Месец: февруари 2019

Няма да е чисто

Няма да е чисто

Започва почистването за нерегламентирани сметища в 70-те села на община Кюстендил, съобщават от администрацията. Това ще се иpвърши по график най-късно до 10 март с техника, осигурявана от общинското предприятие „Чистота“. Екипите на ОП „Чистота“ са пренатоварени тези дни – те почистват по три пъти седмично при ромския кв. Изток, където непрекъснато се появяват нови и нови купища боклуци, почистват терени за нов строеж в един от кварталите. Чистят и терен за нов гробищен парк в кв. Вътрашево. Но ще заделят и техника за селата. В едно от най-големите села Соволяно например ще бъдат премахнати поне 2 нерегламентирани сметища, каза кметът Пламен Илиев. „Имаме напредък – м.г. сметищата бяха 5. Имаме три контейнра за смет, ама някои слагат боклука си до контейнера или го товарят на колата и го изкарват извън селото. Трудно се възпитават хора“, добави Илиев.
Така си е. По селата масово се оплакват, че контейнерите им са високи и затова сипват до тях. А в немалко от махалите и не ходят до контейнерите – джиткат всичко в реката, която тече през почти всяко село. Което е пълна, ама пълна простотия. После дойдат пороите и стават бели и бедствия. Мръсните канали на нашите хора също са в реката. Но това – хайде, да го приемем някак. Най-страшен е мързелът. Нашенецът просто го мързи да чисти и подрежда по и около двора си. До 8 часа сутрин вече е ударил две ракии в местния олющен и мръсен магазин на Наркооп-а, лющи карти със съмишленици, но не си е вкъщи да сработи нещо. Няма такива работи. И затова повечето от селските дворове са да не поглеждаш. Да ни простят в Жабокрът, където всяка година върви конкурс за най-красив двор. Ама и там стана конфузия. Дворовете чисти, та чисти, а по поречието на Струма купчини всякакъв боклук. Така, че – нема да е чисто по селата. По какъвто и график да ги чистят.

Юг News

Пешеходецо, братко

Пешеходецо, братко

36 пешеходци са глобени в Кюстендилския регион за дните от 4 до 15 февруари т.г. в рамките на специализираната полицейска операция с акцент върху нарушенията, извършвани от пешеходци, обявиха от областната дирекция на полицията. Глобата е 20 лева за нарушител. В 4 от случаите възрастен е водел дете и не е спазил правилата – пресякъл, както му дойде. По 100 лева са глобени двама водачи, не дали предимсво на пешеходец на обозначено за това място. Проверките са извършени в райони с интензивно пешеходно движение и на места, където най-често се наблюдава неправилно и рисковано пресичане на уличните платна от пешеходци. Най-много са нарушителите пешеходци в областния град – където, особено по централния бул. Цар Освободител, пешеходните пътеки тип „зебра“ са буквално през 20-30 метра. От месеци има идея да се монтират пеещи светофари, но и това не става. Защото има и доста, които са „против“.
Глобени, глобени. Колко са си плитили или щи си платят санкция. 20 лева да ти вземат на днешно време – хич не е малко. А че се пресича безразборно, това го вижда, а и го прави – като че ли, всеки от нас. Та да има и глобени. Но горкият пешеходец. Как да пресече за 15 секунди, колкото му дава светофарът при Трето ОУ, трябва си атлетическа подготовка, иначе ще те забърше някоя от толкова бързащите коли. Как да пресече при така натовареното като интензивност движение при кафене „АБС“ – чакаш 10 минути, най-близките зебри са на 50 и на 20 м. Обикаляне. При гарата правилно затвориха сдалата отвякъде метална пасарелка над жп коловозите. Но с какво я замениха. Пешеходецът си е направил пътечки директно през линиите. Трудно се върви и закъм „Търговия на едро“ при подлеза, особено при дъжд. Общината обеща да прави мост срещу Кауфланд, та да не се извърта с километри с чанти в ръка от страна на пешите посетители на комплекса. Ама не става.
Та – пешеходецо, братко. Малко се мисли за сгодите ти при пресичане на булеварди, улици и жп линии. Затова – „давай направо!“. Не всеки ден глобяват.

