Day: 24.05.2019

А-Б-е в Извор

А-Б-е в Извор


Десетки сънародници от Западните покрайнини дойдоха при храма „Света Троица“ в босилеградското с. Извор, където всяка година отбелязват Деня на Българската просвета и култура и славянската писменост. С програма за празника гостува и хор и ученически състав от София. По правило тържествата по случай 24 май в Босилеградско се организират по пред строения през 1833-1838 год. храм „Света Троица“ в Извор. Към комплекса има и Килийно училище. Както си му е редът – дошъл и консулът в Ниш Едвин Сугарев, лидери и активът на комитет „Западни покрайнини“, от КИЦ-а в Босилеград. Както често се случва, пратили и програма от София – хор и ученици. Да заплачеш.
В това Извор се стига сам с високопроходим автомобил и организирано. От колко ли години правят пътя, реставрират храма, нещо се прави. Преди 30 години местни вкарваха овцете си да пладнуват в предверието на достолепния храм. Сега е по-друго.
Но а-бе в Извор, изнесена форма, родолюбие, български езиков жест ли. Какво? Демонстрация ли някаква. Изобщо с тая азбука – чествания, фанфари, церемонии, нови дрехи. А, ей го. Ще караме от София ученици да рецитират а-бе-то. Където и когато на българите им идва отвътре, ако им идва изобщо – да рецитират. Може и наум. И без нови дрехи. А на босилеградчани да се поклоним. Упорити. Упорити.

Юг News