Ден: 03.03.2019

Поклон след поклон

Поклон след поклон

Стотици кюстендилци се включиха в празненството на сцената при Арката и в поклонението пред паметника на Булаирци /12-и Рилски пехотен полк/ в чест на Освобождението на България. Бяха поднесени венци и цветя. Кметът на града Петър Паунов, четиримата му заместници, областният управител на Кюстендил Виктор Янев и от областна администрация, представители на политически и обществени организации, граждани застанаха в минута мълчания в памет на загиналите за Освобождението. 14-те кандидатки за приза мис „Кюстендилска пролет“ раздадоха над 1 000 национални знаменца. Красавиците за пръв път се показват пред съгражданите си – на 16 март на същия площад е шоуто по избора на новата „Девойка – Кюстендилска пролет-2019“.
Поклон пред освободителите, преди десетилетия ги наричахме „двойни освободители“, отървали ни от фашистко иго, пишеше го и в учебниците и по книгите. Но сега – за поклоните. Първенците на един град си го имат в графика, правят го по един и същи начин и маниер. Дори и не четат какво пише на венеца, каква е годишнината и т.н. Ама то – поклон след поклон. Освобождението на всеки град, вече и по селата, се чества с поклон и преклонение. Левски на 19 февруари и 18 юли. На 3 март се покланяме най-мощно и унизително. След 3 март, на 4-и, в Кюстендил ще има поклонение пред паметника на Тодор Александров за годишнина от рождението му. После – на 9 март, на спасителя на българские евреи Димитър Пешев. На 2 юни – Дня на Ботев. Червените се поклянят през ден – на Димитър Каляшки, на Стоян Лудев, на Черенец, на Жабокрек, на Бузлуджа, на 9 септември – да не говорим. Земеделците – пред Александър Стамболийски, в Славовица /Пазарджишко/, пред „нашия“ Александър Димитров /в Горна Козница/. Сините – в Белене, Ловеч. И т.н.
Стига с поклони и преклонения. Време е вече да се изправим. Време е вече да се гледа обективно и безпристрастно, с достоверно исторически описани герои, дати, събития, кои са освободителите ни, защо са те. И т.н. И да се тръгне оттам, че да те освободи друг, означава да ти смени поробителя.
Честит празник!

Юг News