Ден: 20.01.2019

Кафа от празници

Кафа от празници


Днес, 20 януари, отново се събират няколко празника. Ивановден по стар стил. Петльовден по нов стил /иначе – на 2 февруари, така де!/. Ден на снега. И сигурно на още какво ли не.
Кафа от празници. Тая смяна на календара при поповете, станала 1968-а, означава по два пъти празнуване на почтни всички от черковните празници. Разликата е в 13-те дни между двата календара. Освен това повечето от празниците имат и летен и зимен вариант. Св. Атанасий Летни, такъв манастир има в планинското село Смочево, още мирише на вар, на камък и на боя. И така. Празници,  праазници. Какви ли не фестивали се заформят и всеки се стреми да е начело и най-признат в Европа, най-малкото. Кукерски фестивали освен в Перник, който предстои след малко дни, има и в Симитли, в Бразник и Радомир /в един и същи ден/, в Ямбол и т.н. А пък нали и годината е изборна – кметовете се и престарават да опразничат поверената им община и територия. И става една – всеки уикенд някъде има поне по един празник. Софри, купони, запои и тъй нататък.
И е крайно време, ама крайно време, да се сложи някакъв ред. Все ще се намери инстанция да каже „Това е празник на празниците“ и точка. Не е добър знак, че се нашенецът се въхри непрекъснато. И го прави по един начин. Пие, мези, пак пие, пак мези. И дрънка, и дрънка простотии. Хич не е добро, не е перспективно. Кафа.

Юг News