Юг News

bst

Просто нищо

Просто нищо

Десетки кюстендилци предприеха за четвърта поредна вечер протест при Арката на централния пл. Велбъжд, за да изразят недоволството си от работата на институциите, от неефективния контрол на общината по действията и престъпления в ромския кв. Изток, откъдето са повечето участници в масовото сбиване в неделя сутринта пред заведение в центъра на града, когато беше убит 35-годишният Валери Дъбов. Официално полицията, прокуратурата, разследващите представят случая като битов конфликт, в града обаче считат, че проблемът е по-сериозен, антиромските настроения в Кюстендил нарасттват. И това се усеща. Някои от протестиращите коментират, че мъжете, които се противопоставили на групата роми биячи, са герои. Пръв е Валери. Затова на площада се събират в кутия за дарения пари за адвокати, за подпомагане на семействаат им – предстоят дълги съдебни процедури и „правни маратони“, ще трябват средства. Млада жена от организаторите на протестите обяви, че получават заплахи в социалните мрежи. Кой им пише такива стъписващи послания. „Гольовците“, без да се замисля, казва тя.
Ей, такива неща се коментират при бденията на Арката. Полицията, кмета, Гольовците и пр. Откъм чисто любопитната им страна. Кой какво. Има недоволство, ама какво от това. Не е за пръв път. Всичко е едно говорене, дори го правят за разнообразие повечето. Да не са си дома или в кръчам с приятели. А така – на открито. На Арката – и народ ще видят и тях ще ги видят. И всичко приключва за по-малко от час. Някои вземат децата си, бутат се и колички, кучета на каишка. И нищо. Защо не се излъчи контактна група, лидери, които да идат на важните места и да тропнат по бюрото. „Това и това“, „Така и така“. Да направят предложения. Да искат оставки – на местно, на градско ниво. Да нагазят в самата тиня – долу, в гетото да идат, жандармерията ще ги пази. Да се създаде някакаъв обществен съвет с представители на институциите само за ромите. Всеки ден да е ясно какво става в гетото. И всяка нощ какво става там. Проституция, дрога, лихварство, рекет. Там не спира. Ако трябва половината квартал да бъде разследван по тия показатели, ама да се прави нещо.
А то – просто нищо. Бдение.

Юг News

Дръж се, Апостоле

dav
bst
bst
dav
bst

Дръж се, Апостоле

 

Десетки кюстендилци, доста от тях – дойдоха неорганизирано, кметът на общината Петър Паунов и екипът му, областният управител Виктор Янев и от администрацията, представители на обществени организации и клубове, групи от училищата, най-многобройна от спортното училище „Васил Левски“, граждани участваха в поклонението пред бюста на Васил Левски на Ларгото в центъра на Кюстендил за 146 г. от гибелта на Апостола. Бяха поднесени венци и цветя. Ученици представиха прочуствен рецитал за Апостола. „Има много с куршумени рани титани в света ни хубав и син, но ти Апостоле си един“, прозвуча от микрофоните за поклонението. Левски е държал в ръце кокичета, като го водели към бесилото, се разбра от рецитациите. Изви се дълга колона от чакащи да сведат глава и да положат цвете пред най-великия българин.
Къде ли не и от кого ли не се органиираха  сега поклонения, отбелязвания, рецитали, ония от „Традиция“ дефилираха на доста места – и тоя път. В милия ни Босилеград имаше две поклонения. За втора година. Едното на кмета, другото – на културния центъра, КИЦ-а. И какви ли думи, думи не се изговориха. Няма по-велик от Левски, и Титаните му отстъпват. Той е „един“. Абе, щом така ще я караме – няма спасение. Де да беше отнякъде да чуе какво върви при всяко 19-февруарско събиране и поклонение, както и на 18 юли – рождението му, но тогава – в жегата, може би, нещата са по-поносими. Затова – дръж се, Апостоле какво ли ще чуеш още за себе си. И да повторим старата ни идея – крайно време е някой да напише една обективна, безпристрастна, без високопарие, без ореолщина и възвисения една негова биография и жовотопис. Ама, без преувеличения и съчинения. Да разберем – вече е крайно време, какъв е бил. В това е дългът ни. Не знаем всичко и какъв е бил.

