Ден: 16.06.2019

Екшън кавгите на Босилеград

Екшън кавгите на Босилеград

Билборд „Пазете природата“ върху сградата на културноинформационния център на сънародниците ни в Босилеград е бил свален и скъсан през нощта срещу събота, съобщи през уикенда директорът на центъра Иван Николов. Билбордът е изработен по идея на ученици от Гимназията в Босилеград в рамките на проекта под название „Предприятие за екологично самосъзнание“, подкрепен от тукашното сдружение „ГЛАС“. Така – освен откритата вандалщина, съсипан е един ученически труд. Полицията в Босилеград е била уведомена и вече работи по инцидента, направен е оглед на мястото. Според коментари посегателството е реакция на организираните преди месеци протести в Босилеград срещу замърсяванията на реките и въздуха в района от работата на мина за олово-цинкова руда „Калиманица“. Деянието е умишлено и имената на извършителите се знаят, но полицията не ги оповестява, счита Иван Николов.
Сигурно е така. Но това са поредната кавга и екшън в Босилеград. Цяла седмица Демократичнят съюз на българите, КИЦ-ът, консулът ни в Ниш Едвин Сегарев се ядоха с кмета Владимир Цапалиев, с избрания наскоро за председател на Националния съвет на българите в Сърбия човек на Захариев Стефан Стойков, че не отишли на форум за използването на българския езис в Цариброд. То бяха декларации, непримиримости, вражди и пр. Сега – билборд. Преди време беше паметна плоча за избитите при сръбското клане през 1917 год. българи от Горна и Долна Любата. Преди десетина години – камбана, дарена на храма в с. Паралово, която кисна доста време на ГКПП-Олтоманци, не можейки да влезе в Сърбия. Постоянно конфликти и сблъсъци, словесни престрелки. И екологията се намеси.
Какво делят тия в Босилеград. Да се разберат най-накрая. Ако не – сдават и двете страни. И да се почне една по-друга политика и разбирателство. Нали все са българи. Ама, като че ли – това обяснява всичко случващо се. И екшън кавгите на Босилеград.

Юг News