Ден: 06.06.2019

Спас го нема

Спас го нема

Местни от дупнишкото с. Дяково и съседните Кременик и Блатино, гости от София, Перник, свързани с този край хора дойдоха на събора при параклиса „Св. Спас“ над махалата Крич. Както е всяка година. Храмът е наричан Прокурорския – издигнат е по „волята“ и идеята на прокурора Ивайло Василев, неговия брат Камен Иванов /доскоро член на ВСС/ и родителитe им. Помагало цялото село – със средства, с доброволен труд, събирали еднакви по цвят и форма камъни, за да издигнат стените. Това било преди повече от 20 години. Та всеки път на Спасовден на хълма при параклиса се прави курбан. С принесени в жертва две-три овце, водосвет, програма от местен оркестър, в който се изязява и акордеонист от Радомир и певица. Цялата подготовка за програмата и главен изпълнител на познати фолк ритми, мелодии и песни резонно е Кирил Колчаков-Джилито /70г/, непоправим фен на Кубрат Пулев. А курбана и благословиите за здраве, късмет и човешки сговор отправи архиерейският наместник на Дупница отец Георги Паликарски.
Само „Спас го нема“, както вървеше допреди време един лаф. Селото обезлюдяло дотам, че няма жител с това име. А преди години и кисарят на местната черква „Рождество Богородично“ се казвал Спас – Пиндата. Самоук поет и колорит. За секунди реди в рима преживявания и случки за селото. И за курбана. Ето:
Дяковци купили две овци от Мацовци
Направия курбано и отидеа на мегдано
Само поп Георги го нема /Отец Паликарски все закъснява за водосвета/
И ако е от родата /клисарят Пиндата му е вуйчо/ – че му скубеме брадата!
Селяни, ама истински, непринудени. Като днешния курбан, на който очаквано кметицата Росица Илиева отново не се появи. Тя воювува буквално с всички и особено с посотянния й опонент Здравка Тонева, която е баш организатор на Спасовден при Прокурорския параклис. Изобщо – простотии. Какво делят, селото се е свило вече докъм 200 жители. И само се мразят, един с един не „живуват“, както се изразяват по-възрастните. Впрочем, те държат да ги има курбаните. Младите нехаят и ходят на парлама или да се изфукат с нова кола /на старо/, с нов мотор, с нова Дулсинея /втора употреба/. Както и да е. Спас го нема.

Юг News