. За някои е поза и театър, за други – малко досадно, за трети си е някакъв талант. Който трябва да се вземе откъм забавната му страна. Нищо сериозно. И така да е. Чисто човешкият й, ежедневният й речник – нека го донаписва. Още дълго. Дерзай, Мамче!

Юг News

 

Калфиновото

Калфиновото

Областният управител на Кюстендил Виктор Янев става и областен координатор на партия ГЕРБ в Кюстендил, реши националната комисия на управляващата партия. Досегашният областен координатор и депутат няколко макар и непълни мандата Кирил Калфин е подал оставка преди 8-9 месеца и тя е приета като областен координатор на ГЕРБ. Според коментари в града направените промени са заради наближаващите евроизбори и местните избори наесен. Някои дори го възприемат като светнала „синя лампа“ по израза от преди няколко дни на лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов. „Няма синя, нито червена лампа. Просто този път Кирил Калфин отстоя позицията с оставката си докрай“, каза Янев пред репортери. Досега Виктор Янев беше общински лидер на ГЕРБ в Кюстендил, а сега на този пост вече е Михаела Крумова, председател на общинския съвет в Кюстендил. Дупнишкият депутат от ГЕРБ Радослава Чеканска сменя като областен организациоен секретар на партията Емил Гущеров, бивш депутат от ГЕРБ и бивш военен. Гущеров оглавява минипарламента в Дупница. Променено е и общинското ръководство на ГЕРБ в миньорския Бобовдол. И т.н.
Какво става всъщност. Сред кюстендилскитe гербери се знае, че преди всеки предстоящ вот, каквато 2019-а, само, че без парламентарни избори, Кирил Кафин подава оставки. И те не се приемат. И той оглявава листите. Сега обаче това не сработва за него. Евродепутат е абсурд да му се иска. Затова е „пас“. Всъщност той се оттегля встрани, ще продължава до последната секунда на последното си депутатство и ще гледа мъдро какво става. Може при твърде възможен провал на новите ГЕРБ лидери в Кюстендил пак да му се отвори шанс. Едва ли. Макар, че Киро Калфин показа завидна издръжливост. Преди 15-на години го позоряха с транспаранти на аутобана при КАТ на изхода за София, но той не трепна. Дни наред вятърът вееше унизителни на персоната „послания“ от висящия плат на моста. 16 години начело на районна митница-Кюстендил си е доста актив, солидна подготовка. Сега присто ще разхожда костюма си по София, то и през цялото време на депутатстването само това прави. Транспарантите са в миналото. И депутатството – скоро.

Юг News

Грипна карта

Грипна карта


Грипна епидемия ще бъде обявена за област Кюстендил от понеделник, каза шефът на регионалната инспекция по здравеопазване д-р Златко Величков. За училищата в областта грипната ваканция ще бъде за цялата следваща седмица. По информация на здравната инспекция от два-три дни в 8 училища в региона не се провеждат занятия заради над 30 % заболели от учениците. От понеделник няма да се учи в нито едно училище. До второ нареждане в областта се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации. Д-р Величков коментира и случая с вече доказан свински грип за дете от града. Лабораторните изследвания показват, че детето наистина е заболяло от коварната болест, което се случва много рядко у нас. То е хоспитализирано, назначено е необходимото лечение и детето е в стабилно състояние.
Ако изключим това с гадния свински грип, тази информация от петък за Кюстендил спокойно може да се приложи за всеки един от 28-те региона на страната. Съмнението за нагласяване на числата и процентите е пълно. Как така в Дупница имаше 70 заболели на 10 хиляди и там 8 училища излязоха в грипна ваканция, а в областния град заболяваемостта беше 119 на 10 хиляди и там си учеха всички паралелки по школата. И хоп – грипна ваканция за целия регион за следващата седмица. Така, че да се наставят още няколко дни – събират се 10 извън клас. А защо никой не следи тия ученици и тийнейджъри дали ще си седят у дома и ще избягват колективните начинания. Ами! Ще киснат по дискотеките, ще ходт и ще се натискат в киното, ще правят купони, та знае ли се.Тогава – важното е, че не ходят на училище. То и да ходят – все тая. Друго – как така един Перник, където и мъж умря от усложнения след прекаран грип, обяви край на епидемията 3 дни преди Кукерския фестивал, на който се очакват 7-8 хиляди участници и гости. Че БДЖ и допълнително влакове пуска до града на Кракра. Как предвидливо оздравяха в града на кюмюра. Така, че грипната карта си я съставят здравните и просветните чиновници както им отърва. И ако остана незасегната област – да изучим опита и как се пази от грипа. Най-студуният град Кнежа, морските общини. Кои не болудуват от грип. Дайте ги. Че-е-е.