Юг News

Добрите са така

Добрите са така

Стотици кюстендилци излязоха тази вечер на бдение в знак на съпричастност към семейството на убития при масовото сбиване пред заведение в центъра на града в неделя сутринта 35-годишен техен съгражданин Валери Дъбов. Бдението продължи протестите на кюстендилци, които настояват по-постоянен и по-ефективен контрол над 12-хилядното ромско население в кв. Изток, откъдето са повечето от участвалите в сбиването, а предната нощ беше задържан и заподозреният в убийството 19-годишен криманално проявен ученик от ромското училище в града. Дошлите на бдението с цветя и свещи в ръка, доста от които насълзени, изразиха съчувствието си към семейството на убития Валери. Почти всички пуснаха и парична помощ в траурната кутия с лика му. Оказва се, че убитият е сирак, жевеел е на квартира с майка си, която е безработна и преживявали трудно. „Прекрасен беше, пркрасен. И в последния си миг от живота си се е впуснал да разтървата и да помага“, каза негова съседка. Сред участниците в бдението беше кметът на общината Петър Паунов, бизнесмени, съветници, представители на обществени организации, граждани. Само на големи празници се събира толкова народ на площада, отбелязаха някои по в периферията. Шествието стигна до мястото на убийството на младия мъж, където участниците поднесоха цветя и положиха запалени свещи на главната улица Цар Освободител. А настъпилото мълчание каза всичко.
Не каза мълчанието, което всички знаят. Добрите като Валери завършват така. „Що му е трябвало да се намесва“, подхвърляха някои. Е, как кой. Ако не е това вътре в него. Ако не беше сега, щеше да е по-после. Но пак щеше да се случи. Като оня шофьор, който в мъглата слезе от колата при Симитли да спира идващите след него коли и камиони. И ТИР-ът го помете и смачка. Добрите са така. Така им върви, т.е. – не им върви. Да помълчим.

 

Юг News

И пак и пак Гольовци

И пак и пак Гольовци

 

 

Масово сбиване на роми и посетители пред заведение в центъра на Кюстендил с един убит и петима ранени предизвика протестно шествие в града в късния следобед. Кюстендилци настояват за по-ефективен контрол над ромския кв. Изток, ромите да спазват закона, защото ще има още такива инциденти и кървави разправи. Протестът мина и по централния бул. Цар Освободител, където станало мелето, спря за кратко и пред заведението „Иридиум“, откъдето тръгнала касапницата. „Циганите не ги пускаме и винаги създават проблеми. И сега стана така. Вярно – и те са хора, ама да си седят долу, в махалата. Намат работа тук“, каза пред репортерите собственикът на заведението Тони Селнички, бивш гард на Георги Илиев.
Полиция и жандармерия търсят убиаца, 19-годишен ром с три кримиизяви /браво, на 19 години, а толкова активен!/ – две от които са за физическо насилие. Циганите ще го попокрият, па накрая ще се предаде сам с накой над 100-килограмов адвокат и ще каже, че изобщо не се е крил. Просто не са му пратили призовка. Но от първите минути след мелето се разбра, че пак и пак Гольовците са окървавили тоя път самия център на града. През юни 2009-а убиха пазач на черешова градина в Шишковци. 10 души наказателна рота замина за градините с дръжки за лопати и кирки и трепала наред. Пазачът издъхна под ударите на ръцете им, негов авер и жена, които му помагали, едва оцеляха. Осъдиха ги общо на 92 годиин затвор. Ама – ето, пак продължават с кръв и жестокост да сеят смут и страх. Сега – и пак да ги осъдят, пак ще излежат по пандизите, пак ще се върнат и пак ще я карат както си я знаят. Етническо ли е, расово ли е, да кажат институциите. Хората на реда и правосъдието, които най-добре познават Гольовците. И какво като ги познават.
А другото – ромската наглост, бруталност и /в случая жестокост/ тепърва ще е.

Юг News

Кой санирал – санирал!

