Day: 03.05.2019

Къща за гости като супербизнес

Къща за гости като супербизнес

120 се регистрираните къщи за гости в община Сапарева баня, като само 8 от тях са изградени с евросредства, каза за Националното радио кметът на курортния град Калин Гелев. За обектите в общината засега не се извършват проверки – нито от прокуратурата, нито от полицията. А от фонд „Земеделие“ – „нема данни“. Повечето от 120-те регистрирани къщи за гости в Сапарева баня са изградени със събоствени средства, отбеляза кметът Калин Гелев. Общината има проблеми с къщите за гости при внасянето на данъци и такси, при декларирането на нощувки и посещения, не крие кметът. Той лично бил на проверка в един от обектите и собствениците в прав текст казали, че наемателите им са роднини – приятелско семейство, нещо такова.
Да я оставим Сапарева баня. В едно умряло с. Уши, Треклянско, където вече никой не живее, има къща за гости. В родното на св. Иван Рилски – Скрино са две, ще има и трета /там и частен хотел отвориха/. В Раждавица – също. Направо си е супербизнес. На всякаво ниво печелиш. Ако си управляващ, си построяваш палат с евросредства и го пишеш на нечие име на кумова рода или сват, а си е твое отвсякъде. Супер далавера. Какво като те разследват – законът е толкова мижав, че ще отърве от санкция и най-неукият юрист в страната. Забравяме за средното ниво – Сапарева бяна. А на долно ниво /Уши, Раждавица, Скрино , Полска Скакавица до Скакавишкия водопад и др./ се е изгодно да го имаш. Не декларираш нищо, можеш да си пускаш всеки, кандидатстваш и печелиш от селски, етно, религиозен и пр. туризъм. Напълно изгодна е.
Само едно е неудобството. Това – „гости“. Едва ли има нещо общо с прочутото българско „гостоприемство“. А в Дупнишко има и друга сентенция – „най-мразим гост да ми дойде. Само, че ме изденгуби! Требе да го срещаш, да го гощаваш, да му деверуваш“. Е, май не е така, щом и по най-затънтените кътчета на родиня край се нароиха „къщи за гости“.

Юг News