Ден: 18.03.2019

Ултразвуци

Ултразвуци


Гарвановата колония, установила се на чинарите до пл. Велбъжд в центъра на Кюстендил, която дедонощно оглася града, не напусна местостоянките си и след като екипи на общината няколко дни събарят гнездата им, казаха администратори. Птиците за минути правят нови гнезда. Не помогна и монтирането на устройства с ултразвук по дърветата. Гарваните са по чинарите до площад „Велбъжд“ от година-две. Създават много неприятно усещане с граченето си за минувачите. Три устройства за ултразвук са монтирани вече на дърветата, но и те не им действат. Гарваните правят нови и нови гнезда. Граченето продължава – това смущава официалните и концертните програми на естрадата при Арката на площада. Организаторите на „Кюстендилска пролет“ в четвъртък отчаяно търсят изход от ситуацията с гарвановата напаст в центъра на града.
Доколко модерните технологии и способи сработват и помагат, свидетелства и омбудсманът на Кюстендил Васил Иванов. Той имал проблем с къртица в двора на вилата си в Мазарачево. Нахвалили му ултразвука. Купил, заредил и сложил на дупката. Три дни – пълно спокойствие и тишина. На четвъртия ден нашественикът къртица пробила нова дупка до тази с ултразвука. Все едно нищо. В селата край Струма гонят с ултразвуци дори и дивите прасета по картофените ниви. Безуспешно. Докато в Шипочано местен не се сетил да пусне с усилвател кънтри и рок музика. Глиган не се мяркал повече.
Абе, какъв ултразвук, бе. При социализма строяваха ловджиите под чинарите и стреляха по гаргите. Десетина падат. Ама и една да падне, другиите не се връщат. Та и с гарваните. Един да „прочешат“ с пушка и готово. Да почва „Кюстендилска пролет“, произнасят се по кафенетата наблизо.

Юг News