Юг News

Така се прави

Така се прави


Със 100 лв. се вдигат възнагражденията на кметовете на кметства в община Кюстендил от 2019 г., обяви в аванс председателят на минипарламента Михаела Крумова. Предложението със сигурност ще бъде гласувано и подкрепено на сесията следващата седмица. Най-високо възнаграждение ще получава кметът на село Ябълково -1018 лв., а най- ниско кметовете на Скриняно и Стенско – съотвеетно 698 и 703 лв. Кметът на Слокощица ще се разписва срещу 963 лв., на Жабокрът – 991 лв., на Соволяно – 975 лв., на Багренци 961 лв., на Жиленци – 948 лв, на Коняво – 913 лв., на Лозно – 933 лв.
Така се прави. Не че това са някакви заплати. При това бачкане и себераздаване от страна на кметовете /виж „Кауза пердута“ – Югнюз преди ден/ заслужават още нагоре. Ама точно сега взе да стане. Ясно – годината е изборджийска, а кой от кетовете не може да влияе на съселяните си. От раздаването на дърва за печката, до социалните и купуването на аспирин от аптеката в града, всичко е от него. Така, че всичко е пресметнато – повече проценти от селата. За евровота – разбира се. Пък най-добре представилите се ще останат начело по селата и след местния вот, който е в края на октомври т.г. Така се прави.

Юг News

Кауза пердута

Кауза пердута

Кметът на двете гранични села Раково и Страдалово – Радойчо Анастасов кара веднъж в седмицата храни, продукти и лекарства по домовете на останалите тридесетина жители в отдалечените махали. До там автобус не отива от години, а зимата пътищата не се чистят. Кола на потребителната кооперация веднаж седмично кара хляб. Нея кметът използва да зареди с най-необходимото жителите на селцата. Екипаж от шофьор, кметът, който е наместник на двете паланки от 18 години, и работник по временната заетост, пътува с часове през заснежените и непочистени пътища до махалите в Раково и Страдалово, но достига до всеки дом и доставя по предварителна заявка храна и най-необходимото на откъснатите от света хора. Понякога кметът остава в селата и се прибира пеша – върви с километри в снега, разказва той. Наскоро се налагало да чистят паднали клони и дървета по пътя до Раково, „играли“ си 3 часа по трасето, но стигнали до най-отдалечените къщи. Анастасов носи и лекарства на раковчани и по Страдалово – по предварителна заявка. „Абе, това са живи хора – как да ги оставиш. Това е животът“, обобщава Радойчо Анастасов. Той е доволен от екипите на ЧЕЗ, които – когато да ги потърси, се отзовават и селцата не остават за дълго без ток.
Трета поредна зима улиците в планинското с. Бистрица, община Дупница, са почистени добре и това прави всеки ден при снеговалеж кметът на селото Кирил Огненски, казаха местни хора. Той е направил присопобления към автомобила си – монтирал е гребло, което не сваля през целия зимен сезон. За да е в готовност. Около 50 сантиметра сняг наваля последните дни в района на Бистрица, което отстои само на 2 километра от Дупница. Живеещите в по-горната част на селото паркират колите си на площада заради дълбокия сняг. За два дни, до уикенда, кметът смогнал да изчисти по основните направления. Първо чисти до детската градина, до магазина, до черквата. Не иска да бъде обезщетяван за горивото, сам пълни резервояра на джипа си „Нисан“, който е доста мощен и издръжлив. Но и харчи доста гориво. „Не искам пари и благодарности. Нали хората затова са ме избрали – да получават от мен помощ и разрибане за всеки проблем. А зимата улиците трябва да са чисти. Не е толкова страшно. 50 сантиметра сняг, аз съм на 45 години – като дете помня, че зимно време снегът е стигал и до 1 метър. Нали сме в планината, разказва бистришният управник Огненски.
„Кауза пердута“. Първо – „на народ се не угажда“ е казал народът. Второ – „единодействие с известен край“. Ден и нощ Радойчо да зарежда Раково – няма шанс, паланката си отива. В Бистрица местни бабаити преди години хвърлиха на Богоявление в реката след кръста и попа отец Борис Минчев. Наказаха ги … един месец без поп. Изобщо не се стреснаха. А и щом чакат кметът да им изчисти – могат да хвърлят поп в Бистрица, не могат за ринат сняг. Така, че – селска „кауза пердута“. Няма сми /съл/.

