Месец: май 2019

Къде без Кюстендил

Къде без Кюстендил


Служители на специализирания отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП задържаха 10 български граждани, злоупотребявали с деца онлайн. Кюстендил е един от градовете, където са извършвани претърсвания и изземвания. Задържаните на територията на цялата страна през месец април и май тази година педофили оказвали продължителен тормоз и арогантно сексуално изнудване и тормоз спрямо своите малолетни жертви – български деца от 7-12 г. В хода на процесуално-следствените действия от жилищата на арестуваните са иззети електронни веществени доказателства, документиращи престъпната им дейност, както и огромни количества – терабайти на видео и снимкови материали с насилствени сцени над деца. Сред част от файловете били налични и такива, в които възрастта на сексуално малтретираните жертви била под 3 години. В рамките на процесуално-следствените действия са намерени и част от предоставените от децата свои голи снимки на изнудвалите ги педофили. Претърсвания и изземвания са извършени на територията на градовете София, Кюстендил, Благоевград, Варна, Бургас, Враца, Пловдив, Стара Загора, Перник и други населени места. Задържаните от началото на годината са на възраст от 22 до 45 години, за реализираните от тях престъпни деяния е предвидено наказание лишаване от свобода до 6 години.
Е, как без Кюстендил, като педофилията се вижда почти на всяка крачка тук. Не хващаха ли един, изкарал се далечен роднина на Симеон II, с момчета, зарибявани онлайн. Ами един друг, който с такова омайване по чата и фейса беше прикарал петокласничка в района на язовир „Дренов дол“, за да стане секс кулминацията след виртуалното общуване. Не хващаха ли даскал по физическо възпитание в едно от училищата с осмокласничка ромка, която навреме извикала закрилници от кв. Изток да го понатупат. Или възпитател в интернат преди години, който цяло дежурство изкарал върху едно от момичетата, които трябва да възпитава, а не да прикарва. Каква ти „Киберпрестъпност“. То си е престъпност на живо. „Меки китки“ – пълно е. Посягат и на момчета. И никой нищо не  предприема. Какво като са задържали „10 български граждани“ в следизборна акция на ГДБОП. Ще ги пуснат. Те ще кажат за поне още 10-на мръсници като тях – поименно. Ще съдействат на разследването, ще излязат  навън и пак ще седнат да чатят с нови клипчета и жертви. А вместо това – да им качат снимките и имената, та да ги знаят. Какво да ги жалят. Оня в Костенец уби жена си и второ убийство направи. Кри се и разиграва ченгетата 20 дена. Снимките  му не слизаха от сайтовете и  tv репортажите. Тия, педофилите, така или иначе са хванати. Не се укриват, не им и трябва да се крият. Педофил не може да се скрие, на него си му личи. Дайте ги да ги видим. Във всеки град трябва да ги знаят. Във всеки. В Йемен екзекутираха трима, насилили 10-годишно момче. После обвесиха телата им на едно от най-оживените кръстовища в столицата, вдигна ги кран – на по-високо… И повисяха достатъчно, за да ги видят всички.

Юг News

Кой кого

Кой кого


Почти изравнени са силите между ГЕРБ и БСП в малката община Бобошево, сочат резултатите от евровота на 26 май. В самия град Бобошево БСП печели с 8 гласа – 88 срещу 80, за общината обаче ГЕРБ води с 5 гласа – 237 на 232. Според коментари в града БСП и ГЕРБ в Бобошево си взаимодействат и партнират. Твърди го и зам.-областният управител на Кюстендил Райчо Цветин, роден в Бобошево, който обаче е активист и представляа партия Атака. „Това се знае от обикновения избирател та до центалите ръководства на ГЕРБ и червените, от омбудсмана, от народните предтавители. Те – ГЕРБ и БСП в Бобошево са си едно“, обявава Цветин, за когото по Бобошево взеха да говорят, че отново ще е кандидат за кмет. Ама надали!
Не е прав Цветин, не е прав. В малките селища, и особено – в най-малките, конфронтацията на политическа основа е пълна. В с. Уши, Треклянско, петнадесетината постоянни жители са поделени на три – ГЕРБ, едното семейство, защото синът е гард в столицата и е с управляващите, БСП – защото Треклянско е партизански край, е ВМРО – защото воеводите „бранят България!“. Иди се оправяй. В Дупнишкото Дяково има един седесар, който воюва с цялото село. Сам срещу всички. И кълне – „Кой пусне за ГЕРБ, ръцете да му изсанат /изсъхнат/!“.  Та Цветин побърза да обяви коалиция БСП -ГЕРБ, ама ще почака. Не, че не са от едно котило и от един дол дренки, т.е. – от БКП. Ама още не дошъл моментът да се решава „кой кого“ /по Ленин/. По места не става. Или става, но само с кръв. И не случайно още се чуват реплики от червени активисти по места – „тая власт с кръв сме вземали, с кръв ще я дадем“. Какви ти избори – където и да са.

