Day: 25.02.2019

Ший мама!

Ший мама!


Около 500 са регистрираните безработни висшисти в Кюстендилския регион, по информация от бюрото по труда в областния град и в Дупница. Същевремнно в Дупница след Нова година е обявено само 1 работно място за специалист с висше образование – търси се строителен инженер. В Кюстендил свободните места за висшисти са 22. Пак е нещо. Прави впечатление и това, че новоназначените на работа в общиините Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Бобошево, Кочериново и Рила само за януари са 1501, от тях обаче – нито един висшист. В бюрото по труда в Дупница 88 са регистрираните висшисти икономисти, 39 – педагозите, 53-ма с инженерни специалности, за които обаче няма никакво търсене. Запотва пък се търсят стотици за шивашките цехове, нароили се много в Дупница и района, като опаковачи в магазини, заварчици, бачкатори по строителни обекти и др.
Малко по-добре са нещата в областния град. Където нивото на безработицата при висшистите към 31 декември 2018 год. е 9,6%. от общия брой безработни. Над 30 младежи висшисти са започнали работа по различните програми на Агенцията по заетостта. Най-много се търсят лекари – за спешното отделение към районната болница – 14 места, три от които според очакванията ще бъдат заети следващите месеци. Но и в Кюстендил е тежка участ да си висшист без работа, казват експерти.
Много висшисти, бе. Щом 500 са на борсата, а и колко стотици не се регистрират. Ама как няма, щом над 60 ВУЗ-а бълват дипломирани нон стоп. И те директно – на борсата. Затова ще ни сервиват или наливат водката висшисти, а не места и метат плаца – ГКПП-Гюешево преди две години назначи за тази работа инженерка. Човек с две висши образования се хвана призовкар към съда. Все такива. Ясно е, че диплома от ВУЗ си е никаква перспектива. Тогава. Защо куцо и сакато се е затирило към висшето училище и образование. Някаква тъпа инерция от соца: „Учи мама – да не работиш“. И стана тя, та се не видя. Докога с „учи мама“. Време е да стане актуалното: „Ший мама „!

Юг News