Ден: 17.01.2019

Циганин и касов апарат – точно никога

Циганин и касов апарат – точно никога

 
32 обекта в 12-хилядния ромски кв. Изток в Кюстендил са запечатени след масирана и веднага огласена по медиите съвместна проверка на данъчната служба, агенцията по контрол на храните и общината, обявиха от районната прокуратура, под чието наблюдение в продължение на месец беше извършена проверката. По предварителна информация обектите с продажби в квартала са 86, реално работели 45. Останалинте предвидливо затворили, докато проверяващите обикаляли квартала – очевидно са имали предварителна информация. Проверяващите от НАП, от Агенцията по кнотрол на храните, от пожарната, общината влязоха още преди Коледа в ромския кв. Изток, за да проверят обект по обект законна ли е търговията по магазини, сергии, от отделни лица на открито. Полиция и жандармерия обезпечаваха проверката. Констатирани са драстични нарушения, каза говорителят на районната прокуратура Галя Димитрова. Все пак има и положителен ефект от проверката – вече доста от ромите търговци регистрират обектите си, според наблюдаващия прокурор Радостина Стоянова.
За какво беше това трепене от страна на прокуратурата и една дузина служби. Не е ли ясно, че циганин и касов апарат са несъвместими. И какво трябва да се разбира под понятието „търговски обект“ в гетото. Гараж, землянка, сгънати в правоъгълна форма кашони, найлонови конструкции, бараки. И пр. Ами тия, дето се покриха от проверката. Кой им обади овреме и дали и сега не са подновили „активна тръговска дейност“. Интересно е, че пожарната не е глобила нито един от ромите търговци – те ли не са наясно с огъня и отоплителните системи – горят на поразия трина от дърводелските цехове по способа „горно горене“. А и тия глоби – кога ги платят циганите, от прокуратурата пак да свикат пресконференция.
Изобщо – държавата да не се прави на улава. Всички цигаин са търговци, всичко се продава в гетото на специфична собствена цена. Без касов апарат, без нищо. Продава се. От девствена момичешка плът до електроника и – още малко и ядрени елементи. Пак ги проверявайте.

Юг News