Day: 04.04.2019

Къде сте доктори

Къде сте доктори


Трима лекари са назначени в Спешния център в Кюстендил, обяви завеждащият отделението д-р Албена Рапатинска. Така продължилата години кадрова криза в центъра вече се преодолява, добави тя. Незаетите лекарски места в Спешното в Кюстендил и в петте филиала в региона са вече 8, докато преди две годиин са били 16. Вече има доста желаещи да работят в системата на спешната и бързата и неотложна помощ, готови са да напуснат болниците – заради по-добрите заплати. Спешните лекари вече взимат над 1000 лева месечно, казаха ангажирани в системата. Затова и докторите стават спешници. И искат там. Въпреки това в някои от екипите работят специалисти на пенсионна възраст, какъвто е случаят с бившия кмет на Дупница и бивш син депутат д-р Панчо Панайтов например, той дава дежурства към спешното в гр. Рила. В Сапарева бяня пък работи доайенът на местното лекарско съсловие д-р Аспарух Льондев.
Абе, доктори. Защо не държите на специалността си. Макар, че и шефът на кюстендилската болни, а кардиологът д-р Александър Величков доброволно дава дежурства в спешно приемното. Да действаш спешно, е въпрос на добра кондиция и професионална подготовка. Ама специалността, специалността .Защо нея не я поддържате и усъвършенствате. Освен всичко друго това ще ви носи и повече приходи чрез повече пациенти. В провинцията добрите специалисти са толкова малко – като, че ли ги няма. Но при специалистите всеки ходи. Къде сте доктори – в спешното или в кабинета!
Същевременно над 20 молби са подадени от кандидати за шофьори на линейки, коментира д-р Рапатинска. В общинската болница в Дупница освободили по Нова година шестима линейкаджии, всички те разчитат да ги вземат в Спешното. „Имахме всичко на всичко две свободни места, постъпиха десетки молби – шофьорите по свои източници разбират дали се търсят шофьори на линейка и веднага подават молба. Но вече назначихме шофьори на линейки. Това беше“, представи ситуацията шефката на Спешното д-р Рапатинска. Разбира се – шофьорите се оправят далеч по-добре от докторите.

Юг News