Ден: 02.01.2019

Мъката винетка

Мъката винетка

Системата за продажба на електронни винетки през автомати за самообслужване, интернет сайт и мобилно приложение е възможно да дава грешки, защото е нова, но не може да се каже, че се е сринала. Това единодушно обявиха днес председателят на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов и членът на УС на агенция Дончо Барбалов. От вчера, когато електронните винетки влязоха в сила, имаше редица сигнали за проблеми. Най-общо те са свързани с невъзможност да се купи електронен стикер, продажба на две винетки за един автомобил и липса на потвърждение за конвертиран хартиен стикер в електронен. Според Дончо Атанасов може да има единични случаи на двойна продажба на винетка, но има и вариант да се поиска възстановяване на парите. Той е на мнение, че проблемът с потвърждаването на конвертирането ще се изчисти. Инж. Светослав Глосов пък коментира, че на база пуснатите в социалните мрежи снимки вижда невъзможност да се купи винетка заради неправилно въведени данни. Той не изключи възможността да има и технически проблеми на определени терминали, но подчерта, че за срив на системата не може да се говори. „280 хиляди електронни винетки са продадени вчера по всички канали. Когато попаднете на банкомат, който не работи, значи ли, че банковата система се е сринала“, беше коментарът на Глосов пред Би Ти Ви. Той допълни, че от 17 декември, когато започна продажбата на електронните винетки, от тях са събрани 1.5 млн. лв. Системата за електронни винетки дава грешки, но не се е сринала, смятат от пътната агенция.
И да не се е сринала или скапала – мъките са налице. Нека си дърдорят и мънкат АПИ началниците, че това онова. Отидете в Трекляно например, където нямаше доскоро и интернет и си купете електронен стикер. Как да се оправи човекът от тая дестинация. Колко са грамотните водачи на возила от времето на соца, дето са наясно. Ще спрат да карат. В Бобошевско нашенец от години не говори със съселяните си в кръчмата – всеки казвал че „требе да се вземе вЕнетка, за да се иде до Благоевград“. Жена му се казва Венета.Сега тия пичове как ще се оправят с електронната Венетка, не се знае. Ще спрат да карат.
А ще спрат ли да карат ченгетата, които досегашните стикери изобщо не си ги слагаха /така се говори/ на колите си. Че и рейсаджиите – и те. Или карат с една винетка. Да видим сега. Ще го закъсат и ченгетата. А дали ще спрат да карат. Абе – мъка.

Юг News