Кой санирал – санирал!

63 блока са санирани в Кюстендил по двете програми – Националната програма за енергийна ефективност и „Регони в растеж“, обявиха от общината. Община Кюстендил е една от първите, която си изпълнили проектите по ОП „Региони в растеж 2014 – 2020”, каза зам.-кметът по икономиката Росица Плачкова. Пет многофамилни жилищни сгради, или 165 апартамента и един зъболекарски кабинет, са санирани в Кюстендил по ОП „Региони в растеж 2014 – 2020“. Общата му стойност е 2 500 000 лева, от които 2 125 000 лв. европейско и 375 000 лв. национално финансиране. Интересен е случаят с блок 43 на ул. Гладстон, в който апартамент притежава бившият премиер Пламен Орешарски. Първоначално е отказано саниране на блока, защато жилищата се оказали с едно по-малко от норматива за Националната програма за енергийна ефкетивност и защото на партера има частен зъболекарски кабинет. Затова блокът е саниран по програмата „Региони в растеж“. В квартала се коментира и това, че експремиерът Орешарски принципно е бил против програмата за саниране, не и срещу санирането на блока, където има апартамент. Домоуправителката Христина Георгиева е доволна от санирането. Автоматически температурата се качила в реновираните апартаменти с 8 градуса. И на стълбите – също така.
Значи – може и да си против санирането и пак да ти санират блока. Супер. Но защо ли никой до ден днешен не обясни как се зароди, как беше осъщестено и как беше платено това начинание. Няма как да е безплатно, няма как. Ама как се получи. И сега тия – несанираните, те какво да кажат. Ще има ли втора, трета вълна – независимо как ще се нарича програмата. Важното е да продължи да се санира. Няма да стане. Макар, че годината е изборна. Едва ли ще се стигне до ленти, поп да ръси, девойки в носия да декорират финала на всяко едно ревониране /наскоро и полицията в Кюстендил го направи/. Кои бяха санировачите. ГЕРБ. Колко им остава да уравляват. Що за далавера се оказа санирането. Няма отговор бърз на тия въпроси. Но едно е ясно. Кой санирал – санирал. Тая биде.

Юг News

Трифонясахме

Трифонясахме


Чак и производители на домашни вина от Апенините се включиха в конкурса, който се провежда за тринадесета поредна година в кюстендилския кв. Колуша, обявиха организаторите. Участие взеха 73 винопроизводители от България, Македония, Сърбия и Италия. Вината бяха оценявани от компетентно жури, ръководено от председателя на партията на любителите на бяло и червено вино – Кюстендил, Павел Петришки /Мили, Боже!/. По критериите: цвят, бистрота, блясък, плътност, аромат и вкус. Първо място при червените вина и голямата награда на конкурса – дъбово буре, подсигурено от верига магазини спечели виното на Владимир Димитров, второ място – Румен Руменов и трето място – Свилен Христов. При белите вина първо място и екскурзия до Македония, подсигурена от туристическа агенция, спечели Георги Еманоилов, второ място – Иван Карамфилов, трето място – Георги Конярски. В категория розе, първо място спечели Иван Стоичков, второ – Сергей Дубровин и трето – Тони Стаменов. Гост на събитието бе Райчо Цветин, зам.-областен управител на област Кюстендил. Цветин е родом от най-винарския край в Кюстендилско – Бобошево. За всички участници и гости имаше богата културно-музикална програма с участието оркестър „Веселие“, Вокална група „Еделвайс“ и др.
Супер сбирка! За продълженията нещо не се казва, но то е ясно. Пълно Трифонясване по села и градове. Няма 1-и, няма 14-и февруари. Сяда се и се почва. Дори и да не се щрикат лозови пръчки, чашите нали са пълни и се поемат начесто. Какво друго. Е, не може да се пие през две седмици в такъв формат. Това черковни календари, светски празници и обреди. Кой ти гледа. Чак и италианци били дошли. Що да не дойдат. Гранде купоне! А за качеството на виното – да не споменаваме. Кой е решил, че нашенецът прави хубаво домашно вино. Не е вярно. Но това е без никакво значение. Да Трифонясваме. С чаша в ръка. И с любов, каквато нашенеца май и не го спохожда. Много важно.

