Ден: 10.06.2019

“Пътят”, да – пътят

“Пътят”, да – пътят

Бившият зам.-областен шеф на Кюстендил, а за месеци заемаше и губернаторсикя пост, Даниела Петрова издаде дебютната си книга – повестта „Пътят“ . Представянето стана тази вечер в заседателна зала на общината в Дупница. До 2012 год. бе заместник-областен управител. Тогавашният шеф Любомир Анчев имаше проблеми поради заведено дело, временно беше отстранен и Петрова пое цялата отговорност по управлението на областта. След напускането се установи „чак“ в Бургас, където и сега живее. „Пътят“ /на бургаско издателство/ разказва за пътуването от страха към вярата, от гнева към прошката, от несигурността към доверието. Пътуване, което води до онази безусловна любов, която носим в душите си още с раждането си, но която все по-трудно откриваме в себе си. В повествованието деликатно се преплитат две сюжетни линии. Първата проследява промяната, през която преминава главната героиня – жена на средна възраст, обрулена от житейските бури, решила да се вгледа в себе си, в желанията си, в забравените си мечти. И срещата й с един мъж, който докосва душата й… Другата преминава като нишка през поредица от писма, оставени от нейната баба Калина. В тях мъдростта на бабата се преплита с библейски цитати, които като ориентир водят към постигането на добри взаимоотношения, щастие и хармония. Тези две линии в сюжета вървят паралелно, докосват се и взаимно се допълват.
Повестта “Пътят” е книга-послание за истински важните неща в живота ни, за смелостта да бъдем себе си. Тя ни припомня извечните човешки добродетели – прошката, смирението, търпението, благодарността и ни дава „рецепта” за щастие. “Написах тази книга, защото искам да помогна и на други хора, поели по пътя към себе си, да осъзнаят знаците, да преодолеят болките и да оценят победите” – казва Даниела Петрова в предговора на книгата. “Пътят” не може да даде готови рецепти, защото всеки преоткрива себе си по единствен и неповторим начин. Но може да ви помогне да намерите правилната посока”, откровеничи и казва нещо като анотация екс зам.-областният управител на Кюстендил Даниела Петрова.
Няма нищо по-тежко от пътя, авторке. Няма. Дано и в писането не проявиш така наивност като при губернаторството. Ама да си спомним за Солженицин – „Да извървим сме длъжни и в окови – кръга от боговете очертан.“ Кръгът.

Юг News