Юг News

PR – не се чете

PR – не се чете


Очаквано окръжният съд в Кюстендил си избра за PR Владимир Владимиров. С пълна шестица. И това е очаквано. Очаквано и протоколът затова е пълен трепач. Изобщо не е ясен съставът на комисията – инициали и някакви длъжности. А медиен експерт, човек поне малко да разбира от медии и как се прави прессъобщение. Накрая при подписите – познатото /не се чете/. Защо да се чете.
Честито на Владимир, завършил Висшия институт по хранително-вкусова промишленост. Човек на кюстендилския Дарик /където определено имат проблеми с правописа/, футболен рефер от регионалната /селската група/, вече шеф на съдийската колегия за региона към БФС. Как е изкарал шестицата – той и те си знаят. Да се оправят. Всичко по тоя конкурс оправдава духа на закона и нравите в съдебната система. Т.е. дзифтарлъка. Кога се търси пиар за една служба, се публикуват ежедневно съобщения с изискванията, анонсира се самият изпит. Тука няма такова нещо. По-добре всичките 9 /от втория тур, пък и неявилата се, и тя – явно е разбрало момичето за какво става дума и се е отказало/ да ги назначат. Ще местят папки по кулоарите на окръжнто съдебно ведомство. И ще взимат добра заплата. За длъжностна характеристика – PR – не се чете.

Юг News

Хотелът

Хотелът

 

Общинските съветници приеха решение за стартиране на процедура чрез пряко договаряне за приватизация на парк хотел „Кюстендил“. 6-етажният комплекс с басейн е с площ от близо 16 хил. кв. метра. Докладната за стартиране на приватизационна оценка и за продажба на парк хотела е на кмета на града Петър Паунов и донякъде изненада  съветниците. Банкерът Атанас Гергинов от левицата дори коментира, че докладната изобщо не е обсъждана в комисия. Към обекта вече има инвеститорски интерес, защо е необходимо да се губи цял месец в обсъждания по комисии, каза на сесията градоначалникът Петър Паунов. Бившият хотел „Спорт палас“ бе реновиран за около 3 мил. лева и регистрира нарастваща посещаемост – особено по големите празници. Даже от конкуренцията ръмжат, че кметът привлича и пренасочва групи и ги праща към парк-хотела, а не към 5-звездния например. От година в комплекса е вкарана и минерална вода за медицински процедури и рехабилитация. Малко странно, но парк-хотелът се стопанисва от общинското звено „Ученическо хранене“ . „Преди тази сграда беше една съборетина, сега има цена. Има интерес, а дали ще се случи продажба, не се знае“, позастрахова се изобщо какво ще стане на днешното заседане кметът Паунов.
Да продаваш хотела, гордостта на града, 5 месеца преди местен вот, или поне да инициираш процедура – това поражда редица въпроси и създава и интриги. В кулоарите се споменава цена за 5,5 милиона лева плюс амортизации, подобрения и пр. Като нищо ще ги извади всеки средно замогнал се при демокрацията полу или истински мафиот. Може и да не е от най-висш клас. Но за общината? Или го е закъсала до дъното и й трябват финанси, или някой иска една такава сделка, просто има личен интерес и качване на имидж. Пък и нали тоя хотел е част от така и непуснатия здравен център, заради който общината е заглобена десетилетия напред с облигационен заем, по който лихвите са неумолими. Трябват й на общината пари, и защо сега не се опита и с парк хотела. С Чифте баня не стана, с градския плаж – още по-малко. Сега един парк хотел. В съседство е и един неизбродим терен, където беше психиатрията към районната болница. Там здравното министерство може да се отпусне и да даде имота на общината. Тогава нещата стават по-други.  Да не стане обаче като бившите казарми – все някой ги иска, та ги иска. И все нищо. Де да видим.

