Ден: 05.06.2019

Ударно по ЧЕЗ

Ударно по ЧЕЗ


Ръководството на ЧЕЗ проведе среща с кметове на общини и техни представители от област Кюстендил. Домакин на събитието беше областният управител Виктор Янев. По време на срещата бяха представени реализираните инвестиционни проекти през 2018 г., плановете и приоритетите на компанията за 2019 г. Нови трафопостове изгради ЧЕЗ Разпределение през 2018 г. в селата Делян и Тополница, общ. Дупница. 145 хил. лв. вложи компанията в реконструкции и монтиране на автоматизирани устройства на три електропровода за по-бързо локализиране на аварии и подобряване на електрозахранването в общините Сапарева баня, Трекляно и Кюстендил. Реконструкции на кабелни линии на стойност 250 хил. лв. бяха извършени в Кюстендил, Дупница и Бобов дол, за подобряване на качеството на доставяната електроенергия за клиентите в региона. 777 хил. лв. бяха вложени в реконструкции на въздушни мрежи ниско напрежение, като нова мрежа беше поставена в селата Коняво, Доброво и Пиперков чифлик. През миналата година ЧЕЗ Разпределение стартира в Дупница проект за монтиране на дистанционно обслужвани електромери. След предварителен анализ бяха избрани местата за изграждане на автоматизираната система, така че тя да донесе максимален ефект за повишаването на качеството и надеждността на електрозахранването на клиентите и процеса на обслужването им. Монтирани в Дупница бяха 21 625 електромера на стойност 1,9 млн. лв. През настоящата година ЧЕЗ Разпределение инвестира 2,1 млн. лв. за подобряване на електрозахранването в област Кюстендил. Компанията ще изгради нови трафопостове в селата Полска Скакавица и Богослов. 1100 метра кабели ще бъдат подменени в Сапарева баня. 7 автоматизирани съоръжения за по-бързо локализиране на аварии ще монтира дружеството на електропроводите Яхиново и Сапарева баня. Кабели ще се подменят и в Дупница, Кюстендил и Рила. Компанията ще осигури по-сигурно електрозахранване и на селата Гюешево, Чудинци, Кършалево, Черна река в община Кюстендил чрез рехабилитация на електропровода, който ги захранва. ЧЕЗ Разпределение ще извърши реконструкции на мрежа ниско напрежение в областта за 910 000 лв.

Ама, че са бодряци тия от ЧЕЗ. Направил един-два мижави трафопоста в Тополница и се хвалят сякаш са електрифицирали наново половината континент. Вдигнат едно жере някъде – и давай, давай. Хвалби до бога. А бакиите и батаците не си ги виждат. Зимата една седмица не можаха да пуснат ток до Граничкия манастир „Св. Лука“ та сестра Фотиния да зареди джиесема си и да си пусне парното. В умрялото отвсякъде с. Гърбино нямаха ток с денонощия. А пак да им напомним за баба Стана Колчакова от дупнишото с. Дяково, която поради Енерего-ЧЕЗ оправията от 20 години е на тъмно и е забравила как изгеждат котлонът, телевизорът, пералнята – всичко сътворено в 20 и 21- век. Не могат ли от тия предвидените 2,1 мил. лева да има и за три стълба до баба Стана. Не може. Кой ще инвестира в баба Стана.
ЧЕЗ се продава и това е всеизвестно. Дали толкова ударно се хвалят какво са монтирали и платили и по кои паланки, за да си качат цената. Едва ли. Просто се хвалят. Като за последно.

Юг News