Месец: юни 2019

Феномен ли е черешата

Феномен ли е черешата

Да, почти е ясно. Че е феномен. 35,5 мм в диаметър, обрана в близкото с. Граница, е най-едрата череша за Празника в Кюстендил. Тя бе представена от НЧ „Просвета 1920“ – с. Граница. Интересното е, че и преди 5-6 години череша от Граница пак беше победител, тогава плодът „обади“ 36 мм в диаметър. Наградите за най- атрактивно вешало /пръчка с нанизани на нея череши/ и най-оригинално пано пък бяха спечелени съответно от – НЧ „Спасовица 2008”- с. Николичевци, и НЧ „Славчо Темкин 1911” от с. Драговищица. И в двата случая решаващ принос в аранжировката и оформянето, в „дизайна“, и участие имат кметиците Спаска Методиева /Николичевци/ и София Плачкова /Драговищица/. Така де. Драговищица печели първо място и парична премия и за най-добър сладкиш, приготвен „с учаситето“ на черешата. Надпреварата мина в неделния ден, а водещ бе шоуменът Драго Драганов.
Такова задръстване от коли, тръгнали в съботния предиобед, Кюстендил няма да доживее скоро. Кола след кола – така до Невестино. И задръствания станаха. Хиляди се изсипаха. И си купиха да опитат череши – по сергиите на ул. Демокрация при областната управа. По 3-4 лева за килограм – нищо,че на битака си бяха по 1,50 лв., а изкупната цена на разкошния плод по градините е 1 лев за килограм. Важното е да я вкусиш при по-така обстоятелства, празнично. Що търговци взеха хубави печалби тия три дни покрай черешата. Накрая, събирайки стоката си по бусовете, качиха и по щайга кюстендилски череши. А чужденците – японци, китайци, евреи, руснаци, не се наситиха, не се отделяха от масите с пана и композиции с череши. Е, имаше и някои неочаквани „постъпки“ покрай черешата. Двама мъже показваха хвърчаща икона календарче и събираха дарения за Дряновския манастир. Малко народ им вярваше и отминаваше. Някои от елементите на празника се повтарят /не това с иконката и Дряновския манастир/ – за 12-и път, и трябва да се променят, трябва. Кметът, ако се реализира и в четвърти мандат, вероятно ще търси някои нови неща за черешата, тя му носи голям имидж.
И така – супер! Да похапнем още по дръжчиците със страхотния плод по щайгите и панерите.

Юг News

Учителят живот

Учителят живот


Деца са установени по черешовите градини в Кюстендилско от трудовите ниспектори вместо да са на училище, казаха от регионалната инспекция. За случаите са уведомени РУО и Агенцията за закрила на детето за вземане на отношение по компентност. Случаят е в с. Шатрово, където има присгигнали цяла колония ромски семейства от Северозападна България и Сливенско, за да берат череши срещу добра дневна надница. Как се постъпва в такива случаи, когато деца са на полето или при земеделска дейност на открито. Записват се имената им и се пращат на 2 агенции – на Агенцията за зарила на детето и на Агенцията по социално подпомагане и до РУО-то /Регионалното управление по образованието/ за компетентно отношение, обяснява инж. Валентин Златински шеф на инспекцията по труда в Кюстендил.
И защо така? Нали се знае, че циганите от Вършец, Берковица, Сливенско и пр., които се изсипват в Шатрово, първата им работа няма да е да запишат децата си да учат в най-близкото училище, т.е. – в Бобов дол. Те и по месторождение не ходят на училище, та в Шатрово по черешобера. Няма такова нещо. Нека си ги записват инспекторите на Златински. Щели да им спрат социалните – да, бе! Докато ги хванат, ще мине и лятната ваканция. Нека са по градините, дори и една череша да не откъснат или и една щайга да не натоварят. Ще гледат, че някои от техните бачкат. И ще се учат. Животът е най-щедрият и най-безмилостният учител. Това е.