Юг News

Се-де-се!

Се-де-се!

Каквото беше – беше. Евровотът от 26 май 2019 г. е забравен. ГЕРБ праща толкова /7/, червените толкова /5/, Догановите толкова /3/. Така, де. Но и Демократина България – 1. Ей, това е най-доброто от тоя вот. Дясното синьо пробива през 5 тона налягане. Като троскотът, описан в учебниците, че издържа на такъв тонаж и … покълва. Та и синьото. Как ли не го мачка, кого ли не му слагаха начело за лидер – като се почне от Надето Михайлова, която дано да си остане во веки веков в Анкара, та Карловския кмет Кабаиванов, и кметът на Кюстендил се беше затирил, та до сегашния Румен Христов и другият на слугинаж Александър Йорданов /наричан Д….. я Ал/, който отива в Брюксел. Тия сами си се мрязат вече. Думата е за истинските седесари, каквито още ги има – дори и по селата /вижте резултатите по секции/. Не помиярите. И те, истинските седесари, са пускали за Демократична България. Нищо, че официално СДС беше при ГЕРБ на 6-то, Аловото място. Имаше един кюстендилец, който си боядисваше портата на двора само синьо. Остаря човекът. Сега внуците му я бодисват – в черно. Това между другото. Има ги истински седесари и те направиха мандат на евровота. Сега се чакат нови обследвания, обсебвания, манипулации, намеси и какво ли – само и само това покълнало синьо да не тръгва да расте. Най-малкото ще го купят /не дай, боже!/
Дано да се развива. Нещото истинско от тая така обречена българска демокрация, още е жизнено. Се-де-се!

Юг News

Чер-ве-ни….

Чер-ве-ни….

Чер-ве-ни….


Избирателната активност в Кюстендилски избирателен район към 18 ч. е 24,68%. Правото си на глас са упражнили 29 689 души от 120 275 по списък в област Кюстендил. То е ясно. Най- висока е активността в най- малката община в българя  Трекляно, където са пуснали бюлетина 293 от 489 имащи право на глас или 59, 9%. В Община Кюстендил активността е най-ниска в района – 23,2% или гласувалите са 12 675-ма. Избирателната активност в Община Дупница към момента е 23,6%, вотът си са дали 9 838 избиратели. Горе-долу нещата са такива и след края на изборния ден – след 21 ч. А тази нощ ще има пълна „разбивка“ на проценти, машинно-немашинно, по секции  и „так дале“ /т.н./
И няма кой да извика: „Чер-ве-ни … боклуци!“. Нали щяха да бият, вярваха си – сами си вярваха и предначертаваха ляв изход от серията скандали с апартаменти, тераси, къщи за гости и негости. Не, че ония, Цветан-Цветавоните стратегии са цветущи и перспективни. Не, но и червените не минаха. И слава, богу. Как щеше да се гледа на един такъв резултат – БСП печели в България. Комунистите са полотическа сила номер 1 и доминират. А, стига. Никога! И е адски сполучлив този народен фолклор в зората на демокрацията. „Чер-ве-ни боклуци!“. Присъдата е произнесена и от нея няма спасение. Никакви проценти по никакви вотове не значат нищо. Чер-ве-ни! А, и още нещо – да се извинят за ония 45 години.Чакаме.

