Day: 04.02.2019

Допотопно по релсите

Допотопно по релсите

 
Влакът Кюстендил-Гюешево, който поради лошото състояние на жп линията се движи по направлението с 20 километра в час, спира и дава предимство на пресичащи коловоза коли при с. Мазарачево, разказват пътници. Омбудсманът на Кюстендил Васил Иванов, който има вила в селото и често пътува до дестинацията, счита, че такъв прецедент релсово превозно средство да дава предимство на лек автомобил другаде в страната няма. На конфликтното рисково място поради скалите и обраслия скат машинистите нямат добра видимост и за да не се стигне до катастрофа с преминаваща в този момент кола, намаляват скоростта или направо спират локомотива. На това място няма поставена бариера, няма и звукова или светлинна сигнализация за жп прелез. Машинистите добре познават участъка и се съобразяват със ситуацията. Въпреки, че по правилника релсовото превозно средство е с предимство.
Влакът Кюстендил-Гюешево взима разстоянието от 36 километра за два часа, при скорост 15-20 километра в час. За някои тренът си е атракция и групи предимно чужденци се качват да пропътуват по направлението заради емоцията, казват жепейци. Лошо нема. Сърна изкочи и пресече линията – без никакъв смут и страх. Глигани прекосят трасето – няма шанс да стане нещо, мотрисата едва пъпли по релсите. Меестни раказват, че години наред магаре преминавало всеки ден през жп мост при Кършалево и през близкия тунел. Стъпя си по дървените траверси, минава оттатък тунала, прави негови си магарешки работи, и се връща необезспокоявано при стопанина си. С километри. Време е вече линията Кюстендил-Гюешево да се обяви за уникална дестинация и да не се променя нищо по нея – дървените траверси, слагани преди 110 години, които още държат, телефонните стълбове покрай линията, които сащо са на поне половин век, ретро оборудване по гарите и жп състава.
Пък премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев, които и днес, да се срещат по три пъти на седмица и да си обещават развитие на сътрудничеството. Кога ще се качи на влака за Гюешево и Беляковци първят македонец. Това кога ще стане. Кой да каже.

Юг News