Юг News

Зареждане – който може

Зареждане – който може

В Кюстендил е монтирана и пусната зарядна станция за електрически автомобили, обявиха от Общината. Устройството е на паркинга при градския театър. Това е част от мерките за създаване на екологична среда в града, коментираха от общинската администрация. Зарядната станция е от най-ново поколение хикс серия, производство на дружество от Австрия, гарантиращо безопасност при зареждане на произведени при заводски условия хибридни електрически автомобили. Тя е с безжични комуникации и с редица параметри, които гарантират безпроблемно зареждане. По коментари на КАТ „Пътна полиция“ и от общинската управа, засега в Кюстендил няма закупен електроавтомобил. Откриването на зарядната станция ще стимулира това. Надя Каратова, заместник кмет на общината: „С цел не само гостите на града, които идват тука с електромобили, а да има и граждани на Кюстендил, които да бъдат стимулирани по този начин да си закупят електромобили и по този начин ще има къде да ги зареждат. Как да си купят автомобил като няма къде да го зареждат“, мотивира придобивката зам.-кметът по финансите Надя Каратова.
Неофициално се знае, че в града има два електромотора /мотопеди/ и една хибридна кола, които сигурно ще са първите заредиил при театъра. Докъде се стига с едно зареждане – станията не казва. До София например – 90 километра. Там пак зареждаш. Първите коментари са, че това е скъпа работа и 99,8 % от кюстенидлци ще продължат на бензин и на дизел. Другите коментари са, че и това е кметска, Петър-Паунова, работа. Предизборна. Той така обича – да се изсилва. Забрани найлоновите торбички, забрани пушенетоо в затворени помещения /но почти навсякъде си пушат/, предприе акция „Зона-50“, много преди балканците да почнат минават по безброй пъти на ден до Кюстендил. Да се регистрират за бълтарско гражданство.
Сега ще подкараме и електромобили. Ако трябва. И който може. Който не – т.е. всички, ще я карат както си я карат.

Юг News

КАТ да не брои и да не държи жертвите „мирно!“

КАТ да не брои и да не държи жертвите „мирно!“

100 нарушения по пътищата за по-малко от 20 часа регситрира КАТ-Пътна полиция по пътищата в Кюстендилския регион, обявиха от областната дирекция. Отново най-честото нарушение е движение с превишена скорост. Операцията за контрол на пътното движение започна вчера в 14, като до 10 ч. днес, са направени 83 клипа с мобилна камера. Санкционирани са 2-ма водачи за неправилно изпреварване, 4-ма – за неспазване на пътни знаци, 2-ма – за неправилно спиране, 6-ма – за нередовни документи, 1 – за говорене по мобилен телефон, 2 – за неизправни светлини, съставени са 11 акта за установяване на административно нарушение. Издадените електронни фишове са 83, връчени са 10 ел. фиша, които са били издадени за други нарушения.
Нищо сензационно. На следващата операция числата ще са нагоре. И няма как да не е така. При тоя стрес, при тая наша битова и най-вече психо мизерия, зад волана няма как да си безупречен. Колкото и да си растат санкциите по закон. Като нищо вкъщи, в службата, в банковата сметка, в съзнането ти не е наред, така ще е. Затова нека да не се броят всеки ден жертвиите по фиш и акт. Това не помага. Ама и как. Истинско удоволствие им е на ченгетата да спират, да „респеткират“ и насмитат спрения, в някои случаи и да се гаврят. Кога ще им кажат началниците, че такова респектиране не е необходимо. И не може ли срещата с тия, униформените на пътя /и по принцип/ да са по-кратки. Един фиш го пишат един час. През това време трябва да стоиш мирно до колата си. И да не шаваш. Жертва си. Стрелял си по папата /не дай боже!/ Ама те карат така да се чувстваш. И за най-дребното нарушение.

