Day: 08.05.2019

Радиация по Невестино

Радиация по Невестино

Остава в сила забраната за ползване на минералния извор в Невестино, съобщиха от Регионалната инспекция по здравеопазване в Кюстендил. Причината е в установената повишена естествена радиоактивност на минералната вода. Още преди месец от РЗИ и общината в Невестино поставиха табели до чешмите, че минералната вода не се препоръчва за консумация. Сред населението цари пълно объркване, след като от десетилетия тази вода се консумира от местните и от хора, които пътуват от Кюстендил към Дупница и Благоевград. „Отсега, при положение че имаме информация, че има някакъв проблем, е най-малкото неразумно да се ползва /водата/, защото не знаем докога може да продължи този проблем. Това може да стане натрупване, когато един и същи организъм консумира в продължение на годиниази вода“ пояснява Георги Стоянов от РЗИ, дълги години чиновник в общината в Невестино. И пил десетилетия и той от същата чешма. „Нямаме и резултатите, още не сме получили протоколите, защото те са предоставени на Басейнова дирекция, тъй като основният ангажимент е техен“, допълни Стоянов.
Значи няма никаква яснота по въпроса, а слагат табели, забраняват, плашат хората. Ами да я спрат водата „во веки веков“, ако е с радиация. Изобщо какво става. Много хора и сега си точат от чучура. „Добре, че по Хасково първо намериха уран и радиация в питейната вода, ние щяхме да сме сензацията. А сега, можем да си я пием“, утешават се невестинчани.
Ама и искат и нещо друго. Някой да каже едно към едно – има ли радияция във водата, кога я има, после няма ли я. И т.н. А ако признаят за радияцията по Невестино, ще стане барище, бивши концесионери ще скъсат държавата с дела заради провален бизнес. Нещата са нъварзани. Като всичко в тоя живот, също и в Невестино.

Юг News