Ден: 07.06.2019

Поредна битка, без държавата

Поредна битка, без държавата


Общината в Бобошево започна благотворителна акция за събиране на средства в помощ на Ивелина Дачина. 27-годишната жена преди 1 година е диагностицирана с Болест на Ходжкин в 3-ти стадий. Вече са й трансплантирани стволови клетки в клиника в чужбина. За продължаване на лечението й, от което дотук има добър ефект, са необходими още средста. От общината и инициаторите на благотворителната кампания започнаха продажба на малки сувенири – гривнички, а парите се събират по сметката на младата жена. „Една гривничка е 3 лева. Хората купуват по 3, а и додадавт още 10 лева отгоре. Всички сме съпричастни“, казва Георги Мичов, служител на общината в Бобошево, един от основните организатори на акцията. Кметът на Бобошево Крум Маринов дал 100 лева. В събота вечерта, в центъра на Бобошево се организира благотворителен концерт с участието на известни фолк и поп изпълнители, както и на местни самодейни състави. Очаква се площадът да бъде пълен, на много места ще има поставеин кутии за събиране на средства. Трябва да бъдат събрани необходимите около 60 хиляди лева. Досега лечението на Ивелина струва около 250 000 лв., повечето от тях са събирани чрез подобни благотворителни инициативи.

„Благодаря на всеки един включил се по един или друг начин. Благодаря за всеки един лев, за всяка една дарителска кутия, за всяко едно събитие, на което са събирани средства за моята кампания и за всяко едно споделяне! Благодаря за пожеланията от всички познати и непознати!“, обръща се в социалните мрежи Ивелина. И продължава: „Тук искам да благодаря и на дечицата, които миналата седмица, присъстваха на концерта със своите родители – тяхната майка им каза: „Ето това е момичето“, а те дойдоха прегърнаха ме и казаха: „Ще оздравееш!“. Трудно се сдържах и когато вече влизаха, сълзите ми потекоха, сълзи от еуфория и щастие! Дечица, ако вашите родители четат това, искам да ви кажа: Бъдете здрави и винаги така добри! На фона на това, през което минах до сега, ми остава още много малко до победата над коварната болест лимфом на Ходжкин! Остават 5 вливания и необходимата сумата, която остава да съберем, е 56 500 лв.! Вярвам, че ще успея и с вашата помощ, ще завършим историята с щастлив край! Вие дарявате НАДЕЖДА и ЖИВОТ! Моля ви, споделяйте, за да достигне до повече хора и който има възможност, нека ми помогне, за да завърша лечението! Благодаря Ви!“, обръща се към всички в социалната мрежа Ивелина.
Как да не заплачеш след такива редове. И нито дума за държавата. Тя, държавата, я няма и сега. Уж правиха разни реформи /по системата за лечение за деца в чужбина/, а за случаите като Ивелина, май няма яснота. Затова – малкото Бобошево да се бори само. И дано се пребори. А държавата ще гледа саир – като, че ли. Не е ли възможно, като се стигне да такъв стадий на лечение, да се намеси Здравното министерство, Здравната каса, няколкото пациентски организации „а ла д-р Стойчо Кацаров“ и др. И да ги извадят отнякъде тия финални 60 хил. лева. Никога. Затова – „Давай, Бобошево!“

Юг News