Day: 05.02.2019

600 лапи

600 лапи

 
Районната прокуратура и областната агенция по контрол на храните в Кюстендил разпоредиха проверка на регистрацията и условията, при които се гледат около 150 кучетата в комплекс край кюстендилското с. Еремия, казаха от обвинението. Направени са предписания и са дадени срокове за изпълнението им. Проверките са след подадени сигнали и внесена подписка от над 300 души от селото и района, че кучетата са без надзор, не се гледат добре, нямат охрана и като подкопават оградата и излизат навън, някои са и агресивни и могат да нападнат хора. От прокуратурата ще се произнесат по установеното от проверката и дали има нарушения до 17 февруари т.г. От агенцията по контрол на храните са дали срок до 10 март да бъдат изпълнени всички предписания и приютът да бъде регистриран. Отношение към проблема има и общината в Невестино, където следят случая, каза кметът на Еремия Райна Алексова.

Ваня Костова, която се представи от неправителсвена организация, каза за приюта край Еремия, че всичко там е наред. „Караме тонове храна за кучетата, те са в отлично състояние. Няма агресивни от тях, няма нападнати хора. Покрай обитателите в приюта ние и две организации от Кюстендил, храним и бездомни кучета по маршрута, по който минаваме закъм Еремия“, твърди тя. И продължава „Няма нищо вярно в това, че не храним кучетата. Всеки ден тук идват по няколко доброволеца, които чистят и хранят животните”, твърди Костова – председател на фондация „Помощ за животинки в беда” – София. „Мен ако питате има още какво да се прави. Аз съм съгласна с това, защото хората, които се занимават с кучета знаят, че те са изключително изобретателни. Единствената положителна страна на нашите животни е, че те са кастрирани и не са агресивни. Подготвени са да бъдат осиновявани и по никакъв начин няма да нападнат човек“, допълни Костова. Според двете неправителствени организации не е необходимо обектът да бъде регистриран, тъй като кучетата могат да се отглеждат и така, ако за всяко от тях има осигурени по 8 кв. м. площ. „Всичко, което правим става с пари от спонсори, за това и изграждането на приюта върви бавно. Обектът не може да се регистрира за половин година, тъй като има един куп изисквания. Ние сме в процес на изграждане на един законен обект”, обясни Ваня Костова. А дали ще изпълнят предписанието на ОДБХ – Кюстендил, да регистрират обекта до 10 март, отговърът е: „Това не мога да го кажа, защото хванахме зимния период, в който не е възможно, при тези условия да продължим необходимите дейности за изграждането му. Ако от ОДБХ искат да затворят обекта, ние им предлагаме да вземат кучетата в общинския приют или да ги пуснат на улицата”. През последният месец от тези кучета са осиновени 35. Много от животните в приюта са прибрани от улиците на Кюстендил, това пък казва председателят на Дружество на защита на животните – Кюстендил Ели Иванова. /Боже, и такова дружество имало в тоя град!/.
Та така. Какви ти „4 лапи“. Направо 600 при Еремия. И на какво отгоре им дойде това на местните, които са прдимно стари хора, разпръснати в 9 махали. „Тия, кучкарите, взимат некакви яки пари, а нас че ни уморат, ако не се намеси прокурор ли, ветеринарите ли и да ги разкарат от тука“, кръстят се в селото. И си имат и клетва за натрапниците: „Да им вият, у главата да им вият“

Юг News