Day: 05.05.2019

Папски спомени

Папски спомени

Исус – Бог винаги ни предлага още един шанс. Силата на Любовта преобръща всяка прогноза и знае как да се започне отново. Това каза папа Франциск на неделната празнична света литургия, която Негово Светейшество отслужи на пл. „Княз Александър I Батенберг“ в София. „Да бъдеш християнин е призив да вярваш, че Божията любов е по-голяма от всяко ограничение или грях“, каза папата.

По думите му винаги се появява опасно изкушение, което да ни обезсърчи и да се предадем. „Господ знае какво силно изкушение е да се върнем към нещата от миналото“, посочи папа Франциск, давайки пример с апостол Петър. Светият отец разтълкува, че в Библията мрежите на Петър са символ на изкушаваща носталгия към миналото, на желанието да си върнем нещо от онова, което сме искали да оставим. Въпреки това – точно там, при провала на Петър, идва Исус, започва отначало и търпеливо отива да го посрещне. „Господ не очаква идеални ситуации или вътрешни разположения – Той ги създава и не чака да срещне хора без проблеми, разочарования, грехове или ограничения“, каза още папата. Площадът „Княз Александър I Батенберг“ бе преизпълнен с хора от близо и далеч, дошли да чуят и видят отблизо Светия отец. Всичките предвидени 1000 места за сядане бяха запълнени, а имаше и много правостоящи граждани – българи и чужденци. Очакваха се около 8 хиляди да чуята „месата“, ама медиите нещо май не познаха.
Втори папа – след Йоан Павел II през май 2002 год. ни радва и удостоява с визита. Затова и българите имат богати папски спомени. Особено по Рилското корито. Защото Йоан Павел II посети и Рилския манастир. На 26 май 2002 год. от 9,30 до 11,30 ч. Ама какви насмитации бяха. Долетя с хеликоптер, а месеци преди това на пожар правиха две площадки за кацане. Пътните корифеи на местно равнище се чудели къде да ги ситуират. Като ги видял овчар наблизо, им посочил нещо „забравено“. Оказва се, че там опитвали да правят площадка за Тодор Живков да каца. И там докарали машините и асфалта и станали двете папски площадки. Които я се използват втори път, я не. А по Рила, и досега недоумават как при безконечните облитания на вертолети заради охраната и обезпечаването на посещението на Йоан Павел Втори летателните машини кацали на градския стадион в Рила. Не останало здраво стъкло по прозорците за живеещите край стадиона. Минала комисия да описва. Май не ги обезщетиха с нищо. Но пък имаше и щастливи от чакащите и посрещащите папата преди 17 години. Собственик на заведение, рилчанин, успя да спре папски кортеж насред довра в Рилския манастир. Папата благослови детето му, което той издигна пред кортежа. Полицай криминалист от РПУ-Дупница в същия момент припадна на чардака на първия етаж. Отключил епилепсия. По-късно негови колеги казаха, че го уволнили. Та така с папите по Рилско.

Юг News