Юг News

„Ринг свободен“ за Бобов дол

„Ринг свободен“ за Бобов дол

Строена през 70-те години на миналия век спортна зала в Бобов дол възкръcва пред очите на ежедневните минувачи по главната улица на миньорския град. Местният богатир световен вицешампион по борба Мирослав Методиев и авери се заели и ремонтират комплекса. С пълната подкрепа на кметицата Елза Величкова. И нещата напредват. 450-квадратовата панелна конструкция все по получава вида на спортно съоръжение. То е ясно – до два-три месеца там ще има тепих и трениращи борци от всякакви възрасти, боксов ринг за тринировки и състезания, подиум за щанги, тенис на маса, даже за мини волейбол. „Ще стане“, заканва се борецът Методиев, а неговото „ще стане“ наистина става. Не чакат помощ от спортния министър Красен Кралев и ведомоството му. „Сами ще се справим“ – кметицата и борецът изричат това едновременно. По фейса им обещават пари, материали, съдействие. Не всички си държат на обещанието, но и немалко неща наистина идват.
И ремонтите напредват. Даже група момичета, които очевидно един ден може и художесвена. гимнастика да пробат във възкръсналата зала, са дошли да помагат. Пълна мобилизация на малки и големи в Бобов дол отново да има зала, спортен календар, мачове, турнири. Засега не се знае името и какво ще е и колко ще са седящите места. „Бобов дол Арена“- може би. Това да е мъката – името. „Ринг свободен“, спортът се връща в Бобов дол. Как иначе. Мирослав Методиев го казва. Бачка по цял ден в залата, не е пропуснал тренировка на националния отбор по борба. Сега ремонтът му е на главата. Та оттук, от тая зала, ще тръгва оломпийски шампион – то е ясно. И не само в борбата.

Юг News

Детско в Смоличано

Детско в Смоличано

 

Детско селище, международен детски център – „Живей с любов“, се изгражда в граничното кюстендилско село Смоличано, съобщиха от общината в Невестино. Инвестицията е частна, а общината съдейства на проекта всякак. Първата смяна ще бъде приета на 20 юли т.г. Сред малчуганите има и две деца на израелско семейство, купило имат и заживяло в Кюстендил. Иначе детското селище е от 5 стари и порутени къщи, реставрирани в махала Рекалийска на с. Смоличано, в близост до известния водопад „Св. Ана“ и 500-годишен дъб /цер/ в близката местност . Изградени са помещения за спане и почивка, столова, зали за занимания. Общината реомнтирала половината от бившото училище в Смоличано. То става школа по изкуствата. Целогодишно. Има и опитно поле – градина със засадени вече видове – домати, дини, моркови. Децата ще ги виждат в естествената им форма.
Според вътрешните правила децата няма да ползват модерни мобилни апарати за връзка, отбеляза управителката Елена Начева. Няма да се допускат умни устройства. Вече ще има два часа за сеанси на родители с настанените им в селището деца. Дотам са решени инвеститорите /Начева и неин партньор англичанин/ да бъде всичко в добро състояние, че ще поискат и горските да напръскат горите в района срещу вредители и да забранят сечта на дърва. И т.н.
Дай, боже нещата да станат. Че в това Смоличано, щедро надарено и благословено от съдбата като природа място, само един тлъст курбан прави за годината. При това – винаги на 9 септември. Няма раздяла с комунизма. Сега да потръгне детската дестинация тук, да има наплив. Вече се била обадила и французойка да довежда възпитаниците на нейна школа в Смоличано. А, дано!