Юг News

А събореното читалище

А събореното читалище

С фотодокументална изложба, представяща личността и делото на изтъкнати местни дейци, активисти и творци в Кюстендил, започнаха честванията за 150-годишнината от основаването на централното градско читалище „Братство“. През 1981 год. след неотшумели все още недоволства сградата на читалището до пл. Велбъжд е съборена. Но за това нищо. Бившето читалище все пак е емблема на афиша за изложбата, открита днес във фоайето. Сега едно от най-активните културни звена в града се помещава в бившия младежки дом – издокаран и саниран отвсякъде. В изложбата са представени портрети на Владимир Димитров–Майстора, на академик Марин Големинов, на поета Биньо Иванов, на музикалния изпълнител академик Атанас Куртев. В една част от аранжираното са представени почетни членове на читалището, заслужили деятели, работили през годините. Сега читалището поддържа няколко школи по изкуствата, езикова школа, приютило е 5 хора. Работи по безброй проекти – от всякакъв калибър И т.н. До 1 юли т.г., когато се навършват 150 години от основаването му, читалището замисля редица изяви и чествания, какви точно – ще се решава за всеки от месеците.
А събореното читалище? Точно сега е моментът тая позорна кюстендилска сага да се разкрие изцяло, ако искат – и възстановка да се направи. Има още доста живи споделили начинанието, подкрепили го и участвали в тоя непоправим срам и брутален отвсякъде акт. Да се поразровят днешните от „Братство“, да издирят свидетели, да се извадят спомени. И пак в една фотодокументална изложба да се покаже едно друго. Ей го на – жив е историкът Денчо Митев, калко ли много знае корифеят на енциклопедичното дело в Кюстендил Кирил Поромански. Живи са списващите тогава по вестник „Звезда“ редактори Кирил Апостолов и Христо Якимов, Димитър Ризов – нищо, че той ситнеше по необозримата соцпроблематика на ТКЗС и родното селско стопанство. Абе, бившият кмет и окръжен шеф Тодор Гогов е жив. Антифашистката Севда Демиревска. Марксисът, впоследствие професор, Първан Захарев. Бившият главен редактор на „Звезда“ Божидар Иванов, баща на омбудсмана Мая Мянолва. Всепроникновеният анализатор на ставащото в града философ /марксист/ Динчо Желязков. И още и още. Да се разкаже, да се разказва. Да се показва и експонира. А не – Майстора, Марин Големинов, Биньо Иванов – на портрети. Те са ясни. Читалището, читалщето!

Юг News

PR лавините

PR лавините


Снежна маса се свлече от склоновете на Осоговска планина през почивните дни и образува лавина. За щастие няма пострадали или жертви. И въпреки че Осогово не е сред планините, в които често падат лавини и е опасно, и това е възможно да се случи. Каква е причината? Често срещани ли са лавините в тази област? Какви са условията за образуването им сега? Какво трябва да знаят туристите преди да отидат в планината? По тези въпроси Антоний Божков – началник отряд на ПСС Кюстендил, казва пред репортери.
– Г-н Божков, каква е причината за лавината в Осогово този уикенд и къде точно се е образувало падането на снежна маса?
– В този случай свличането на снежна маса е предизвикано от хора с моторни шейни – търсачи на адреналин. Карали са в района и са навлезли в лавинното поле, след което се е отцепила голяма снежна маса, която е тръгнала по склона. От разказ на очевидец от първо лице това се е случило под връх  „Шапка“, над Лева река. Може да сме щастливи, че няма пострадали.
Колко често срещани са лавините в тази планина?
– Има доста случаи на лавини през годините, както и загинали. През 56-та година лавина помита петима работници на геоложки проучвания в района на бившата мина „Осогово“. Един месец спасители им търсят телата. По думите на очевидци, от местното население в село Червена ябълка разказват много истории за такива бедствия.
Кои са най-честите причини за образуването на лавини?
– В последния случай, както вече казах, причината е човешка намеса. Не трябва да се влиза в тези склонове. Най-често това правят фриирайдърите, водачите на моторни шейни и сноубордистите в Банско. Ако се спазва туристическа маркировка по билото – няма опасност от инцидент. Но в склоновете и улеите винаги има. Като всяка друга планина наличието на снежна покривка и склон са основните причини за образуването на лавина. В момента времето доста омекна и от последните валежи от преди няколко седмици са се оформили стабилни снежни пластове. При евентуално навлизане в лавината може да се предизвика свличане на маси.
И т.н. Тони Божков е наясно с нещата. И е чудесно, че няма жертви, щети и сакатлъци. Но и в тоя случай една лавина е добър PR повод да се заговори за Осоговската планина. Без лавина кой щеше да я знае. Виж – в Банско всяка зима се случват – почти през половин час. Преди години ги взривяваха от полицията, за да предпазят туристите и търсачите на безумни усещания. И пак медиите писаха, писаха. В Паничище, където принципно зимата ходят малко скиори и сноубордисти, побързаха да кажат, че при тях има наплив. Защото – курортът не е лавиноопасен. И те се хванаха за лавините. То от лавина до лавина има време и разлика. И във всеки курорт е различно. Както са и различни спускачите и тия на моторните шейни. Келешлъци и кретении по родните планини – доста. Лавина не ги лови тия, дето няма защо да мислят. Те не мислят. Каквото такова. Следва пиарът.

Юг News