Ден: 22.04.2019

Храм, макар и типов

Храм, макар и типов


Сънародниците ни, които живеят в с. Ракита, Сърбия, получиха параклис, дарен от България, съобщи консулът ни в Ниш Едвин Сугарев. Храмът струва около 10 хил. евро. Параклисът временно е разположен в съседното село Звонце, а до есента ще бъде поставен на вече определен терен в Ракита. Двете села са по поречието на река Ерма, в община Бабушница. В района живеят около 1000 българи. В Ракита си нямят храм – бил е разрушен преди десетилетия, каза консулът. За него храмът си е хубав, с камбана отгоре, със стенописи вътре – „като истински“. Българската общност получи преди Великден и друг подарък – икони, от представители на нашето генерално консулство в Ниш.
То е ясно, че става въпрос за типово конструиране на параклис. Който – качен на платформа или опакован по „секции“, може да бъде закаран до която искате точка на съответната религиозна територия. В случая Звонце-Ракита. В босилградското с. Паралово преди години си издигнаха храм – с дарения и спомоществования, с доброволен труд, с камбана, поръчана в леярна в Пловдив. И браха ядове, кога трябваше черквата им „Свети Иван Рилски“ да бъде благословена и осветена от Нишкия владика Пахомий. Владиката се хванал дори за рамото /името/ – дали да е Свети Иван, или Св. Йоан. И т.н.
Сега думата е за типовото и типовизацията. На много места може да се види излят по калъп бюст /барелеф/ на Левски, на Ботев. По-лесно е да поръчаш нещо от калъпа, отколкото да хващаш и да плащаш на скулптор, дизайнер и пр. да обезсмъртят някой от големите ни дейци и революционери, светец и пр. Но такива са времената. Типово. Нали търговските вериги, бензиностанциите, офисите на мобилните оператори и др. са еднакви като „фасон“, излъчване и аранжиране. Но за храмовете. От Гърция можеш – като си платиш, разбира се, да докараш десетки. Това си е бизнес. Слагаш го на циментовата площадка, викаш попа да промърмори молитва и да поръси – и готово. Свещта е запалена. Това иконостаси, каквито са поръчвали дедите и прадедите ни, за които се иска специален майстор резбар, с доказана дарба, познаващ канона – няма значение. Готовият храм от платформата ти решава нещата. Честито на Ракита! И светли Великденски празници.

Юг News