Юг News

Екшън кавгите на Босилеград

Екшън кавгите на Босилеград

Билборд „Пазете природата“ върху сградата на културноинформационния център на сънародниците ни в Босилеград е бил свален и скъсан през нощта срещу събота, съобщи през уикенда директорът на центъра Иван Николов. Билбордът е изработен по идея на ученици от Гимназията в Босилеград в рамките на проекта под название „Предприятие за екологично самосъзнание“, подкрепен от тукашното сдружение „ГЛАС“. Така – освен откритата вандалщина, съсипан е един ученически труд. Полицията в Босилеград е била уведомена и вече работи по инцидента, направен е оглед на мястото. Според коментари посегателството е реакция на организираните преди месеци протести в Босилеград срещу замърсяванията на реките и въздуха в района от работата на мина за олово-цинкова руда „Калиманица“. Деянието е умишлено и имената на извършителите се знаят, но полицията не ги оповестява, счита Иван Николов.
Сигурно е така. Но това са поредната кавга и екшън в Босилеград. Цяла седмица Демократичнят съюз на българите, КИЦ-ът, консулът ни в Ниш Едвин Сегарев се ядоха с кмета Владимир Цапалиев, с избрания наскоро за председател на Националния съвет на българите в Сърбия човек на Захариев Стефан Стойков, че не отишли на форум за използването на българския езис в Цариброд. То бяха декларации, непримиримости, вражди и пр. Сега – билборд. Преди време беше паметна плоча за избитите при сръбското клане през 1917 год. българи от Горна и Долна Любата. Преди десетина години – камбана, дарена на храма в с. Паралово, която кисна доста време на ГКПП-Олтоманци, не можейки да влезе в Сърбия. Постоянно конфликти и сблъсъци, словесни престрелки. И екологията се намеси.
Какво делят тия в Босилеград. Да се разберат най-накрая. Ако не – сдават и двете страни. И да се почне една по-друга политика и разбирателство. Нали все са българи. Ама, като че ли – това обяснява всичко случващо се. И екшън кавгите на Босилеград.

Юг News

Да беше Омир, а то „Косачи“

Да беше Омир, а то „Косачи“


Резултатите от матурата по български език и литература тази година са по-ниски от миналогодишните, обявиха от Министерството на образованието. За сметка на това, зрелостниците са показали повече знания в сравнение с предишната година на изпита по предмет по избор, хвалят се просветните чиновници. Добър 4,06 е средната оценка от тазгодишната матура по български език и литература при 4,24 през 2018-а. На матурата по предмет по избор резултатът се покачва от много добър 4,50 на 4,67. И още. Най-високи резултати зрелостниците са показали по химия, испански и немски език. Най-ниски по география, биология и български език. Половината от отличните оценки са от изпита по английски език, срещу който абитуриентите протестираха пред просветното министерство. Над 200 зрелостници са изкарали максимум брой точки, а 29 – нито една. Вместо да пишат интерпретативно съчинение или есе по разказа „Косачи“ на Елин Пелин, 6 на сто от абитуриентите просто преписали текста на произведението, което е двойно увеличение спрямо миналата година, обясниха от МОН. Именно работата с текст е едно от нещата, които са затруднили най-много учениците на матурите, провели се в края на миналия месец.
Е, как са преписали текста – сборник разкази на Елин Палин ли са внесли. Няма значение. Трагедията е другаде. То по-добре е да им се падне Омир – нищо, че не е българин /не е!/. Пак нещо ще понапишат. Поне за един герой от една от 24-те песни ще се присетят и ще пишат нещо. А тук „Косачи“. ТТ-данните на косачките „Щил“ ли да изредят или на някоя конкурентна марка. Откъде накъде ще знаят за Благолаж, за сюжета, атмосферата, идеята, художествеността на тая творба. Я, оставете. Ама и тия от министерството. Тая българска литература до Н.Й.Вапцаров ли стига и нищо по-нататък. Ами дайте един разказ и на Здравка Евтимова например, в САЩ я наградиха след номинации от читатели тийнейджъри. Какво като са я наградили. Ние ще косим по Шоплука. Голяма творба е „Косачи“. Ама тия, 18-годишните, сегашните, де – кога и как да го знаят. Затова догодина – Омир.

