Ден: 03.01.2019

Нищо по-лесно – Майстора

Нищо по-лесно – Майстора

 


5 или 9 картини на Майстора са откраднати от частен дом в София, гръмнаха залинелите откъм новини след Коледа-Нова година медии. Супер сюжет. А то не е така. На няколко пъти преди години крадци посягали на картини на Владимир Димитров-Майстора, каза кметът на кюстендилското с. Шишковци Климент Терзийски. В Шишковци Майстора е живял и творял повече от 30 години, тук е създал повечето от шедьоврите си. Кметът научи от медиите, че картини на Владимир Димитров-Майстора са били откраднати от апартамента на негов роднина в София. Оказа се, че Терзийски познава семейството, от чиято къща са изчезнали платната. По-точно познава  собственичката, която ходила при него в Шишковци по различнви поводи. И твърдяла, че Майстора на тях „нищо не оставил“. И т.н. Терзийски я гонел. А и картините, висели по стенаиите на тая къща – как да стане ясно дали са от ръката на Майстора.
Преди двадесетина години почиващ в санаторно-курортния коомпекс в Кюстендил варненец откраднал една от картините на Майстора – портрета „Андон и Стойна Виячева“от експозицята в дома на художника в Шишковци. По-късно картината е открита от полицията във Варна. Върната е и се пази във фонда на кюстендилската галерия. В Шишковци неотдавна от една от къщите изчезнала картина от дома на един от живите тогава модели на художника – Кремена Василева. За щастие се оказало копие, сложено над огедалото в кухнята. Оригиналът семейството пазело другаде. „Крадците не разбират от изкуство“, обобщи кметът. И в Кюстендил преди 15-ина години откраднаха картина на Майстора – в дома на докторка, която като дете е била негов модел. Две от картините на Майстора и досега са в пълна неизвестност, коментирали шишковчани и моделите, рисувани няколко пъти от художника. Всичкото това кметът ще опише в спомени, нещо като книга, добави Терзийски.
Какво да пише кметът. Излиза, че няма нищо по-лесно да откраднеш платно на Владимир Димитров-Майстора. Както и да се обявиш за някакъв негов далечен роднина и родственик. Самозванци много. Някои села извън Кюстендилско претендират, че е живял при тях, рисувал, книги се пишат за това. А то – дали е било, няма как да се разбере. Ама как само Шишковци да се пъчи и да намазва, защо не и други села. Покрай Майстора много народ преживява и поминува – художници, уредници, изкуствоведи, наследници разни и пр. Няма нищо по-лесно да кажеш, че Майстора те е рисуваал, кръвен роднина ти е бил, а ако нещо откраднат от стената на занемарената ти къща – то то са негови шедьоври. Кой да ти каже.

Юг News