Ден: 24.03.2019

Такива хора вече няма

Такива хора вече няма

 

На 67 години се е споминал известинят географ и изследавател от Кюстендил Емил Стоянов Иванчев, става ясно от скромен некролог, издаден от Държавен архив в града. Кой разбрал, кой – не. Нищо не се каза и коментира официално. Иванчев е човекът описал до микроскопитчна точност и изчерпателност забележителностите на и около Кюстендил и района. Който иска да научи на каква надморска висомина е жп гарата, или местността Доктор Джанки, връх Човека, какво е разстоянието от Шипочано /примерно/ до центъра на Кюстендил – да търси и отваря книгите му и публикациите. Те са тънички и малформатни, не написа томове. А можеше. Ако имаше кой да го спонсорира. Знаеше и перфектно немски, ползваше други езици. Ама – едва се добра до скромна пенсия, едва свръзваше двата края напоследък. Ходеше с един неизменен шлифер /и един балтон – за зимата/, с гумени цървули и един също неизменен неразтегнат чадър. Но не се спираше.
Доведе в Кюстендил ректори, учени, историци, пътешественици, посланици, консули – чак от Латинска Америка. Симеон Идакиев му беше приятел, как иначе. И проф. Пимпирев мина през поканите и организираните от Иванчев срещи в, обикновено, синята зала на читалище „Братство“. Канеше лечители, гадатели, иинтересни хора. И ги предразполагаше да се разкрият пред – макар и малочислената, аудитория в залата. С водещ – Емил Иванчев.
Е, вече и това няма да се случва в Кюстендил. Няма да го има и географското дружество, което Емил създаде и поддържаше организационно и финансово. Свръхсилите си. Такива хора вече няма. Светла памет!

Юг News