Юг News

Кои са в кабела

Кои са в кабела


Екип на Главна дирекция за борба с организарана престъпност и жандармерията влязоха около 10 ч. в офиса на единствения tv кабелен оператор в центъра на града. Касите за плащане на такси и гишето за издаване на документи не работиха през целия ден, репортерите изчезнаха яко дим. Абонати ругаят и псуват, а някои коментират, че още от снощи някои от каналите на телевизията са спрени. Няма официална информация за причините антимафиотите да влязат в телевизията, чиито абонати са над 5 хиляди. Няма и да има нещо официално. По същото време същата операция вървеше и в офиса на Кабел САТ- Запад и в Дупница /бившата TV Рила в бившия младежки дом/. Служителите бяха в сградата, не я напускаха, от всички страни офисът е под охрана на жандармерията, коментират дупничани.
Няма за какво да се подава официална информация. За всеки е ясно, че местните кабеларки не са чисти, изобщо не са коректни. Пловината канали ги няма – таксата си остава същата. Кабели копаха под земята – след 3, пак след 3 отвово след 3 месеца ще те вържат. Информациионният им блок е пълна трагедия, „гола вода“, казват по Дупнишко. Това не пречи репортерките да са надмении и фасонлийки, да се имат за Си Ен Ен кадри. Никакво разследване, нещо чепато, атрактивно. Не – равно, в синхронен запис, като от бога дадено. Затова и кметицата на Николичевци Спаска Методиева ги обожава и ги кани през половин час в селото й. И те ходеха. Вече няма да ходят.
Но – кои са в кабела. В малкия град всичко се знае. Някога и Санде Брадата в Кюстендил имаше кабеларка. TV кабел спонсорираше и дундуркаше Алексаандър Тасев – Остап. Валери Ненов имаше акции в „Армтекст“. Бивши номенклатурчици, бивши военни, хора като споменатите по-горе. Да се извади всичко на показ. Сега, след тая проверка. Разгеле поводът е чудесен. И да се спира. Като с футбола. Без. Не само кюстенидлския. Така е в Перник, в Благоевград. И кабеларките са от тоя посредствен калибър. По-добре е за всички да ги няма.

Юг News

IN MEMORIAM Кабелното радио

IN MEMORIAM

Кабелното радио


Съществувалото десетилетия наред кабелно радио за над 20-те села в община Невестино е закрито – мрежата не се поддържа и програмата за абонатите е спряна, казаха от администрацията. Под въпрос е съществуването на кабелното радио и в областния град Кюстендил и общината, което при социализма имало около 15 хиляди абоната. Кабелното радио в Невестино се поддържало от известния планинар и хорист Стефан Иванов, вече покойник. Кабелите до селата и съоръженията, изобщо мрежата, не се поддържа, износена е и програмата и студото е закрита. Трябват много пари, за да се вържат точките отоново в мрежа, каза зам.-кметът на общината Йордан Глогов. Години наред местните хора се събуждали с радиоточката, от нея първи научавали новините, денонощно слушали и програма „Хоризонт“. Сега в Невестинско слушат „Хоризонт“ в ефир, на някои места се хваща и радио „Скопие“ – „Скопие“ се хваща по добре, коментират местните хора /кантонер от Църварица – например/.
Но кабелното радио приключи. Под въпрос е дали ще го има и в Кюстендил. Дългогодишният отговорен редактор Катя Кашукеева излиза в пенсия, каза тя. Сдала всичко, водено й по опис. Предстои да се вземе решение дали ще бъде назначен нов редактор, или не – коментира зам.-кметът по духовните дейности на община Кюстендил Светослав Василев. Ясно е, че няма да го има Кабелното радио. Исторически вече е отминало, като соц продукт. А си имаше и чар в него. „Инкята“ го наричаха по цехове, строителни площадки, по „фабрики и канцеларии“. Светла памет, паметник трябва да му вдигнат. Така де!

Юг News