Ден: 02.04.2019

Второаприлско за Гелеви

Второаприлско за Гелеви


Паметник на т.нар. Братя Галеви ще се издига в дупнишкия парк “Рила”. Намерението е на Инициативен комитет от граждани – съмишленици и почитатели на Пламен Галев и Ангел Христов. “Известно е, че голяма част от съгражданите ни изпитват носталгия по времето, когато Пламен и Геле ръководеха града. Имаше твърда ръка, но и правила, които се спазваха и наистина правеха най-доброто за хората. Затова ни липсват. И въпреки че не знаем къде се намират физически, решихме да направим този паметник в знак на благодарност към тях”, заявиха инициаторите. Идеята им е обезпечена с дарения от бивши бизнес партньори на двамата консултанти на кметския екип на Атанас Янев. Вече е избрано и мястото на монумента – той ще се издига непосредствено до входа на плувния комплекс в парк “Рила”, с който Галеви се гордееха. В Дупница често се коментира, че заслугата за новия облик на парка, който от природно кътче, потънало в зеленина и спокойствие се превърна в атракцион със сцени, барбекюта и заведения, е изцяло тяхна. Вече се водят разговори с известен български скулптор, който ще се ангажира да извае паметника на двамата бизнесмени. Възможно е той да сложи началото на обещаната още през първия кметски мандат на ГЕРБ “Алея на славата”, в която да се подредят бюстове на бележити дупничани. Припомняме, Пламен Галев и Ангел Христов са в неизвестност от 2012 г., когато получиха присъди от по 7 и 5 години за ръководене на организирана престъпна група за рекет. Подробности по реализацията на намерението си, Инициативният комитет за паметник на Братя Галеви ще даде на пресконференция по-късно днес, 1 април.
Ега ти и партенката по местен сайт, ама – нека, за 1 април. Същевременно община Дупница прекратява досегашния договор със софийска фирма за отдаване под наем за луксозния плаж в градския парк Рила, изграден преди 10-на години по идея на Братя Галеви, казаха от администрацията. На практика за последните 7 години общината не е получавала никакви приходи от плувния комплекс в парк “Рила”. Неофоциално се коментира, че за комплекса са похарчени над 1,3 мил .лева. Преди да изчезнат през май 2012 год., осъдените на по 5 години затвор за организирана престъпна група и рекет бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов-Геле ежедневно ползвали комплекса и изградения пак по тяхна идея фитнес на открито наблизо. В договора със софийска фирма било заложено това всички направени инвестиции от фирмата на плажа следва да им се приспадат от наемните вноски. Занапред условията ще се променят – така, че за общината да има реални приходи, каза зам.-кметът по финансите Олга Китанова.
Та те така. Паметници, договори. Първоаприлски. А дали изобщо има някой в Дупница и в радиус от поне 100 километра от града, който да не си задава въпроса – „къде са Галеви?“. На 1 април е лесно да им вдигаш паметници. А на 2-ри. Какво става. Ще станат 7 години – поне нещо официално да беше казано „Че-е“, както се изразяват в Дупнишко. Дали има някакъв резултат от международното им издирване. Ами или „Абе, кой ги търси, бе“. Някъде са усторени от службите и си живеят живота. И гледат към Дупница. И знаят всичко кое как става тука“, подхвърлят по кафенетата.

Юг News