Day: 10.07.2019

Више – Босилеград

Више – Босилеград

 


57 средношколци от Западните покрайниин се явиха на кандидат-студентския изпит по предпочитани от тях специалности в българско висше учебно заведение, организиран днес в Босилеград, съобщиха от културно-информационния център в града. Изискването е да са с българси корен. Една подробност – 12-и клас в местната гивназия завършиха 56. Освен от Босилегад се явиха и от съседните Сурдулица, Вранье и др. Значи някои от тийнейджърите са предпочели сръбски висши училища. Но нейсе. Кандидат-студентският тест се полага в самия Босилеград, за да се пести време и средства за кандидатите и семействата им да не пътуват до съответния град в България. Изпитът продължава два астрономически часа. Нямало напрежение, нито опити за преписване, отказали се и пр. Както и предишни години кандидатите са записали доста специалности, каза директорът на гимназията в Босилеград Владимир Григоров, където стана изпитът. Всичко е „жуст“. Всички ще влязат – квотата за Босилеград и Цариброд и този път е по-гояма от броя на кандидатстващите.
И това е добре. Тийнейджърите оттатък границата до един записват висше образование. Някои и по специалност „Национална сигурност“, например. Добре е, че след като завършат остават да работят в България, женят се /осемейничат се/ и заживяват в Родината майка. Добре е. Дано това обаче не е за качеството на обучение, за развиването на интелекта, изобщо просперирането да се получава по естествен начин. Едва ли е нормално днес подаваш документите – утре си на изпит. След 10 дена си приет. По тази система цял Босилеград ще е от висшисти след примерно двадесетина години.
Защо да не е нормално. Кюстендилец – ММА боец, силов младеж изобщо – по тяло и дух. Кандидатства в Националkd спортна академия. Приемният изпит продължил – 30 секунди, толкова продължило препитването.

Юг News