Юг News

А-Б-е в Извор

А-Б-е в Извор


Десетки сънародници от Западните покрайнини дойдоха при храма „Света Троица“ в босилеградското с. Извор, където всяка година отбелязват Деня на Българската просвета и култура и славянската писменост. С програма за празника гостува и хор и ученически състав от София. По правило тържествата по случай 24 май в Босилеградско се организират по пред строения през 1833-1838 год. храм „Света Троица“ в Извор. Към комплекса има и Килийно училище. Както си му е редът – дошъл и консулът в Ниш Едвин Сугарев, лидери и активът на комитет „Западни покрайнини“, от КИЦ-а в Босилеград. Както често се случва, пратили и програма от София – хор и ученици. Да заплачеш.
В това Извор се стига сам с високопроходим автомобил и организирано. От колко ли години правят пътя, реставрират храма, нещо се прави. Преди 30 години местни вкарваха овцете си да пладнуват в предверието на достолепния храм. Сега е по-друго.
Но а-бе в Извор, изнесена форма, родолюбие, български езиков жест ли. Какво? Демонстрация ли някаква. Изобщо с тая азбука – чествания, фанфари, церемонии, нови дрехи. А, ей го. Ще караме от София ученици да рецитират а-бе-то. Където и когато на българите им идва отвътре, ако им идва изобщо – да рецитират. Може и наум. И без нови дрехи. А на босилеградчани да се поклоним. Упорити. Упорити.

Юг News

Всичко е писта

Всичко е писта


Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът Петър Паунов прерязаха лентата /леле-леле/ на обновената закрита лекоатлетическа писта в спортен комплекс Осогово в Кюстендил. Архиерейският наместник отец Генади благослови и освети ремонтираната зала. Ремонтът е на стойност 381 640 лв., като средствата за него са осигурени от Министерството на младежта и спорта. В залата за лека атлетика са извършени демонтажни дейности, монтаж на газови инсталации, машини и съоръжения за осигуряване на микроклимата в спортните съоръжения и са поставени нови осветителни тела. Ремонтирани са стените, положена е нова настилка върху пистата и са разчертани коридорите за бягане. “Искрена благодарност към всички вас треньори, състезатели, педагози и всички, които през дългите години не се уплашиха, нито от пек, нито от студ, а оставиха сърцето на спорта в Кюстендил и бяха това пламъче, което топлеше всички, не само в тази зала, а и във всички останали. Благодарение на Вас дойде тук и увереността, както на държавата така и на Министерство на спорта, благодарение на тази искра дойде и тази финансова инжекция и можем да се радваме на тази придобивка. Искрена благодарност към нашия гост, това вероятно е единственият човек, който нито болести, нито болки го спряха да дойде в Кюстендил. И двата пъти, с огромни болки, с патерици катереше стъпалата, преди малко повече от 15 месеца в декемврийския студ дойде да види тази зала и само, когато се огледа каза – това е мой ангажимент, дай ми проект за газ, за осветление, виждам че имате проект за настилката и ще дойда да поздравя всички. Благодаря за голямото сърце, в негово лице министерство на спорта дочака точно мъжа, който трябва да бъде и приятел, и партньор, и мениджър в областта на спорта. Признателност г- н Кралев! Добре дошъл!”, заяви кметът на Кюстендил Петър Паунов. “Много съм щастлив да съм сред Вас и благодаря за топлото приветстване. С кметът Паунов сме приятели от много години и съм щастлив, че успяхме заедно да реализираме този проект за Царицата на спортовете. Когато дойдох, аз знам, че прави много за спорта в Кюстендил, но ние не бяхме правили сериозна инвестиция в спортната инфраструктура и дойдох да изберем обект, от който децата на Кюстендил ще имат голяма нужда и се спряхме на тази зала. Спомням си в какво състояние беше и знам колко голяма нужда имате от нея. Ще бъда много щастлив да ви гледам да прославяте по състезания и пистите родния Кюстендил. Дай Боже и някои от Вас да бъдат в националния отбор и да прославят и България. Имате примери като Цвети Кирилова, прекрасна състезателка прославяла България по света. Ние с кмета, един от най-добрите български кметове и не случайно толкова пъти Кюстендил го избирате за свой лидер и управник, ще продължим разговорите, за това – какви други спортни обекти ще можем да направим за децата на Кюстендил”, каза при откриването на закритата лекоатлетическа писта три дни преди евроизборите.

Ум да ти зайде. Тя, тая писта, май е откривана няколко пъти вече. Затова – да видим датата. 23 май 2019 г., три дни преди евровота. Тая писта ще се открива и наесен, преди местните избори. А ако влезеш в спортния комплекс „Осогово“, ще се побъркаш. Всичко е руини. Ама и какъв спорт в тоя град. Поне един отбор, една формация да просперира. Била просперирала борбата покарй ВИС-2. И това мина.
Така, че – пистата си е писта. Всичко е писта, особено преди избори.