Юг News

Тегло

Тегло

Тонове ябълки изгниват по мазетата и хамбарите по домовете в Кюстендилско поради пълната липса на пазар – от есента за ябълките няма изкупуване, казаха тукашни плодопроизводители. М.г. беше регистрирана свръхреколта – тогава в региона се набраха по около 5 тона от декар, която не може да се реализира. През есента на м.г. за избата на „Винпром“ изкупуваха ябълките по 8-10 стотинки за килограм, но изкупуването спря поради изчерпване на капацитета на мощностите. Не изкупаваха и трите цеха за плодов сок край Кюстендил. И плодовете застоявят. Ситуацията е тежка и овощарите вече изхвърлят плодовете си, казва дългогодишинят бивш кмет на с. Дравищица /6 поредни мандата/ и земеделски производител Драголюб Стоянов. Според него 2018-а за плодопроизводителите е нулева. Не само с ябълките и черешите, а при сливите, за които давали едва по 20 стотинки за килограм. „Не е оправдано да се внасят ябълки от Гърция, а ние – в Кюстендилско, да ги хвърляме в дерето“, притеснен е Стоянов. Почти на вски ъгъл в Кюстендил са изложени ябълки с много добро качество по 60 стотинки за кило, но никой не купува. В Дупнишко пък домакинства си купуват мелници и след смилане на ябълките ги налагат за джибри и за ракия, коментират в близкото с. Дяково.
Народът има една адски сполучлива дума, като види дръвчетата, отрупани в плод. „Тая година е тегло“. Т.е. берекет. Ама защо – „тегло“. Ето защо. Прибрал е нашенецът плодовeте, сортирал е, мъкнел е, грижил се, съхранявал ги е – сега ги хвърля гнили в дерето. Като не се роди – лошо. Кога се роди – още по-лошо. Като няма никаква оправия, никаква помощ отникъде, „няма прокопсия“ /по П. К. Яворов/. Тегло.

Юг News

Без помпозност

Без помпозност

Вътрешинят министър Младен Маринов и кметът на общината Петър Паунов откриха днес реновираната 6-етажна сграда на областната дирекция на полицията в Кюстендил. Пред изкарания личен състав, пред събраните за случая беше отслужен водосвет за здраве от архиерйския наместник на града отец Генади Генадиев. Средствата по санирането – над 1 млн. лева, са по проект от програмата „Региони в растеж“, а работата по комплекса продължи година и половина. Ремонтирана е покривната конструкция, изцяло дограмата, отоплителната система. „Е, може да се желае още много, но това са евросредствата за реновирането“, отбеляза градоначалникът Паунов. Министър Маринов коментира не толкова битово подобрената среда, в която ще работят служителите и районната противопожарна служба, звеното на ГДБОП и ДАНС, а това, че полицията все по-успешно създава нов имидж – не е толкова репресивен орган, колко се поставя в услуга на гражданите. С рязане на лента министърът и кметът откриха реновирания комплекс. Сградата е строена през 70-те години на миналия век, облицована е с врачански мрамор, който е запазен напълно, ремонтите и санировката са правени отвърте.
Да се чудиш защо са тия помпозности. Външно сградата си е същата. Вътре – „Абе, влязох да си подам документи за смяна на паспорта. Входните врати са нови. Натиснах ръчката и се отвориха и двете врати. Един от охраната ми скочи: „Бе, как ги отвори и двете. Това не се разрешава!“ Какво са санирали, не зная“, разказа един от излизащите от сградата граждани, които полицията обслужва ежедневно. „Направи ми впечатление, че днеска бяха много учтиви тия, зад гишетата. Друг ден дума не можеш да им кажеш. За най-малкото нещо те връщат. А днеска – едни нежни, учтиви. А, то – защо било. Министърът им чакаха“, усмихваше се друг. „Всичко е заради изборите. Саниране. Това вече не е актуално. И в селата санират“, обабщиват по кюстендилските кафенета.
Изобщо – без помпозности. Нищо, че са избори след два-три месеца.

Юг News