Юг News

КН -то

КН -то

Нещо като емблема – метални около 1-метров букви тела „КН“ със символа за Кюстендилско – ябълката, бе аранжирана почти инкогнито в новореновирания парк „Галерията“ преди 24-майските празници, забелязват минувачи. Фигурата е при мраморната трибуна при „Пеещите фонтани“. Монтирането направи екип на общината. От отдел „Култура“ на администрацията отказват коментар – разбра се обаче, че идеята и одобрението е лично на кмета на общината Петър Паунов. Мястото веднага стана предпочитано за селфи и за любовни срещи, особено за тийнейджърите. Фигури с ябълка, символ на плодородието и овощарството на района, са и на други места в града или по подстъпите на Кюстендил. Например и при шадравани при входа на областната администрация. Там ябълката е на върха на нещо като пика, копие – просто такова е решенето на скулптора, автор на композицията. Преди години имаше нещо като ябълков цвят на стълби при с. Ябълково. После го сложиха за стожер и център на кръговото при Фантастико на влизане и излизане към София. Или зеленият надпис с кипарисчета „Кюстендил“ пред офосите на една банка, която утре освещава новоремонтиран офис. И т.н.
„Кн“-то е по регистрационните табелки на около 200 хил. коли, сочи неофоциалната статистика. Нявсякъде по страната. Както и в Босилеградско и Западните покрайнини. По София и морето има един лаф, видят ли кола с регистрационен номер „Кн…“.  „А-а, ВИС-2“, произнасят. Дори се коментира, че години, след като и Георги Илиев не бе между живите, не смеели да крадат коли с кюстендилска регистрация. Защото после, ще ги връщат и то тъпкано.
Но … „КН“! каквото и да носи това буквосъчетание. И каквото и да означава изтъпанчено до фонтаните при галерията на Майстора.

„Юг News

Какви „Косачи“

Какви „Косачи“

 


Изпитният вариант, генериран от журналист в сградата на Министерството на образованието, за темата, по която писаха учениците, е върху разказа „Косачи“ на Елин Пелин. Изпитът е под формата на тест, който бе генериран в 5.30 часа тази сутрин в просветното министерство чрез компютър между над 11 милиона възможни комбинации. Тестът съдържа 40 въпроса като има такива с един верен от четири възможни отговора, както и със свободен отговор. Последната 41-ва задача е създаване на аргументативен текст по дадена творба. Така описаха старта на тазгодишната матура медиите, пазейки на 300 % тайната кой точно автор се е паднал. Най-добре се държаха в затвора в Бобов дол. Там двама осъдени за различни /не казаха за какви/ престъпления мъже от пандиза, които са завършили успешно 12-и клас към затворническото училище, се явиха днес на матурата по БЕЛ, каза директорът Снежанка Славкова. Изпитът минал напълно нормално, добави тя. Матурата приключила за двамата затворника малко по-бързо. Те не са писали интерпретативно съчинение по разказа „Косачи“ на Елин Пелин. Дори и не го отваряли този модул, изтърва се директорката Снежинка Славкова.
То и за останалите училища май не е трябвало да го отварят. „Косачи“, какви „Косачи“. За тийнейджъри, които в нощта пред матурата са запивали до зори в някоя дискотека или на купон и са се натискали до насита. „Косачи“. По-добре да им се паднеше „Енеидата“ на Вергилий , например. Щяха да пишат със същия хъс и вникване в нещата. До двадесетина дни ще се знаят резултатите. Ще е пълно гробище. Или – може и да не е. Ако някой отнякъде е подсказвал и давал напътствие какво да се напише. Кой от днешните тийнейджъри би написал хубаво есе по „Косачи“. Кой. Това им е по-далечно и от „Енеидата“ например. Или да им бяха дали „Парижката света Богородица“. Тя горя наскоро. Дано заради това нещичко да са чули. Ама тя не е българско произведение. Няма значение. И тая матура мина. Всички вървим напред, цяло поколение, върви. Ще върви, я.

Юг News